Ne Yazmalı ? Nasıl Yazmalı ? * Ayhan Çıkın

Ne yazmalı? Nasıl yazmalı?

Kooperatifçilik , ekonominin uygulamalı bir alanıdır. Kooperatifçilik kuramı, uygulamayı beslerken, en azından bir o kadarda kendisi uygulamadan bes
Geçenlerde bir gazete yöneticisi dostumdan bir çağrı aldım : “Değerli Hocam,

Üretici Gazetesinde köşe yazılarınızı görmek isteriz. Bu bağlamda…”.

Tabii bu çağrı beni sevindirdi; ayni zamanda düşündürdü de . Çünkü bir gazetede, hakkını vererek yazı yazmanın, pek de kolay olmadığını biliyorum. Uzmanlık alanımda akademik yazılar yazmak benim için daha kolay. Ancak bu akademik yazıları, gazete okuyucusuna aktarmak özel bir çaba gerektirecektir. Bir de konu ekonomi ve kooperatifçilik olursa…

Eğitim sürecindeki bütün akademik aşamalarımda kooperatifçilik ana konumdu. Bu konuda yazılar, kitaplar yazdım, tezler yönettim, araştırmalar yaptım, yaptırdım…

Kooperatifçilik , ekonominin uygulamalı bir alanıdır. Kooperatifçilik kuramı, uygulamayı beslerken, en azından bir o kadarda kendisi uygulamadan beslenir. En son bir öğrencime “Türkiye'de 1980 sonrasında izlenen tarımsal kooperatifçilik politikaları ve İzmir ilindeki uygulamaları” konulu bir doktora tezi vermişim. Ancak, benim özel durumumla ilgili üniversiteden ayrılışım, doktora öğrencimin de dönemin bölüm yöneticilerinin olumsuz tutumları yüzünden üniversiteden ayrılmak zorunda kalması, bu projenin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını uzun süre engelledi. Ama bu doktora projesi, güçte olsa, tamamlandı.

Bir sektörün sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için , o sektörle ilgili bilgi üretilmesi ve üretilen bilgilerin tartışılarak fikre, düşünceye, projeye,vb… dönüşmesi gerekir. Üniversitede iken bu konuda öğrencilerime onlarca tez çalışması (lisans, yüksek lisans, doktora..) yaptırdım… Ancak bu bulguları bilgiye, düşünceye, uygulamaya aktarma fırsatı bulamadan üniversiteden ayrılmak zorunda kaldım. Uzunca bir ayrılıktan sonra görev aldığım bir başka üniversitede kooperatifçilikle ilgili çalışma fırsatı bulamadım. Son iki yıldır, ön lisans düzeyinde kooperatifçilik dersleri vererek konuyla yeniden iç içe oldum. Bununla birlikte literatürü elimden geldiğince izledim. Yazdığım yazıları internet üzerinden paylaştım. Anadolu'da pek çok basın organı bu yazıları kendi sayfalarında yer verdiler. Bu basın organlarından birisi de , amacını ve içeriğini gönülden paylaştığım, “Üretici Gazetesi”dir. Yeni yeni öğrenmeğe başladığım sosyal medya kapsamında kooperatifçilikle ilgili bir blogspot oluşturdum : http://kooperatifcinindefteri.blogspot.com/. Ayrıca http://www.elelebizbize.com/t.ayhancikin/t.ayhancikin.php; http://blog.milliyet.com.tr/t-ayhan-cikin/Blogger/?UyeNo=730822 gibi web adreslerinden yazılarım izlenebilir.

Sanırım günlük bir gazetedeki yazılarımın buralarda yayınlananlardan biraz farklı olması gerekecek. Öncelikle hedef kitlesi oldukça farklı . Onun için kısa, öz, anlaşılır olması gerekecek . Ayrıca bu yazılar, kooperatif ekonomisi hakkında olacak. Bu satırların yazarı, kooperatifçilik dışında da bazı yazılar yazmaktadır. Ve şunu gözlemlemiştir : kooperatifçilik yazıları, diğer yazılarına göre daha az okunmaktadır. Okuyucunun kooperatifçilik konusundaki bilgileri yetersiz ve çok sınırlı. Ayrıca kooperatiflerle birebir ilişkileri kopmuş, koparılmış. En ilginç gözlemlerinden birisi de, yazdığı yazıları 200'den fazla ülkenin etkili kooperatif/birlik/ kooperatifçi adreslerine gönderdiği halde hemen hemen hiç yanıt alamamasıdır. Hatta pek çok kooperatif/birlik adreslerinden bu iletiler açılmadan geriye dönmüştür.

Bu nedenle bu köşedeki yazıların temel amaçlarından biri “kooperatif okuru” yaratmak ve geliştirmek olacaktır. O nedenle okuyucuların geri dönüşümle görüş bildirmeleri yazar tarafından çok önemsenmektedir.

Köşe adının “KOOP/YORUM” olması uygun bulunmuştur. Başlangıç yazılarında, yorum yazısından çok, kooperatifçilik bilgilerine ağırlık verilecektir. Bir çoğunuz bu bilgilerden haberdar olmuş olabilirsiniz. Ancak uzun dönemde bir bütünlük sağlayabilmek için böyle bir yazı planının ortaya konmasında yarar olduğu düşünülmektedir . Kooperatifler hakkında bilgi yazılarının üç ana başlık altında toplaması uygun görülmektedir :

Kooperatif nedir ? Kooperatiflerin özellikleri nelerdir ?
Bir kooperatif kurarken nasıl hareket etmeli ?
Bir kooperatif nasıl yönetilmeli ?
Yazılarımız, bu üç konuyu ayrıntılı bir şekilde güncelleştirmeye çalışacaktır.

Kooperatifçi selamlarımla…