Velayetle İlgili Sık Sorulan Sorular

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta meslek hayatımızda sıkça karşılaştığımız boşanma davaları devam ederken ya da boşanma davasının neticesinde verilen velayet kararları ile ilgili sorulara ve bunların cevaplarını ele alacağım.
Öncelikle bilmekte fayda var ki, velayet hususunda önemli olan somut olaylardır. Her davada olaylar birbirinden farklılık göstereceğinden objektif kriterler söz konusu değildir. Önemli olan çocuğun ya da çocukların menfaatinin korunmasıdır. Maddi ve manevi ihtiyaçları ile fiziksel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olabileceği bir ortamda büyümesi mahkemece gözetilecektir.
Velayet konusunda çocuğun yaşı önemli midir?
Velayet konusunda kesin bir yaş sınırı yoktur. Ancak annenin bakımına muhtaç olacak kadar küçük çocukların velayeti genellikle anneye verilir. Baba da bazı hallerde velayetin kendisine bırakılmasını talep edebilir. Örneğin annenin akıl sağlığının bozuk olduğunu iddia eden baba bu iddiasını ispatlayabilirse çocuğun velayeti babaya bırakılacaktır. Buna benzer bir durumda çocuğun yaşı önem arz etmez.
Velayet konusunda çocuğun cinsiyeti önemli midir?
Velayet konusunda çocuğun cinsiyetinin de önemi yoktur.
Velayetin değiştirilmesi mümkün müdür?
Velayetin değiştirilmesi ya da kaldırılması için açılan davada; davacı taraf, davalı tarafın velayet hakkını yerine getirmediğini ya da bu hakkı kötüye kullandığını ispat ederse velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesi mümkün olacaktır.
Velayet hakkını kullanan tarafın evlenmesi halinde velayetin karşı tarafa geçmesi mümkün müdür?
Velayet hakkını kullanan tarafın başka bir kişiyle evlenmesi halinde her ne kadar karşı taraf açısından haklı bir dava sebebi doğsa da, hakim yine somut koşullara göre durumu değerlendirip velayet hakkını anne ya da babadan birine verecektir. Yani velayet hakkını kullanan tarafın başka bir kişiyle evlenmesi, velayetin karşı tarafa verilmesi yönünde haklı bir sebep teşkil etse de velayetin değiştirilmesi için kesin bir neden değildir.
Çocuğa vasi atanması mümkün müdür?
Velayet hakkını kötüye kullanan ya da bu hakkı yerine getirmeyen anne ve babaya velayet verilmeyerek çocuğa bir vasi tayini mümkün olacaktır.
Çocuğu göstermeyen tarafa karşı ne yapılabilir?
Velayet hakkını kullanan taraf kötü niyetli olarak mahkemenin belirlediği günlerde çocuğu diğer tarafa göstermiyorsa, icra dairesine başvurulmalıdır. İcra dairesi, sosyal hizmetler görevlisi ve polis eşliğinde çocuğu teslim alacaktır.
Velayet hakkı ne zaman sona erer?
?Velayet altındaki çocuğun 18 yaşını doldurarak reşit olması halinde,
?Velayet altındaki çocuğun ya da velayet hakkını kullanmakta olan velinin ölümü halinde,
?Velayetin diğer tarafa bırakılması ya da küçüğe vasi atanması hallerinde velayet hakkı sona erecektir.