Nafakayla İlgili Sık Sorulan Sorular

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerini geride bıraktık. Bu seçimler Türkiye için çok farklıydı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak baraj altında kalan partilerin ilk kez bu denli oy kaybettiğini gördük. Bu durumun demokrasinin tıkanmasının göstergesi olduğunu her zaman savunduğum gibi yine savunuyorum. Seçim sonuçlarının hepimize ve öncelikle de ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Bu hafta meslek hayatımızda sıkça karşılaştığımız boşanma davaları devam ederken ya da boşanma davasının neticesinde verilen nafaka kararları ile ilgili sorulara ve bunların cevaplarını ele alacağım.

Kaç çeşit nafaka vardır?
İştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası olmak üzere üç çeşit nafaka vardır.
İştirak nafakası çocuklar için ödenen nafakadır. Velayet kendisinde olan ebeveyn diğerinden iştirak nafakası isteyebilecektir.
Tedbir nafakası, boşanma davası devam ederken ayrı yaşamaya hak kazanan eşe ve çocuklara ödenen nafakadır.
Yoksulluk nafakası ise boşanma davası neticesinde yoksulluğa düşecek olan eşe ödenir.

Nafaka miktarı neye göre belirlenir?
Nafaka miktarını hakim her somut olayın koşullarına göre ve tarafların ekonomik durumlarına göre hakkaniyete uygun olarak takdir eder. Herhangi bir sınır söz konusu değildir.

Nafakanın artırılması, indirilmesi ya da kaldırılması mümkün müdür?
Lehine nafaka hükmedilen eş ileride ekonomik şartların değişmesi sebebiyle nafakanın artırılmasını talep edebileceği gibi nafaka yükümlüsü eş de ekonomik durumların değişmesi sebebiyle nafakanın azaltılmasını ya da kaldırılmasını talep edebilecektir.

Nafaka ödenmezse ne olur?
Lehine nafaka hükmedilen eş, nafakasının ödenmemesi halinde icra marifetiyle nafakayı talep edebilecektir. Ödeme emri ya da icra emrine rağmen nafaka ödenmezse, nafaka yükümlüsü eş aleyhine İcra Ceza Mahkemelerinde nafaka şartının ihlali davası açılabilir.

Nafaka ödeme yükümlülüğü ne zaman sona erer?
İştirak nafakası, velayetin değişmesiyle ve velayet hakkının sona ermesiyle sona erecektir.
Tedbir nafakası, boşanma kararının kesinleşmesiyle, hakim boşamaya karar vermemişse hakimin belirleyeceği süreye kadar, süre belirlememişse red kararının kesinleşmesine kadar devam eder. Eğer boşanma davası açılmadan tedbir nafakasına hükmedilmişse hakimin belirleyeceği süreye kadar, hakim süre belirlememişse tarafların boşanmasına kadar ya da nafaka yükümlüsü eşin talebi halinde hakimin kararı kaldırmasıyla sona erer.
Yoksulluk nafakası ise taraflardan birinin ölümü halinde, lehine nafaka hükmedilmiş eşin başka biriyle evlenmesi durumunda ya da nafaka yükümlüsü eşin nafakayı kaldırmayı talep etmesi halinde hakim kararıyla sona erecektir.

Sevgili okurlarımız, bu haftaki köşemizin de sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine bu köşeden görüşmek dileğiyle, esen kalın?