Sınav Haftası

Bildiğini bilenin arkasından gidin.
Bildiğini bilmeyeni uyandırın.
Bilmediğini bilene öğretin.
Bilmediğini bilmeyenden uzaklaşın. “Konfüçyüs”

İlköğretim 8. sınıf öğrencileri önümüzdeki cumartesi, 7. sınıf öğrencileri ise pazar günü “SBS”’ye (Seviye Belirleme Sınavına) girecekler. 6.sınıflar ise 12 Haziran 2010 Cumartesi günü terleyecekler. Ülkemizde yıllardır ortaöğretim ve yükseköğretim giriş sınavları tartışma konusu olmuştur. OKS’den sonra adı SBS olan sınav sisteminin kaldırılmasına Milli Eğitim Bakanlığı da sıcak bakıyor. Bakanlık bu konuda 6 aydır çalışmalarını sürdürüyor. SBS yerine hata payı vermeyecek ve öğrencilerin olumlu bakacağı bir sistem üzerinde çalışmalar üzerinde duruluyor.
Basında son günlerde yer alan haberlere göre, MEB'in kararında en önemli unsurlardan biri, yaklaşık 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen SBS Değerlendirme Anketi'nin sonucu etkili olacak. Bakanlığın ankete ilişkin ayrıntılı değerlendirmeyi aldığı ve bu ankette büyük oranda SBS'nin değiştirilmesinin istendiği kaydedildi.
Türk Eğitim-Sen'in Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) ilişkin yaptığı anket sonucuna göre, öğrencilerin yüzde 58.7'si ''SBS kaldırılmalı mı?'' sorusunda ''Evet'', yüzde ''41.3'ü ''Hayır'' cevabını vermiş. Öğrencilerin yüzde 67'si, ''sınavın kaldırılarak, ortaöğretime gidilmesinde okul başarı puanının belirleyici olması gerektiğini'' ifade etmiş. Gazi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün uyguladığı ankete Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri ve Şanlıurfa'dan ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıfa devam eden 700 öğrenci katılmış.
SBS'nin öğrenciler üzerindeki etkisinin incelendiği ankette, öğrencilerin yüzde 32.2'si ''sınavın kaygı ve endişeyi arttırdığını'', yüzde 30.4'ü '' kendini stres ve baskı altında hissettiğini'', yüzde 21'i ''psikolojik sorun yaşamadığını'', yüzde 12.4'ü ''dikkat ve konsantrasyonda sorunlar yaşadığını'' ve yüzde 4'ü de ''uyku bozukluğu yaşadığını'' belirtmişler.
''Sınavdan fiziksel olarak nasıl etkileniyorsunuz?'' sorusuna, öğrencilerin yüzde 54.8'i ''herhangi bir fiziksel sorun yaşamadığı'', yüzde 12.8'i ''baş ağrısı, dönmesi'', yüzde 11.4'ü ''terleme, üşüme'', yüzde 8.2'si ''karın ağrısı, mide sorunları'', yüzde 5.2'si ''nefes daralması, göğüs ağrısı'', yüzde 3.7'si ''kramplar, kasılmalar'' ve yüzde 3.7'si ''görme bozukluğu sorunu'' yaşadığı cevabını verdi.
Öğrencilerin yüzde 31'i SBS’ ye günde ''iki saat'', yüzde 21.6'sı ''üç saat'', yüzde 17.6'sı ''dört saat'' ve yüzde 16.4'ü ''bir saat'' çalıştığını belirtti. SBS için özel olarak çalışmadığı ifade edenlerin oranı ise yüzde 12,3 olarak belirlendi.
Günün büyük bölümüne test çözerek geçiren, büyük oranda fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan çocuklarımıza başarılar diliyorum. 3 Haziran 2010

Farkların Farkı…
Amerikan ve Japon firmalarının takımlarının arasında bir kano yarışması düzenlenmesine karar verildi.Her iki takımda da performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık devresinden geçti.Büyük gün geldiğinde , iki taraf da kendini hazır hissediyordu.Japonlar yarışı bir kilometre farkla kazandılar.Yarış sonrasında Amerikan atkımı çok sarsılmıştı.Moralleri kalmamıştı.Şirket yönetimi , yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verdi ve sorunu araştırarak çözüm yolları önermesi için bir danışmanlık şirketiyle anlaştı.Danışmanların bulgusu .Japon takımında sekiz kişi kürek çekiyor , bir kişi dümencilik yapıyordu;Amerikan takımında ise bir kişi kürek çekiyor , sekiz kişi dümeni kullanıyordu . Bir yıl süren çalışmalar ve milyonlarca dolarlık harcamalardan sonra , danışmanlık şirketi Amerikan takımında çok az kişinin kürek çektiğine , buna karşılık çok sayıda kişinin dümen kullandığını saptadı . Bir sonraki yarışın yapılacağı gün yaklaşırken , Amerikan takımının yönetim yapısı baştan aşağıya yeniden örgütlendi.
Yeni yapı .Dört dümen müdürü , üç bölgesel dümen müdürü ve kürekleri çekmekle görevli kişiyi çalışmaya teşvik etmek için yeni bir performans gözden geçirme sistemi… İkinci yarışı Japonlar iki kilometre arayla kazandılar .Tepesi atan Amerikan şirketi , kürekçiyi kovdu ve müdüre sorunun çözümüne olan katkılarından ötürü ikramiye verdi. ( İnternetten )