Ölçme ve Değerlendirme

Ölçme ve değerlendirme öğrenme-öğretim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Öğrenme ve öğretme sürecinin ne kadar etkili olduğu düzenli olarak ölçülmeli ve değerlendirilmelidir. Ölçme ve değerlendirme, öğrencilerin ve öğretmenlerin başarılı ve başarısız yönlerini belirlemeleri açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda öğrencilerin kullandıkları yöntem, teknik ve beceriler ile gelişim düzeyleri hakkında da bilgilerin sürekli toplandığı bir çalışmadır.

Değerlendirme; öğretmene öğrencilerin gelişim düzeyini, eksiklerini belirleme ile bunlara uygun öğrenme etkinliklerini belirleme ve öğrenme ortamını düzenlemede yol göstericidir.

Böylece öğretmen dersin öğretimini öğrencilerin düzey, ilgi ve ihtiyaç-larıyla uyumlu hale getirebilir.

Öğretmenler çeşitli ölçme değerlendirme araçlarıyla öğrencilerinin gelişim sürecini, öğrenme amaçlarını ve gelişim hızlarını belirlemeli ve bu konularda öğrencileri bilgilendirmelidirler.

? Ölçme ve değerlendirme sürecinde öğrencilerde sınav kaygısı yaratıl-mamalı, bu sürecin öğrencinin gelişimine ilişkin bilgi toplama süreci olduğu unutulmamalıdır.
? Öğretim programlarında, ölçme ve değerlendirme ile sadece öğrenme ürünü değil, öğrencilerin öğrenme süreçleri de izlenir ve bu süreç değerlendirilerek gerektiğinde kullanılan sınıf etkinlikleri, yöntem ve teknikler değiştirilir.
? Öğretim programlarında, ölçme ve değerlendirme, öğrencilerin neyi bilmediğini değil, ne bildiklerini belirlemeye yarayan bir süreç olarak görmektedir.
? Öğretim programlarında, bireysel farklılıkları dikkate alan öğrenci merkezli öğrenme stratejisi benimsenmiştir. Programın bu anlayışı öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçme ve değerlendirmede farklı değerlendirme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen çoklu değerlendirme yapılmasını gerektirmektedir. Bilgi ve becerilerin değerlendirilmesinde çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu sorulardan oluşan testlerin kullanılmasının yanında, süreci değerlendirmeye yönelik olarak gözlem formları, görüşmeler, kendini değerlendirme ölçekleri, çalışma dosyaları vb. araç ve yöntemler kullanılmaktadır.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRLERİ
Öğretimde ulaşılan başarıyı ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli ölçme ve değerlendirme araçları önerilmektedir. Bu değerlendirme araçları iki başlık altında toplanabilir;

1. SÜREÇ DEĞERLENDİRME
Öğrencinin bir çalışmayı nasıl gerçekleştirdiğini veya bulunduğu başarı düzeyine nasıl ulaştığını, bu süreçte kullanılan yöntemlerden hangilerinin işe yaradığı ya da yaramadığı üzerinde düşünmesini ve fark etmesini sağlamak amacını taşır. Yapılan her değerlendirmenin hangi kazanımları içerdiği öğrencilerle paylaşılmalı ve mümkün olan en kısa sürede geri bildirimde bulunulmalıdır.

SÜREÇ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILAN ARAÇ VE YÖNTEMLER
a. Hikâyeleme (Anekdot):
Öğrencilerin problemlerine ilişkin olarak kullanılan bilgi toplama yöntemlerinden biridir. Öğrencilerin davranışlarıyla ilgili kısa olarak yazılmış raporların kaydedilmesiyle oluşturulur. Karar verme aşamasında diğer yöntem-lerle birlikte kullanılır. Üst düzey beceriler ve duyuşsal alanla ilgili davranış-ların değerlendirilmesinde de kullanılabilir.
b. Sergileme:
Bu yöntem öğrencilerin yaratıcılıklarını ve sanatsal çalışmalarını sergile-yebilecekleri kullanışlı bir yöntemdir. Aynı zamanda üst düzey zihinsel becerile-rin değerlendirilmesine çok elverişlidir. Kontrol listeleri ya da dereceleme ölçekleri kullanılarak bu tür çalışmalar değerlendirilebilir.
c. Görüşme (Mülâkat):
Öğrencilerle yapılan görüşmeler, öğrencilerin yaptıkları çalışmalar hak-kında ve konuları nasıl, ne ölçüde anladıklarının düzeyini belirlemede kullanılır.
Aşağıda bazı örnek görüşme soruları verilmiştir.
1. Bir olayı (konuyu,yöntemi, fikri) farklı bir biçimde açıklayabilir misin?
2. Bu etkinliği tekrar yapsaydın aynı sonuçlara ulaşabilir miydin?
3. Bu etkinliği daha kolay yapmanın başka bir yolu var mı?
4. Bu konuyla ilgili “gerçek yaşamdan” bir örnek verebilir misin?
ç. Gözlemler:
Gözlemler, öğrenciler hakkında doğru bilgiler edinilmesini sağlar. Öğret-men öğrencilerin;
? Soru ve önerilerine verdikleri cevaplarını,
? Grup çalışmalarına ve tartışmalarına katılımlarını,
? Materyallere öğrencinin gösterdiği tepkiyi,
? Dil becerilerini kullanmadaki performanslarını gözlemler.
Aşağıdakiler öğretmenlere gözlem yapmada kolaylık sağlayacaktır.
1. Ölçütleri koyarken bütün öğrenciler için aynı ilkeleri kullanınız.
2. Her öğrenciyi birkaç kez gözlemleyiniz.
3. Her öğrenciyi değişik durumlarda ve farklı günlerde gözlemleyiniz.
4. Her öğrenciyi değişik özellikler, beceriler ve kazanımlara göre değer-lendiriniz.
5. Yapılan gözlemin değerlendirmesini mümkün olduğu kadar gözlem yaptığınız sırada kaydediniz.
d. Sözlü Sunum:
Kontrol listeleri, dereceleme ölçekleri ya da değerlendirme ölçekleri ile değerlendirme yapılabilir. Sözlü sunumlar; öğrencilerin, hatırlama, kavrama ve hitap düzeyleri hakkında bilgi toplamak için uygun araçlardır.
e. Gösteri:
Öğrencilerin fiziksel beceri ya da yeteneklerini göstermelerini gerektiren maddelerdir. Değerlendirmesi kontrol listeleri ya da dereceleme ölçekleriyle yapılabilir.
f. Kendini Değerlendirme:
Belli bir konuda bireyin kendi kendisini değerlendirmesidir. Kendini değerlendirme, bireyin kendi yeteneklerini keşfetmesine, güçlü ve zayıf yönlerini tanımasına ve güdülenmesine yardımcı olur.
g. Çalışma Dosyası (Ürün Dosyası, Ürün Seçki Dosyası, Portfolyö):
Çalışma Dosyasının İçeriğini Seçmek için Yöntemler (Strateji, Metot)
? Öğrencinin en iyi yaptığı çalışma
? Öğrencinin yeni öğrendikleri ile ilgili çalışmalar
? Yaptığı çalışmalardan unutmak istediği iki tanesi
? Öğrencinin çok öğündüğü iki çalışma
? Öğretmen, öğrenci ve velinin seçtiği çalışmalar
Çalışma Dosyası Uygulamasında Öğretmenin Rolü
? Öğretmen, öğrencilere rehberlik eder ve yönlendirir.
? Dosyanın kapsamının ne olacağı konusunda bilgi verir.
? Çalışma dosyasına hangi çalışmaların konulacağı öğrencinin sorumlu-luğundadır, kararları öğretmenle öğrenci birlikte alabilirler.
? Çalışma dosyasının değerlendirilmesi öğretmenin sorumluluğundadır. Ancak değerlendirme ölçütleri baştan belirlenmeli ve bu ölçütler açık ve anlaşılır bir biçimde öğrenci ile veliye sunulmalıdır.
Çalışma Dosyası Uygulamasında Öğrencinin Rolü
? Çalışma dosyası, öğrenciye ait bir çalışma olduğundan en önemli aşama, öğrencinin çalışma dosyasına hangi çalışmaları dâhil edeceğini saptamasıdır. Bu konuda öğretmen öğrenciye rehberlik etmelidir. Ancak kararı öğrenci vermelidir.
? Çalışma dosyasına girecek olan çalışmaların belgelenmesi çok önemlidir. Öğrenci yaptığı çalışmayı resimlerle belgelemek gereğini duyabilmelidir. Ölçüt listesinin öğrenci tarafından çok iyi kavranması öğrencinin çalışmalarını sağlıklı değerlendirebilmesi açısından çok önemlidir.
Çalışma Dosyası Uygulamasında Velinin Rolü
? Çalışma dosyası uygulamasında velinin rolü çok önemlidir. Veli, geli-şim dosyasının öğretmen için anlamını, programdaki yerini, öğrenciler için önemini ve değerlendirmenin bir parçası olarak nasıl kullanıldığını çok iyi kavramalıdır.
Çalışma Dosyası Hazırlama Sürecinde Öğretmenin Yapacakları:
? Çalışma dosyasını hazırlamadan önce öğrenme alanlarının kazanım-larını belirleyiniz. Kendinize, bu kazanımlardan hangilerini öğretmek istediğinizi, öğrencilerinize de hangilerini öğrenmek istediklerini sora-bilirsiniz.
? Çalışma dosyasını sınıfınıza tanıtınız. Elinizde bir örnek varsa bunu öğrencilerinize gösteriniz.
? Öğrencilerinize çalışma dosyasının bir değerlendirme aracı olduğunu söyleyiniz.
? Çalışma dosyalarında nelerin bulunabileceğini söyleyiniz (sınavlar, projeler, değerlendirme ölçekleri, yazılar vb.).
? Her aşamanın nasıl değerlendirileceğini açıklayınız (öğrencilerinize puanlama ve dereceleme ölçekleri hakkında bilgi veriniz).
? Yapılan her çalışmanın değerlendirilmesi ile ilgili dereceleme ölçeği, kontrol listesi ya da kendini değerlendirme formlarını kullanabilirsiniz.
? Çalışma dosyasıyla ilgili öğrencilerinize geri bildirimde bulunabilir-siniz. Örneğin, öğrencilerin yeteneklerinin bir profilini (görüntüsünü) çıkarıp, güçlü ve zayıf yönlerini belirten bir yazı yazıp dosyaya ekleye-bilirsiniz.

2. SONUÇ DEĞERLENDİRME
Öğretmenin, dönem veya ünite sonunda her öğrencinin hangi başarı düzeyine ulaştığını gösteren kararıdır.

SONUÇ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILAN ARAÇ VE YÖNTEMLER

a. Kısa Cevaplı Maddeler:
Bir kelime, bir sembol ya da en çok birkaç kelime ile cevaplanabilen madde türüne denir. Bu tür maddeler bilgi basamağını ölçmek için uygundur. Öğrenci madde kökünde boş bırakılan yere cevabı yazar. Kısa cevaplı maddelerden biri soru cümlesi, diğeri eksik cümle (doldurmalı) olmak üzere ikiye ayrılır.
b. Çoktan Seçmeli Testler (Sınav, İmtihan) :
Öğrencinin sorunun cevabını verilen seçenekler arasından seçip işaret-lemesidir. Bu soru tipi, daha çok bilgi ve zihinsel becerilerin ölçülmesinde kulla-nılır. Fiziksel beceriler ve sanatsal yeteneklerin ölçülmesinde kullanılmazlar.
c. Eşleştirmeli Maddeler:
İki grup halinde verilen ve birbirleriyle ilgili olan bilgi öğelerinin, belli bir açıklamaya göre eşleştirilmesini gerektirir.
ç. Uzun Cevaplı Maddeler:
Bu tip maddelerde, öğrencilere bir ya da birkaç soru verilip, bunlara belli bir sürede yazılı cevap vermesi istenir. Açık uçlu ve kapalı uçlu soru biçim-lerindedir.
d. Doğru (D) Yanlış (Y) Seçenekli Maddeler:
Öğrencinin sorulan soruya doğru (D) veya (Y) seçeneklerinden birini verilen süre içerisinde işaretlemesi istenir.Bu soru maddesi diğer soru maddeleri ile birlikte birkaç soru halinde de verilebilir.

……….. DERSİ ÖĞRENCİ GÖZLEM ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

GÖZLENECEK KAZANIMLAR DERECELER
1 2 3 4 5
Her Zaman Sıklıkla Bazen Nadiren Hiçbir Zaman
I. DERSE HAZIRLIK
1. Bilgi kaynaklarına nasıl ulaşacağını bilir.
2. Ulaştığı kaynaklardan etkin bir biçimde yararlanır.
3. Derse değişik yardımcı kaynaklarla gelir.
4. Derse hazırlıklı gelir.
Toplam
II. ETKİNLİKLERE KATILMA
1. Konu ile ilgili görüşlerini çekinmeden ifade eder.
2. Görüşü sorulduğunda söyler.
3. Yeni, özgün ve eleştirel sorular sorar.
4. Özgün görüşler belirtir ve farklı örnekler verir.
5. Dersi iyi dinlediği izlenimi veren sorular sorar.
Toplam
III. İNCELEME ? ARAŞTIRMA – GÖZLEM
1. Bilgi toplamak için çeşitli kaynaklara başvurur.
2. Kendisine verilen kaynaklarla yetinmeyip başka kaynaklar araştırır.
3. İnceleme ve araştırma ödevlerini özenerek yapar.
4. Gözlemlerini dikkatli bir şekilde yapar.
5.Gözlemleri sonucunda mantıksal çıkarımlarda bulunur.
6. Araştırma ve inceleme sonucunda genellemeler yapar.
Toplam
GENEL TOPLAM

Açıklama:
Bu ölçek etkinlik süresince öğrencilerin yapılan çalışmalara katılma düzeylerini gözlemeniz amacıyla hazırlanmıştır.

……….. DERSİ GRUP DEĞERLENDİRME FORMU
(GÖZLEM ÖRNEĞİ)

Tarih: . . / . . / . . . .
Grubun Adı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Yönerge : Aşağıdaki her bir ölçütü grubun hangi düzeyde yeterli olduğunu göz önüne alarak değerlendiriniz.

BECERİLER DERECELER
(5) (4) (3) (2) (1)
Her zaman Sıklıkla Bazen Nadiren Hiçbir zaman
Grup üyeleri birbirleriyle yardımlaşır.
Grup üyeleri birbirlerinin düşüncelerini dinler.
Grup üyelerinin her biri çalışmalarda rol alır.
Grup üyeleri birbirlerinin düşünceleri-ne ve çabalarına saygı gösterir.
Grubun her üyesi birbirleriyle etkile-şim içerisinde tartışır.
Grup üyeleri ulaştıkları sonucu birbirlerine iletir.
Grup üyeleri bireysel sorumluluklarını yerine getirir.
Grup üyeleri bilgilerini diğerleriyle tartışır.
Grup üyeleri birbirlerine güvenir.
Grup üyeleri birbirlerini cesaretlendirir
Grup üyeleri söz hakkının adil bir bi-çimde paylaşılmasına özen gösterir.
Grupta birbiriyle çatışan görüşler olduğun-da, gruptakiler bunları tartışmaya açarlar.
Çalıştıkları konuda, grup üyeleri ortak bir görüş oluşturur.
Grup üyeleri birlikte çalışmaktan hoş-lanır.
TOPLAM:

Yorumlar :

DÖNEMLİK ÖĞRENCİ DİL DEĞERLENDİRME FORMU

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

DİNLEME

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:
KONUŞMA

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:

OKUMA

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:
YAZMA

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:

GÖRSEL OKUMA

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:
GÖRSEL SUNU

Yeterli Değil ( )
Gelişme Gösteriyor ( )
Yeterli ( )

Açıklamalar:

DİNLEME ÖĞRENME ALANI
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Evet Kısmen Hayır

? Konuşmacıyı ve söylediklerini önemsedim. ………… ……………. ………….

? Dikkatli dinledim. ………… ……………. ………….

? Anlamadığım yerleri sordum. ………… ……………. ………….

? Dinlediklerimi zihnimde canlandırdım. ………… ……………. ………….

? Dinlerken önemli gördüğüm yerleri not aldım. ………… ……………. ………….

Dinleme sırasında izlediğim yol:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

Dinleme sırasında zorlandığım anlar:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

Dinlememde geliştirmem gereken yönler:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

?
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ
Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Evet Kısmen Hayır

? Dinleyicileri önemsediğimi onlara hissettirdim. ………… ……………… ……………
? Konuşmam açık ve anlaşılırdı. ………… ……………… ……………
? Beden dilini kullandım. ………… ……………… ……………
? Dinleyicilerle göz teması kurdum. ………… ……………… ……………
? Herkesin beni duyduğundan eminim. ………… ……………… ……………
? Çok hızlı veya çok yavaş konuşmadım. ………… ……………… ……………

Konuşmamda izlediğim yol:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

Konuşmam sırasında zorlandığım anlar:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

Konuşmamın geliştirmem gereken yönleri:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….
?
OKUMA ÖĞRENME ALANI
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Evet Kısmen Hayır
? Okuma amacımı belirledim mi? ………… ……………… ……………
? Başlık ve resimlere göz attım mı? ………… ……………… ……………
? Konuyla ilgili önceki bilgilerimi hatırladım mı? ………… ……………… ……………
? Okuyacaklarımla ilgili tahminlerde bulundum mu? ………… ……………… ……………
? Dikkatli okudum mu? ………… ……………… ……………
? Okuduklarımı zihnimde canlandırdım mı? ………… ……………… ……………
? Okurken, metnin sonrası hakkında tahminlerde bulundum mu? ………… ……………… ……………
? Karakterin duygu ve düşüncelerini anlayabildim mi? ………… ……………… ……………
? Okuduğum hikâyenin haritasını oluşturdum mu? ………… ……………… ……………
? Önemli düşünceleri fark edip, notlar aldım mı? ………… ……………… ……………
? Okurken durup, ne okuduğumu düşündüm mü? ………… ……………… ……………
? Anlamadığım yerleri tekrar okudum mu? ………… ……………… ……………
? Okuduklarım hakkında düşündüm mü? ………… ……………… ……………
? Okuduklarımı başkalarıyla tartıştım mı? ………… ……………… ……………
? Okuduklarımı özetledim mi? ………… ……………… ……………

Okumamı geliştirmem için yapmam gerekenler:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… …………………………… ……………………… …………….. ……………….. …… ………………. …………. ………………. ………. …. ……….. …………………….. ……… …… …………. …….. ………… ………………. …………… …….. …………… ………………….

İyi bir okuyucu olmak ve okuma alışkanlığı kazanmak için yapmam gerekenler:
…………………………………… ……………. ……………. …….. …….. …… …… ……. … ….. …………… ……. ….. .. ………… …………………………………… .

YAZMA ÖĞRENME ALANI
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Evet Kısmen Hayır

? Serbest zamanlarımda yazmak isterim. ………… ……………… …………

? İzlenim ve deneyimlerimi yazmaya istekliyim. ………… ……………… …………

? Planlı yazma yöntemine uygun yazdım. ………… ……………… …………

? Yazarken okuyucularımı dikkate aldım. ………… ……………… …………

? Yazma amacımı açıkça ortaya koyabildim. ………… ……………… …………
? Etkileyici bir dil kullandım. ………… ……………… …………

? Yazımda imla ve noktalama kurallarına dikkat ettim. ………… ……………… …………

? Okunaklı yazabildim. ………… ……………… …………

? Yazdıklarımı başkalarıyla paylaştım. ………… ……………… …………

? Yazarken sözlük ve imla kılavuzundan yararlandım. ………… ……………… …………

? Yazdıklarımı değerli buldum. ………… ……………… …………

Yazımı geliştirmem için …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. …… …………….. yapmam gerekir.

İyi bir yazar olabilmem için…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. …… …………….. yapmam gerekir.

HİKÂYE ANLATIMI
KENDİNİ DEĞERLENDİRME

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Hikâyenin Adı : …………………………………. Yazar: ……………………………….

Evet Arkadaşımın veya öğretmenimin yardımıyla Hayır
Kahramanların isimlerini söyledim.
Olayın geçtiği yeri betimledim.
Olayları oluş sırasına göre anlattım.
Hikâyedeki problemleri/ana düşünceyi açıkladım.
Hikâyedeki problemlerin çözümlerini açıkladım.
Hikâye hakkındaki hissettiklerimi açıkladım.
Hikâyeyi, başka bir hikâyedeki veya kendi hayatımdaki bir olayla karşılatırdım.
Hikâyedeki en beğendiğim olayı/karakteri nedenleriyle belirttim.

KONUŞMA
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Konu : ………………………………………………………………………………

Başarılıydım Başarısızdım

Fikrimi açıkça ortaya koymada ……………………….

Fikrimi destekleyen kanıtlar sunmada………………….

Kanıtlarımı bir düzen içinde sunmada……………………

İkna etmede……………………………………………

Anlamlı ve kurallı cümleler kurmada………………….

Konuşmamın en beğendiğim kısmı …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. …… ……………..

Konuşmamı geliştirmem için …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. …… …………….. yapmam gerekir.

……….. DERSİ GRUP ETKİNLİĞİ KENDİNİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Yönerge: Çalışmalarınızı en doğru yansıtan seçeneğe (x) işareti koyunuz.

KAZANIMLAR DERECELER
(3) (2) (1)
Her zaman Bazen Hiçbir zaman
1. Arkadaşlarımın anlattıklarını ve önerilerini dinledim.
2. Yönergeyi izledim.
3. Ödevlerimi tamamladım.
4. Anlamadığım yerlerde sorular sordum.
5. Grup arkadaşlarıma çalışmalarında destek oldum.
6. Çalışmalarım sırasında zamanımı iyi kullandım.
7. Çalışmalarım sırasında değişik materyaller kullandım.

8. Bu etkinlikten neler öğrendim?
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. ……

9. Bu etkinlik sırasında grubumdaki arkadaşlarıma nasıl yardımcı oldum?
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. ……

10. Bu etkinlik sırasında en iyi yaptıklarım:
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. ….. ….. … .. … .. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… …. ……

……….. DERSİ ÇALIŞMA DOSYASI İÇERİK ÖRNEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :
(Çalışma Dosyası ? İçindekiler)

1. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

2. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

3. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

4. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

5. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

6. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

7. Çalışmanın Adı : …………. ………….. …………… Tarihi: . . / . . / . . . .
Seçme Nedenim : …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

………… DERSİ ÇALIŞMA DOSYASI

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Başlık : ………………………………………….

Neden bu çalışmayı sakladım?
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

Bu çalışmayı neden arkadaşlarımla paylaştım?
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

Öğrendiklerimle ilgili arkadaşlarıma …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… gösterebilirim.

Eğer bu çalışmayı tekrar yapsaydım: …….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… …… yapardım.

Çalışmamı yaparken beklemediğim nelerle karşılaştım?
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

Benim için bu çalışmanın anlamı:
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

…………. DERSİ ÇALIŞMA DOSYASI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Yönerge:
Aşağıdaki her bir ölçütü öğrencinize ait çalışma dosyasının yeterlik düzeyini göz önüne alarak değerlendiriniz.

ÖLÇÜTLER DERECELER
(5) (4) (3) (2) (1)
Çok İyi İyi Orta Kısmen Yeterli Yetersiz
1. Çalışmaların tam olması
2. Çalışmalardaki çeşitlilik
3. Yeterli sayıda çalışma içermesi
4. Çalışmaların amaçları karşılaması
5. Çalışmaların amaca uygunluğu
6. Çalışmaların doğruluğu
7. Dosyanın düzenliliği
8. Niteliği
9. Yaratıcılığı
10. Çalışmaların seçiminde sorumluluk alma
11. Gelişimini gösterme
12. Kendini değerlendirme

Yorumlar / Öneriler:
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……

……….. DERSİ ÇALIŞMA DOSYASI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

Tarih: . . / . . / . . . .
Adı Soyadı :
Sınıfı :
Öğrenci Nu. :

Mükemmel Çokiyi İyi Gelişmesi Gerek
1. Görünüş Dikkatlice, özenle ve bilinçli olarak düzenlenmiş. Çekici bir görünümü var. Biraz çekici /
biraz düzgün Özensiz
2. Yaratıcılık Çok sayıda özgün fikir ve zengin yaratıcılığa sahip. Yeterince özgün fikir ve zengin yaratıcılığı var. Yaratıcılık ve özgünlüğe sahip. Yaratıcılık ve özgünlük yok.
3. İçerik Akıl yürütme süreçlerini geliştirici çok nitelikli ürünler var. Akıl yürütme süreçlerini geliştirici nitelikte ürünler var. Akıl yürütme süreçlerini geliştirici az sayıda nitelikli ürünler var. Birkaç tane niteliksiz ürün var.
4. Düzen Rahatça okunabilen mükemmel bir düzenlenme yapılmış. Konuyla oldukça bağlantılı düzenleme yapılmış. Konuyla ilgili birkaç ürün düzenli bir şekilde konulmuş. Düzensiz ve bağlantısız çalışmalar konulmuş.
5.Çalışmaların
Sayısı Yeterli çaba harcanarak hazırlanmış çalışmaların tamamı var. Konulması
gereken birkaç çalışma daha var. Konulması gereken birçok çalışma var. Çalışmaların büyük bir çoğunluğu yok.

Yorumlar / Öneriler:
…….. …………….. ……… ……………. …….. ….. ……… …….. ……….. …………………. …………………. …………… …….. ……………… ………… ……………. …………….. …………….. …………….. ……….. …….. …… …………….. …….. …….. ………. ……. ………. … ….. …………… …………… …… ……