Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanununda Basit Yargılama Usulü * Tuğçe İnç

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta sizlerle 01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 316 ve devamındaki maddelerinde düzenlenen yazılı yargılama usulünden bahsedeceğim.
6100 Sayılı Kanunumuzun 316. maddesi yazılı yargılama usulüne tabi dava ve işleri şu şekilde saymıştır:
a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler.
b) Doğrudan dosya üzerinden karar vermek konusunda kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işler.
c) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delil tespiti gibi geçici hukuki koruma talepleri ile deniz raporlarının alınması, dispeççi atanması talepleri ve bunlara karşı yapılacak olan itirazlar.
ç) Her çeşit nafaka davaları ile velayet ve vesayete ilişkin dava ve işler.
d) Hizmet ilişkisinden doğan davalar.
e) Konkordato ve sermaye şirketleri veya kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin açılacak davalar.
f) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
g) Diğer kanunlarda yer alan ve yazılı yargılama usulü dışındaki yargılama usullerinin uygulanacağı belirtilen dava ve işler.
Yazılı yargılama usulüne göre dava açılması ve davaya cevap verilmesi dilekçe ile yapılacaktır. 317. maddeye göre davaya cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Ancak bu süre zarfında mahkemeye başvuran tarafa hakim takdirine göre bir ek süre daha verebilecektir. Taraflar artık davada cevaba cevap (replik) ve ikinci cevap (düplik) dilekçesi veremeyeceklerdir.
Taraflar dava ve cevap dilekçeleriyle birlikte tüm delillerini açıkça belirtecek ve hangi vakıanın delili olduğunu da belirteceklerdir.
Mahkeme öninceleme esnasında dava şartları ve ilk itirazlarla hak düşürücü süre ve zamanaşımı hakkında tarafları dinler, iddia ve savunmalar ışığında tarafların anlaşıp anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder. Uyuşmazlıkların tespitinden sonra mahkeme tarafları sulhe davet eder.
Mahkeme tarafların dinlenmesi, delillerin incelenmesi ve tahkikat işlemlerinin tamamlanmasını bu duruşma haricinde iki duruşmada tamamlamalıdır. Zorunlu hallerde hakim daha fazla duruşma da yapabilir.
Tahkikatın tamamlanmasından sonra mahkeme tarafların son beyanlarını alacak ve kararını taraflara tefhim edecektir.
Basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde, işlemden kaldırılmasına karar verilen dosya yenilenmesinden sonra tekrar takipsiz bırakılırsa dava açılmamış sayılacaktır.
Sevgili okurlarımız bu haftalık da köşemizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?