Samsun Yemek Kültürü

Samsun mutfağında ise; en başı keşkek ve tirit çekmektedir. Karalahana, yoğurtlu ve mısır çorbasının yanında; Yazı pancarı, Kocakarı Gerdanı tatlısı da meşhurdur. Köylerde yöreye has ekmekler de çıkmaktadır. Samsun pidesinin ünü ise tüm dünyaya yayılmıştır.
Samsun'un kültüründeki çeşitlilik aynı şekilde yemeklerine de yansımıştır. Mısır, lahana, fasulye, pancar gibi sebzelerin pirinç, et, buğdayla birlikte pişirildiği sebze yemekleri, kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarından yapılan yemekler ve hamur işleri ağırlıktadır. Düğünlerde ise yaygın olarak keşkek ve yahni yapılmaktadır.
Samsun'un en meşhur yemeği türkülere de konu olmuş 'tirit'tir. Tirit; kaz eti, bulgur pilavı ve evde açılıp yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkanın birlikte yendiği oldukça lezzetli ve ilginç bir yöresel yemeğimizdir. Çakallı Menemenini ve Balkaymak Dondurmasını özellikle tatmanızı öneririz. En ilginç yemeklerinden birisi de Pazar sabahları kahvaltıda yenilen pidesidir. Bu pide unu dünyaya yayılmış Samsun Pidesidir
Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler yaygındır. Kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları geleneksel beslenmede önemli bir yer tutar. Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak, Nünük gibi bitkilerden kavurma ya da çorba yapılır.
Yöreye ait yemekler arasında Tir (Kaz Yufkası), Yer Pancarı (Yazı Pancarı), Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav (İli Pilav) ve Kocakarı Gerdanı (Burma) sayılabilir.

diğer yemeklerde şunlardır
TİRİT : Kaz eti, pirinç ve açılmış yufka ile yapılır.Çarşamba'nın milli yiyeceği olarak görülen tirit, Çarşamba'dan Samsun'un diğer bölgelerine yayılmıştır.
KEŞKEK : Çarşamba'da genellikle düğünlerde yapılan bir yiyecektir. Buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı ile yapılır. Düğünlerde, ev davetlerinde yapılan bir yiyecektir.Yapımı oldukça zordur, buğday ve et birbirinin içine iyice yedirilir. Yapılışı Tavuk Göğsü tatlısını andırsa da ana yemek olarak verilir. Hazmı çok ağırdır. Şeker ve kolestrol hastalarının özellikle sakınması gerekir.
KIVRATMA : Bolca fındık ve yufka ile yapılan bir tatlı çeşididir.Bayramlarda cok yapılan yiyecekleriden biridir.
BÜRYAN : Genelde düğünlerde yapılan sulu et yemeği türüdür.
BAZLAMA : Bir çeşit mısır unu ekmeği dir.
MISIR ÇORBASI: Tane mısırdan yapılan yoğurtla karıştırılarak tüketilen bir yemek.
KARMAÇ : Mısır ekmeğinden yapılan bir çeşit yiyecektir.tereyağı,daha sıcakken mısır ekmeği ve seker karıştırılarak yapılır
HAMUR DOLMASI : Pancar yapraklarından yapılan bir çeşit dolmadır.İçine malzeme olarak hamur konulur.Daha sonra bu dolma acı kırmızı biber ile kavrulur.
LEPSİ :Bir tür gürcü yemeğidir.tavuktan ve dövülmüş cevizden yapılır.
CIZLAMA:Buğday unuyla yapılan ekmek türüdür…
POOT:Mısır unu ve tereyağ ile yapılan bir yemek türüdür.
MALAKTO:yeşil fasulye ile yapılan içine dövülmüş ceviz,kinzi,bibiber atılarak yapılan KESTANEPINARLILARA has bir yemek.
BALCAN TURŞUSU:Patlıcandan yapılmış çok güzel bir turşu çeşidir
TİLİMAN: mısır unu ve pekmezden yapılan bir tatlı türüdür.
GAZİYEK TURŞUSU: gaziyek bitkisi ile yapılan turşu çeşididir.

Mısır Çorbası

Malzemeler
600 gram tane mısır konservesi
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
tuz
Hazırlanışı
Mısır konservesi açılıp suyu süzülür.
Tereyağında soğan ve mısır unu kokusu çıkana kadar kavrulur.
Süt, tavuk suyu ve su yavaşça karıştırılarak ilave edilir.
Mısır taneleri ve tuz eklenir.
Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Kaynayan çorba blenderdan geçirilip servis edilir.

Tirit

Malzeme:
250 gr. parça et
1 baş soğan
2 kaşık tereyağı
1.5 veya 2 ekmek dilimi
1 domates veya 1 kaşık salca
tuz
kırmızı biber
Yapılışı:
Bir tencereye kıyılmış soğan ile tereyağını kavurup, parça etleri ilave edin. Etin suyunu salıp da çekinceye kadar pişirin. 6 su bardağı su ilave edip pişirin. Etler yumuşayınca etleri suyundan süzün. Tencereye dizmiş olduğunuz ekmek dilimlerinin üstüne kaynamakta olan et suyunu dökün. 1-2 dakika beklettikten sonra ekmeklerin üstüne parça etleri yerleştirip, servis yapın.

KIVRATMA

Malzemeler:
2 yumurta
1 su brd. yoğurt
1 su brd. sıvı yağ
1/2 su brd. su
1 tatlı kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı karbonat
çay kaşığı ucuyla tuz
aldığı kadar un
içi için:
5 su brd. çekilmiş fındık içi
5 su brd. şeker
açmak için:
2- 2,5 pkt nişasta
üzeri için:
1 pkt eritilmiş tereyağ
Hazırlanması:
Önce hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bi hamur elde ediyoruz. Hamuru 22 adet bezeye ayırıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Çekilmiş fındık içini şekerle karıştırıyoruz. Dinlenen bezeleri nişasta kullanarak baklava yufkası inceliğinde açıyoruz. (yufkaların şeklinin şemalinin, yırtılmasının pek önemi yok, zira benimkiler öyle olmuştu, resimdeki yufka kardeşimin açtıklarından 🙂 ) açılan yufkamıza 2 yemek kaşığı dolusu içi serpiştiriyoruz.