Şifalı Bitkiler * Bedriye Aksakal

05.02.2015 / 00:00

İki haftadır 'Öhö! Öhöö!' diyerek durmaksızın öksürdüm. Neyse ki bu öksürüğü bitkisel çaylarla giderdim. Fazla ilaç içemiyorum. Bu arada şifalı bitkilerle dostluğumu yıllardır sürdürdüğüm için, hangi bitkinin hangi hastalıklara iyi geldiğini deneyimler sonucu öğrendim. Bu arada birde bitkilerle yazılmış kitapları okuyorum. Kitapları okudukça şunu gözlemledim. Şifalı bitkileri sadece hasta olunca değil, hasta olmamak için de kullanılmalıdır.

İnsanoğlu binlerce yıldır yedikleri- içtikleri çeşitli baharatları- otları- yaprakları ilave ederek zinde kalmanın yollarını aramıştır.

Bitkilerle başarıya ulaşılırken bazı durumlarda da hastalıklara davetiye çıkarttıkları da bilinen gerçeği göz ardı etmeyelim. Bu nedenle bitkilerden oluşan çayları içerken doktorumuza danışarak bitki türlerini kullanalım.

Şifalı bitkileri hasta üzerinde uygulamak başlı başına bir uzmanlık işidir. Bu nedenle deneyim şartır.

Örneğin halk arasında en yaygın kullanılan bitki çaylarını demlerken dikkat edeceğimiz noktalar vardır. Bitkiler kaynatma usulü ile çaylar hazırlanır. Madeni kap ve kaşık kullanmadan, cam kapta hazırlanan çaylar pamuklu süzgeçten süzülmeli, her kullanımda taze hazırlanıp, hemen tüketilmelidir. Hazırlanan çaya suni tatlandırıcı koymadan bal veya doğal şeker kullanılmalıdır.

Yukarıda dile getirdiğim gibi öksürüyorum. Öksürdükçe adaçayı , ıhlamır, elma çayını… içiyorum.

Adaçayı: Dişeti, ağızboşluğu, dil, yutak ve bademcik iltihabına karşı kullanılır.Mideyi ve bağırsakları rahatlatır. Aşırı kullanımda kan basıncını yükseltir.

Elmaçayı: bedeni ve zihin yorgunluğunu giderir. Sinirleri ve adeleleri kuvvetlendirir. Böbreklerde ki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kölesterolü düşürür. Öksürüğü keser.

Ihlamır: Sinirleri kuvvetlendirir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Saç dökülmesini önler.

Kekik: bedeni kuvvetlendirir. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarına iyi gelir. Kanda ki şeker miktarını azaltır. in ve nefes darlığına iyi gelir. Öksürük ve balgam söktürür.

Isırgan: yaprağı ile yapılan çayı idrar söktürür. Ödem çözücü ve kan temizleyicidir. Demir eksikliğini giderir. Isırgan otu kökü prostat büyümesini engeller.

Soğan ve sarımsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığına iyi gelir. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak ise bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. Sarımsak, vücudu erken yaşlanmaya karşı korur. Ayrıca sarımsak kan basıncını düzenler. Hastalıklarda kullandığımız bitkileri cilt sağlığında da kullanabiliriz. Cilt sağlığın aynasıdır. Cildi daha da güzelleştirebilecek bitki uygulamaları ile elde edilebilir.

Cild için antiseptik bitkiler sarımsak, tatlı badem, dulvarotu, akkuş yaprağı, papatya,kırlangıç otu, lavanta, melisa, nane, gül esansı… ciltteki mikropları temizler.

Pürüzsüz cilde sahip olmak için, cildinize günlük, haftalık bir bakım uygulamanız gerekir. Cildinize bakıma geçmeden önce, doktorunuza giderek, cildinizin biyolojik yapısını öğrenmeniz gerekir. Ondan sonra cildinize uygun kürleri uygulama yapabilirsiniz.