Duyarsızlık * Bedriye Aksakal

Bu günlerde dışarıya çıkmıyorum. Gittiğim yerlerde bakıyorum aynı konular konuşuluyor. Ya ev işleri, ya da bu gün şu pastayı yaptım, sana tarifini vereyim gibi laflar . Manisa'nın sorunlarına , ülke içinde ki sorunlara değinen kimse yok. Değinen olursa da değinmesi köşeden kıyıdan. Bir duyarsızlık aldı başına gidiyor.
Yolda giderken adam sana omuz atıyor. Özür dileyeceğine: önüme ne çıktın, dercesine ters ters bakmalar. Sokak ortasında kadına tacizler, bu tür olaylarda kimsenin gıkı çıkmıyor. Kadın eski kocası tarafından bıçaklanarak öldürülüyor, yine kimsenin gıkı çıkmıyor. Doğa tahrip ediliyor yine kimseden ses yok. Neden bu değin duyarsız olduk? Sanki millet konuşmaktan korkuyor. Birileri aba altından sopa gösteriyor da insanlar bu değin suskun .Suskunluk gittikçe çoğalıyor. Geçenlerde bir gazetecinin köşesinde yazdığı yazı beni çok düşündürdü. “Sarı Öküzü Vermeyecektin Paşam” diye bir yazı. Mutlaka benim gibi yazıyı okuyanlar çıkmıştır. Okuyunca da benim gibi “düşün düşün sonu b..tur” demiştir. Diyeceksiniz ki Sarı Öküzün başına ne geldi? Onu da siz araştırın ve okuyun.
Hangi konu olursa olsun, gençlik, kadın, eğitim, siyasi vb gibi olaylar karşısında çok duyarsız olduk. Ne bir gazete okuyoruz, ne bir kitap, İnsanlığımızı mı yitiriyoruz? Yoksa konuşmaya değer olanlarla konuşmadığımız için insanlığımızı mı yitirdik? Yoksa konuşmaya değer olmayanlarla konuştuğumuz için mi sözcüklerimizi yitirdik?.
Yoksa Yunus Emre'nin dediği gibi mi olduk?.. Yunus ne diyor:
Uyur idik uyardılar
Diriye saydılar bizi
Koyun anladık ses anladık
Sürüye saydılar bizi.
Off! Bu gün hava çok puslu. Her taraf sus pus. Kurt puslu havayı çok sever. Kurt ortaya çıktı mı tüm insanlar sus pus.
Değerlerimizi de gittikçe yitirdik. Yargılar değişti. İlk önce büyüğün küçüğe sevgisi, daha sonra küçüğün büyüğe saygısı kalmadı. Aileler parçalanıyor. Çocuklar evden ayrılıp tek başına yaşamayı seçiyor. Ailelerin parçalanması iyi değil. Bir ülkeyi ayakta tutan ailedir. Ailelerin parçalanmasına, çocuklarımızın büyük kente gidişini susarak izliyoruz. Dedim ya tümümüz sus pus içindeyiz. Hava bu gün de çok puslu?
Bakalım daha nelere susacağız?. Nelerden korkacağız?. Etrafımıza korku imparatorluğu sararsa işte o zaman sus pus olacağız.
GÜNÜN DİZELERİ
DÜNYA YILDIRAMAZSIN BENİ NE YAPSAN…
ÖLÜMDEN DE KORKMAM, ER GEÇ ÖLÜR İNSAN
ÖLMEMEK ELİMİZDE DEĞİL Kİ BİZİM
İYİ YAŞAMAMAK BENİ KORKUTAN.

ÖMER HAYYAM