Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkında Soruşturma ve Kovuşturmaya Geçilmesini Gerektiren Durumlar

Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında;
a) Genel hükümlere göre,
b) 4483 sayılı Kanuna göre,
c) 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile diğer ceza hükümlü kanunlara göre soruşturma ve kovuşturma yapılabilmektedir.
Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görev mahallinde veya dışında, hatta görevin yapılması sırasında görevden kaynaklanmayan bir suç işlemeleri halinde, bu suçun soruşturma ve kovuşturmasının, 4483 sayılı Kanuna göre yapılması söz konusu değildir.

4483 sayılı Kanunun 1 ve 2. maddeleri uyarınca, bir kamu görevlisi hakkında adli işleme geçilebilmesi, ?suçun görevden doğması? şartına bağlıdır. Böyle olunca da 4483 sayılı Kanun, memurlar ve diğer kamu görevlilerini bazı koşullarla farklı bir soruşturma usulüne tabi tutan özel bir yargılama usulü kanunudur.
Ancak bu kanun, memurlara ayrıcalık tanınması amacıyla getirilmiş bir düzenleme olmayıp, kamu görevlerinin düzenli ve verimli bir biçimde yerine getirilmesini gerçekleştirecek olan memurun, huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı içerisinde bulunmasını sağlamak amacıyla çıkarılmıştır.
4483 sayılı Kanunun memur ve kamu görevlilerine uygulanabilmesi için üç şartın bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar da;
1) Kişinin memur olması,
2) Bu memurun suç işlemesi,
3) Suçun görev sebebiyle işlenmesi,
hususlarıdır.
Görev sırasında işlenen, ancak görevden doğmayan suçları işleyen memur hakkında herhangi bir vatandaş gibi umumi hükümlere göre kovuşturma yapılması anılan yasa ile getirilen yeni bir düzenlemedir.
Memurun, umumi hükümlere tabi suçları dolayısıyla hakkında idari soruşturma yapılması tamamen ayrı bir hukuk alanının konusudur.