Kurtuluş Haftası

Eylül ayı Egenin kurtuluş ayıdır. 6 Eylül Akhisar – 7 Eylül Turgutlu – 8 Eylül Manisa – 9 Eylül İzmir ve devam eder ta 18 Eylül’e kadar kurtuluş günlerimiz… Sanki her Eylül ayı geldiğinde Efeler diyarı bir kez daha özgürleşir. Bir kez daha körüklü çizmelerinin üzerinde kaytan işlemeli tozlukları, mintanları ve kartal kanadı duruşlarıyla işgalcilere meydan okurlar.
Bölge halkı, bir yandan çete olup dağlarda hüküm sürerken diğer yandan Manisa ve Kırkağaç’ta İstihlası Vatan – Kulada Reddi İlhak – Somada Müdafaai Hukuk – Turgutlu ve Demircide Müdafaai Hukuku Osmanî – Gördes’te Harekâtı Milliye Teşkilatlılarını kurarak örgütlü savaşımını sürdürdü.
Onlar ki bu güzel topraklarda efe, zeybek, kızan olup, Birinci Dünya Savaşından sonra Türkiye'nin işgalinde Yunan kuvvetleriyle karşı karşıya gelip ve dağdan inerek Milli Mücadeleye katıldılar Cumhuriyetin ilanından sonra hizmetleri nedeniyle kendilerine ordu rütbesi ve İstiklal Madalyası verilen efeler, bu tarihten sonra yasadışı eylemlerini bırakarak tarihteki yerlerini aldılar Onlar Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe, Mestan Efe, Atçalı Kel Mehmet Efe, Molla Ahmet Efe, Saçlı Efe, Gökçen Efe, Çakırcalı Mehmet Efe olup yurt savunmasına omuz verdiler.
Egenin erkekleri savaşırda kadınları sessiz mi kalır. Onlar da erlerinin yanında vatan savunması yaparlar. Özellikle 2 Ege Kadını vardır ki savaşın kahramanı ve destanı olmuşlardır. Eşi Ustrumcalı Ali Efe ile birlikte Milli Mücadelede çete savaşlarına katılan, 17 Mart 1922’de Akhisar Sungurlu hududu üzerinde bulunan Koca Yayla’da elinde silah düşmanla en ön safta savaşırken daha 21 yaşında başından vurularak şehit edilen kahramanın adı “ GÖRDESLİ MAKBULE’YDİ “.
Savaş, kavga erkek işidir ama Ege kurutuluşunda Makbule kadar yürekli diğer kadın ÇETE EMİR AYŞE’YDİ. Yunan askeri Aydın’a doğru geldiğinde iki arkadaşı ile birlikte Menderes’in diğer tarafına geçmeye çalışan Emir Ayşe, arkadaşlarının kayıktan düşüp boğulması sonucunda geri dönmüş ve Çanakkale’de ölen kocasından kalan tek hatıra elmas küpelerini bozdurup kendine bir tüfek almış, dağa çıkmış, Yörük Ali Efe’ye katılmıştı. Aydın’ın kurtuluşu olan 7 Eylül tarihine kadar Yunanlılarla savaşmıştı. Savaş sonrası Atatürk İstasyon Meydanı’nda Çete Emir Ayşe’nin de aralarında bulunduğu kahramanlara İstiklal Madalyası takmıştı. “Savaştım Yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk’ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyasıdır” demişti.
İçinde yaşadığımız hafta “EGE KURTULUŞ “haftasıydı. Artık bir daha kurtuluş günleri yaşamayalım. Makbule’nin Çete Emir Ayşe, Çakırcalı’nın torunları olarak ülkemize sahip çıkalım.
“Ege”mizin kurtuluşu kutlu olsun.