Meb Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Teftiş Rehberi

1. İlköğretim kurumunda Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıf veya Kurs için millî eğitim müdürlüğünce valilik oluru alınır.

Bir sınıf veya kursun açılabilmesi için en az on (10) öğrenci gerekir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 11). Yetiştirici ve tamamlayıcı kurs dört hafta, yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar beş hafta veya daha uzun süre ile açılır. Valilik olurunda her sınıf veya kursun açıldığı veya sona erdiği tarihler arası o yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf veya kursun dönemidir. Yıl içinde ihtiyaca göre birden fazla yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kurs açılabilir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 8).

2. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kurs açılması için millî eğitim müdürü veya görevlendireceği millî eğitim müdür yardımcısı, bölge ilköğretim müfettişlerinden biri, ilköğretim kurumu müdürü ve bir sınıf öğretmeninin katılacağı dört kişilik bir komisyon oluşturulur. Her ilçe için ayrı ayrı komisyonlar teşkil edilir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 10).

3. Öğrenciler için doldurulacak liste ve formlar yönergeye uygun olur. Milli eğitim müdürlüğünde kurulan komisyonca yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslara katılacaklar için liste düzenlenir (Ek-1), devam edenlerin "öğrenci kayıt kabul çizelgesi"ne (Ek-2) kayıtları sınıf ve kursun açıldığı okul müdürlüğünce yapılır. Sınıf ve kurs öğretmeni "günlük yoklama çizelgesi"ne (Ek-3) bu öğrencilerin adını soyadını yazarak devam takibini yapar. Öğretmen işlediği ders ve faaliyetleri (Ek-4) "sınıf ders defteri"ne işler. Ayrıca, eğitim ve öğretimin verimli ve başarılı yürütülmesi amacıyla her öğrenci için (Ek-5) "öğrenci tanıma formu" öğretmen tarafından tutulur (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 10, 12).

4. Eğitim ve öğretim yapılan sınıf ve okulun her yerinde temizlik ve düzenin sağlanması, ısı, ışık ve havalandırmanın sağlık şartlarına uygun olması için gerekli tedbirler alınır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

5. Her gün derslere başlamadan önce öğrenciler tarafından öğrenci andı söylenir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 7).

6. Eğitim ve öğretim faaliyetleri, yönergede yer alan amaçlarla beraber öğretim ilkeleri, öğrenci yaş ve bilgi seviyesi, çevre özellikleri ve programda belirtilen esaslar dikkate alınarak düzenlenir ve uygulanır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

7. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslarda Talim ve Terbiye Kurulu’nun 18.02.1994 tarih ve 134 sayılı kararıyla belirlenen program uygulanır.

8. Türkçe dersinin, her derste ve her durumda doğru ve güzel öğretilmesine ve kullanılmasına özen gösterilir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

9. Her fırsattan yararlanılarak öğrencilerin temizlik, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları ve sağlıklı yaşamaları için gerekli tedbirler alınır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

10. Öğrencilerin kılık kıyafetlerinin temiz ve düzenli olması, spor, müzik ve eğitici çalışmalara katılmaları için gerekli çalışmalar yapılır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

11. Beslenme ve temizlik ile ilgili bilgi, beceri ve alışkanlıklar kazandırılır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

12. Akşam yapılan eğitim ve öğretimde öğrencilerin yorgunlukları giderilerek, eğitim ve öğretim faaliyetlerine sevinerek ve isteyerek katılmaları sağlanır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).

13. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kurslara katılan öğrencilerin devamlarını sağlayıcı ve katılımı arttırıcı tedbirler okul idaresi ve diğer görevlilerce alınır (İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Madde: 53; (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 9).
14. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslarda uygulanacak eğitim-öğretim faaliyetleri, sınıf ve kursların günlük zaman çizelgesi, haftalık ders dağıtım çizelgesi ve eğitim-öğretim faaliyetleri programına göre plânlanır ve düzenlenir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 14).

15. Görevlendirilen personele özlük hakları yanı sıra ders ücreti, yolluk ve yevmiyeleri mevcut mevzuata göre ödenir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 15).

16. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kursun öğretmeni, öğrencileri bir bütün halinde değerlendirir. Değerlendirmelerde öğretmen beşli not sistemi kullanır. Ancak, değerlendirme sonuçlarını öğrencilere not olarak bildirmez. Öğrencinin sürekli olumlu, başarılı yanları dikkate alınarak teşvik edilir. Sınıf ve kurs sonunda genel bir değerlendirme yapılır. Sınıf ve kurs dönemi sonunda "Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıf ve Kurs Belgesi" (Ek-6) öğrenciye veya velisine imza karşılığı verilir. Verilen belge deftere (Ek-7) işlenir ve ilgiliye imzalatılır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 19).

17. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kursu tamamlayan öğrencinin, sabit ikamet yerinde okul varsa bu okul müdürlüğüne, yoksa ilçe millî eğitim müdürlüğüne öğrencinin sınıf veya kursa katıldığı tarihleri, kimlik ve adresi ile birlikte ilköğretime devamının sağlanması konusunu belirten bir yazı (Ek- 8) okul müdürlüğünce yazılır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 20).

18. Öğrencilere her gün çeşitli besinler verilir. Beslenme maddeleri ve yoğaltımı (Ek-9) "Beslenme Yoğaltım Çizelgesi"ne işlenir (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 21).

19. Bu sınıf ve kurslara devam eden öğrencilerin kılık ve kıyafetlerinde "Bakanlık İle Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık, Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" esaslarına uyulur (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 22).

20. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kurslarda yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin başarılı ve verimli olabilmesi için öğrenci velileri, çevre halkı ve kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılır (MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi, Madde: 23).

21. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıf ve kurslarda ‘MEB Yetiştirici ve Tamamlayıcı Sınıflar ve Kurslar Yönergesi Madde 24’de belirtilen çizelge, defter ve dosyalar tutulur.