Soruşturmaya Geçilmesini Gerektiren Durumlar

Bir memurun/kamu görevlisinin kusurlu bir harekette bulunduğunun şikayet, ihbar ve¬ya basın yoluyla ya da denetimler sırasında doğrudan öğrenilmesi durumunda, fail hakkında idari soruşturmaya geçilmesi gerekecektir.
Disiplin amirleri; 657 sayılı DMK.nun 125. maddesinde sayılan ?Uyarma?, ?Kınama?, ?Aylıktan Kesme?; 1702 sayılı Kanundaki ?İhtar?, ?Tevbih?, ?Ders Ücretlerinin Kesilmesi?, ?Maaş Kesilmesi?; 4357 sayılı Kanundaki ?Kusurlu Sayılma?, ?Ücret Kesilmek?, ?Maaş Kesilmek? cezalarının verilme¬sini gerektiren memurluk yönünden ve/veya mesleki yönden memnu/yasaklı fiillerin ve/veya hallerin yapıldığını öğrenmeleri halinde, başka bir makamın görüş ve onayına başvurmaksızın, disiplin soruşturması açmak ve konuyla ilgili olarak işlemli bir dosya düzenlemek ve kusurlu davranışla ilgili olarak memurun savunmasını usulünce almak şartıyla doğrudan bu cezaları verebilirler.
Ancak, disiplin amirleri, fiilin, verebilecekleri bu cezalardan daha ağır bir cezayı gerektirdiği kanaatine ulaşmaları durumunda, soruşturma açıp dosya/rapor düzenlemişler ise, kişinin savunmasını almadan dosyayı yetkili disiplin kuruluna usulünce sunarlar; soruşturma açmamış ve rapor düzenlememiş ise, kişi aleyhindeki bilgi ve belgeleri bir dosyada toplayarak, zamanaşımına uğramaması için gereken özeni de göstererek, soruşturma yapılmak üzere konuyu yetkili üst amir ve mercilere bildirmelidirler.
Atamaya yetkili amirler de ?disiplin amiri? sıfatıyla, doğrudan doğruya öğrendikleri ya da disiplin amirleri tarafından kendilerine intikal ettirilen konuları değerlendirmek suretiyle yu-karıdaki paragrafta sayılan cezaları, usulünce soruşturma dosyası düzenlemek ve ilgilinin savunmasını almak suretiyle verebilirler.
Fiil ve hâli daha ağır bir cezayı gerektirir ni¬telikte bulmaları durumunda, gerektiğinde bir soruşturmacı görevlendirmek suretiyle de soruşturmayı yaptırabilirler.