Satranç

Asırlardır Kuralları Değişmeyen Oyun :
SATRANÇ
Bir zekâ oyunu olan satrancın okullarda yaygın olması gerektiği görüşündeyim. Özellikle ders aralarında ve yemek aralarında çocuklar zamanlarını bu oyunla değerlendirmeleri daha yararlı olmaz mı? Öğretim yılı içersinde yapılacak okul iç satranç turnuvaları, ardından okul eğitim bölgesi, il ve Türkiye şampiyonaları ile öğrencilere heyecan gelmez mi?
İngiliz Herald Tribüne gazetesinin araştırmasına göre, günde üç saat satranç, iki saat matematik çalışmaya eşit. Satranç oynayan çocuğun, problem çözme yeteneği yüzde 17. 3 oranında artıyor. Oyun zaten başlı başına matematik, olasılık geliştirme üzerine kurulu, düşünmeye esas kılıyor.
1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunumuzun genel amaçları arasında yer alan “ Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip… yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek “ dizeleri ile satrancın yararları çok örtüşüyor. Tabii ki yalnızca satranç değil o bütünün sadece bir parçası olabilir. Ama çok önemli bir parçası.
Ayrıca satranç; yapılan araştırmalara göre dünyada bilinen en eski oyunlardan birisidir. Piramitlerdeki bulgulara göre 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Piramitlerdeki bulgulara göre ilk defa Mısır ’ da oynandığı, Hindistan ’ daki ilk yazılı belgelere göre de İran ve Araplar üzerinden İspanya ve Avrupa ’ ya yayıldığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Satranç üzerine yazılmış ilk eser olarak kabul edilen İspanya Lucena ’ nın 1497 ‘ de yazdığı kitapta yer alan kuralların günümüze kadar hiç değişmediğini gösteriyor. Satrancın ilerleyen dönemlerde Çin, Mezopotamya ve Anadolu'da da oynandığına ilişkin izlere rastlanırken, MS 3 ve 4 . Yüzyıllarda Hindistan'da '' çaturanga '' ismiyle bilinen oyun bugünkü adını bu süreçte almaya başladı. Hindistan'daki ilk yazılı belgelere göre satranç, İran'a ve Araplara geçti. Arapların 7-8. yüzyıllarda İspanya'nın güneyinde hâkimiyet kurmasıyla bu oyun İspanya üzerinden Avrupa'ya yayıldı.
Eğitim sistemimizde yaratıcılığı, düşünmeyi, doğru ve anlamlı karar vermeyi, bilimselliği, planlı yaşamayı esas kılmak istiyorsak “ SATRANÇ ” sporunu, oyununu teşvik edelim, geliştirelim. Her sınıfa, okula satranç takımı almanın fazla bir maliyeti olacağını sanmıyorum. Hatta dershanelerimiz özel okullarımız kampanya açarak ucuza mal edilebilecekleri satranç takımlarını özellikle kenar okullarımıza hediye etseler en büyük iyiliği yapmış olurlar. Bu iş çok iyi yapan öğretmenlerimiz, okullarımız hatta dershanelerimiz var. Kendilerine şükranlarımı iletiyorum.

ROTANIZI DEĞİŞTİRİN HEMEN ŞİMDİ! YOKSA…
Yıl 1995, Amerikan savaş gemisi Missouri ile Kanadalı yetkililer arasında geçen bir telsiz konuşması
Missouri: Çarpışmayı önlemek için hemen rotanızı 15 derece güneye çevirmenizi öneririz. Tamam
Kanadalılar: Çarpışmayı önlemek için biz sizin rotanızı 15 derece güneye çevirmenizi öneririz. Tamam
Missouri. Amerikan deniz kuvvetleri gemisinin kaptanı konuşuyor. Tekrar ediyorum. Rotanızı değiştirin Tamam.
Kanadalılar. Hayır, biz rotamızı değiştiremeyiz. Tekrar ediyorum. Siz rotanızı değiştirin Tamam
Missouri: Burası Amerikan uçak gemisi Missouri Adımızı duymamış olanlara anımsatırız. Şakanızdan ya da inadınızdan vazgeçin, derhal rotanızı değiştirin. Hem de hemen şimdi. Tamam
Kanadalılar. Biz de size kendimizi tanıtalım. SS/Missouri. Burası deniz feneri tamam.