MANİSA'YA GÜNÜ BİRLİK GEZİLER * Haydar Aksakal

Çevre illerden, kentimize organize edilen gezi turları var. Arada sırada onlarla beraber kentimizi geziyorum. Geçen aylarda Bursa'dan iki otobüs bayan geldi, onların rehberleriyle kentimiz ve tarihimiz hakkında söyleşi yaptım.
Diyorlar ki: “Biz her hafta, en az yüz kişi Bursa'dan Manisa'ya geliyoruz. Kentinizin gizemli tarihini ve muhteşem Manisa Dağı'nı bilmiyoruz.”
Dünya'nın en gizemli arkeolojik ve dinsel tarihini içinde barındıran Şehzadeler Kenti Manisa, gerekli şekilde turizmden payını alamıyor.
Turizm ekonomisini canlandırmak kolay değil. Resimli broşürler basıp, Fuarlara katılmakla bu işler olmuyor. Tur operatörlerinin gezi programlarına girilmediği ve turizmin alt yapısı kentimizde hazırlanmadığı sürece, turizm sektöründen Manisa Ekonomisi gerekli ekonomik girdiyi sağlamakta zorlanır?
Manisa'da ve ilçelerinde modern bir arkeoloji müzesi yok. 32.500 arkeolojik eser ve mimari obje Muradiye Camisi'nin külliyesinden Müzeye dönüşmüş yerde, depolarda teşhir edileceği günleri bekliyor. Kentin, acilen modern ve çağdaş bir müzeye ihtiyacı var…
Manisa'da resmi ve yerel yöneticiler, politikacılar isimlerini tarihe yazdırmak ve gerçekten Manisa'da turizm sektörünün kalkınmasını istiyorlarsa? Manisa Müzesi bir an önce inşa edilmeli, kültür ve sanat hayatımıza kazandırılmalıdır?
Tarihin derinliklerinde kaybolan Tantalis Kenti'nden daha sonra kurulan Magnesia Ad Sipylos Kenti'de, Manisa Dağı'ndan aşağılara bakıyor. Surların büyük bir kısmı yıkılmış. Sandık Kale'nin tepesindeki su deposu, geçmişin izlerini üzerinde barındırıyor. İş yerleri, onarılacağı günü bekliyor. Kentin giriş kapısı restore edilirse, Manisa Kenti'ne turist gelir. Niobe'ye Batı Dünyası büyük saygı gösteriyor. Niobe öz be öz Manisalı. Bu onurlu insan adına, binlerce yıl önce, Çay Başı'nda ki büyük bir kaya kütlesi, yontu ustaları tarafından dünyanın en eski Tanrısal Kaya Anıtı haline getirildi?
Niobe'yi dünya turizm sektöründe tanıtamıyoruz. Adının broşürlerde kalmasına gönlüm razı olmadı. Niobe'nin tarihini dört dilde hazırladım, Manisa Belediyesi yayımladı. Adı tarihe yazılan ilk kadınlardan birisi? Artık iş yerel yöneticilere ve turizm derneğine düşüyor?
Niobe'nin bulunduğu alan, yeniden yapılacak rölyef ve heykellerle dünyaya tanıtılmalı?
Binlerce yıldan beri, Gediz Ovasına gözlerini dikmiş olan bereket Tanrısı Kibele Anıtı'na da ulaşmak çok zor. Turizmden bahseden yerel yöneticiler, yıllardan beri oraya ulaşan bir yolu yapamadılar.
Yarık Kaya, Manisa'da Dağında ve ovada olan büyük bir depremin (14 derece) delili.
Revak Sultan, 1371 yılında Horasan Erlerinden Revak Sultan adına yapıldı. 1963 yılında restore edildi. 2011 yılının sonlarında çevre düzenlemesi yapıldı.
Geçen yıl türbeyi ve bahçedeki mezarların yazıtlarını fotoğrafladım. 2012 yılı Ocak ayında kameramı tekrar ele aldım, mezar taşlarını tekrar fotoğrafladım, bir kısmı yok olmuş…
Revak Sultan Bahçesi'nde, ulu bir insanın mezarının da olduğu söyleniyor. Dinsel Turizm Sektörü açısından Manisa'yı zirveye taşıyacak bir keşiftir bu. Dünya'nın kutbunun ortaya çıkarılması kentimiz için bir gurur ve onur kaynağı olur. Gönül zenginlerine çok iş düşüyor?
Hafta sonu, İzmir'in Bornova İlçesi'nden bir otobüs dolusu gönül insanı geldi. Onlarla Muradiye ve Sultan Camisi'nde başlayan söyleşimiz, Mevlevihane devam etti. Niobe'nin Helenik Havva Anne olarak algılanmasını değerlendirdiler. Revak Sultan Türbesi'nde onlara, Dünya'nın Kutbu Hekim Abbas'ı anlattığımda duygulu anlar yaşandı… Hekim Abbas Hazretlerinin manevi havasında bulunmak ve böyle bir kişinin kentimizde yaşamış olması Bornova'dan gelenleri çok mutlu etti. “Bu gidişle daha kalabalık gruplar halinde tekrar Manisa'ya geliriz” dediler.