Tatil Okumaktır

elmas bile işlenmezse göstermez değerini
insan da böyledir ,
ancak okursa gösterebilir gerçek değerini?
Japon Şairi
Eğitim ve öğretimin sona ermesiyle tüm ülkede tatil hazırlıkları başladı. Önce caddeler sokaklar boşaldı. Çocuk cıvıltılarının, öğretmen koşuşturmalarının ve öğrenci servislerinin yoğunluğunu sıcak sessizlikler aldı. OKS, ÖSS Açık öğretim, KPSS derken tüm sınavlar da bitti. Öğrencilerimiz 15 gün önce, dünden itibaren de öğretmenlerimiz tatile girdiler. Hemen tatilde ne yapılır sorusu akla geliyor. Mutlaka dinlenmeli, gidilebiliyorsa bir sahil yerine denize, yaylaya, havuza gidilip bol bol stres atmalı eğitim emekçileri. Bir yıl boyunca oldukça yorulan öğretmen ve öğrencilerimiz en doğal hakkı tatil yapmak. Bir de bütçeleri buna uygun olsa tatilin tadından yenmez inanın? Yaz ayları bilindiği gibi, insanın kafasını dinlendireceği, yılın yorgunluğunu atacağı zamanlardır. Hacettepe Üniversitesi profesörlerinden kulakları çınlasın çok değerli hocam Hüseyin BAŞAR;
? Ben 30 yıldır devlet memuruyum bir gün bile izin kullanmadım diyen insandan korkarım, onun ruhunda sıkıntı vardır, o normal bir insan değildir? derdi. Benim ricam, önerim bu dinlence ortamında biraz da okumalı başta öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz. Belki aman öğretmenim; yorulduk artık biraz da dinlenmek hakkımız değil mi dediklerini duyar gibi oluyorum. En iyi dinlenme yolunun da okumak olduğunu unutmamak gerekir.
Yaz tatilinin başlaması ile gazetelerde çarşaf çarşaf tatil yerleri ilanları, tam pansiyon, yarım pansiyon, özel animasyonlar, pop konserleri, daha neler neler? Ben Muğla Milas ? lıyım . Doğduğumdan bu yana hemen hemen her yazım, memleketim sayıldığı için Bodrum ? da geçti. Gençliğimin ek iş kazanç kapısıydı. Hepimizin bildiği gibi, Bodrum dünyanın en tanınmış turistik yerlerinden birisidir. Bodrum deyince de herkesin aklına tatil gelir de benim aklıma gelmez. Gecenin yarılarına kadar tatil adına zil zurna dağıtmak, moda adına ? Barlar Sokağında ? garip ilişkiler yumağında olmanın neresi tatil ve eğlence. Her yıl tatil ayının başlangıcında sahil belediyelerimizden keşke şöyle ilanlar görebilsek, okuyabilsek ?Bir milyon kitaplık şehir veya belediye kütüphanelerimiz tatilcilerimizin hizmetine hazırdır. ? Şehir kültür merkezimiz 24 saat tatilcilerimizin hizmetindedir. ? Kapalı veya açık spor salonlarımız tüm halkımızın hizmetindedir. ? güzel olmaz mıydı? Konu Bodrum ve tatilden okumadan açılmışken bar, disko, kafe ve diğer benzeri mekânların toplam sayısı yaz aylarında 5 binin üzerine çıktığını, buna karşılık kültür merkezi, tam donanımlı kütüphane, kültür merkezinin nereyse hiç olmaması çok garip ve üzücü değil mi? Benim tatil anlayışıma göre insanlar okuduğu sürece daha iyi dinlenebilirler. Dinlenceleri o zaman anlam kazanmış olur.
Çocuklarımız biz büyükleri okurken gördükleri sürece etkilenirler. O küçücük beyinleri ancak model olarak etkileyebiliriz. Zekânın gelişiminde, 6 yaş dönemine kadar anne sütü, sağlıklı beslenme, aşı ve çevre etkili olurken, 6 yaş sonrası kitap okuma % 95 oranında en etkin rolü oynuyor. Tatil valizlerimizin yanında kitap kolilerimiz de olsun. Arabamızın en alınabilecek yerine koyalım incitmeden onları, özenle açalım vardığımızda kutularını. Hazır televizyonlarda Pop starlar, ağa, mafya dizileri yokken kitap okuyalım. Tatile giden yetişkin bence en az 20 kitap okumalı desem sanırım çok keskin bir cümle olmaz. Benim tatil için ayırdığım kitap isimlerini paylaşmak isterim sizlerle, bunu da naçizane öneri olarak kabul ediniz, paylaşma adına lütfen!
*Kir ? (Öner Yağcı)
*Herkesten bir şey öğrendim – Emre Kongar Kitabı ( İş Bankası Yayınları)
*Yalancı Tanıklar Kahvesi ? Vedat Türkali ? Turkuvaz Yayıncılık)
*Liderin Takım Çantası ? Cem Kozlu ? Remzi Kitabevi
*Paradigmalar Savaşı (Doç. Dr. Hasan Şimşek) Sistem Yayıncılık
*Dağ Çiçekleri (Sıdıka Avar ) Öğretmen Yayınları)
*Miras ? (Nihat Behram )Everest Yayıncılık
*Madımak Çığlığı ? Zeki Büyüktanır ? Can Yayıncılık
* Tavcan ? Hıfzı Topuz ? Remzi Kitabevi
* Atatürk Yeniden Samsun?da ? Turgut Özakman ? Bilgi Yayınları
*Vatandaşlık Tepkilerim ? Muazzez İlmiye Çığ-Kayak Yayınları
*Öteki Tarih ? Erdoğan Aydın ? Doruk Yayınları
* Son Ada ? Zülfü Livaneli ? Remzi Kitabevi
* Çağdaşlaşma Yolunda ? Türkan Saylan ? Doğan Kitapçılık
* Korku Kültürü ? Doğan Cüceloğlu ? Remzi Kitabevi

Not: Bugün 2 Temmuz ve kanlı Sivas katliamının 16.utanç yılı. Asım Bezirci, Nesimi Çimen,Muhlis Akarsu, Metin Altıok , Hasret Gültekin ve arkadaşlarını bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.