Memurlara Yasak Olan Haller * Tuğçe İnç Zavlak

657 sayılı kanunumuz devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenler. Bu nedenle de ülkemizdeki pek çok bireyi çok yakından ilgilendirir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzun 1. Kısmının 4. bölümünde bu kanuna tabi kişilerin yasaklı olduğu haller düzenlenmiştir. Bu halleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
Toplu Eylem ve Hareketlerde Bulunma Yasağı (m.26) :
Bu maddeye göre; Devlet memurlarının kamu hizmetlerini aksatacak şekilde memurluktan kasıtlı olarak birlikte çekilmeleri veya görevlerine gelmemeleri veya görevlerine gelip de Devlet hizmetlerinin ve işlerinin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylem ve hareketlerde bulunmaları yasaktır.
Grev Yasağı (m.27) :

Bu madde ile devlet memurlarının greve karar vermeleri, grev tertiplemeleri, ilan etmeleri, bu yolda propaganda yapmaları yasaklanmıştır. Ayrıca devlet memurlarının, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamayacakları, grevi destekleyemeyecekleri veya teşvik edemeyecekleri de hüküm altına alınmıştır.

Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı (m.28) :

Bu maddeye göre; devlet memurları görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç, Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacak, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacak, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacaklardır. Ancak bu maddenin 2. fıkrasına göre, memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışında kalacaktır.

Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı (m.29) :

Bu maddeye göre; devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaklanmıştır.

Denetimindeki Teşebbüsten Menfaat Sağlama Yasağı (m.30) :

Bu maddeye göre; devlet memurlarının, denetimi altında bulunan veya kendi görevi veya mensup olduğu kurum ile ilgisi olan bir teşebbüsten, doğrudan doğruya veya aracı eliyle her ne ad altında olursa olsun bir menfaat sağlamaları yasaklanmıştır.

Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı (m.31) :

Bu madde ile, devlet memurlarının kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri görevlerinden ayrılmış olsalar bile, yetkili bakanın yazılı izni olmadıkça açıklamaları yasaklanmıştır.