Kartalların Kararı

Karar vermek, karar almak, kararsız kalmak, kararlı olmak ne zordur.Hangisi diğerine göre daha meşakkatli karar vermek hiç kolay değil.

Dönüşü yok beraberce karar verdik ayrılmaya
Alışmalı arkadaşça yolları ayırmaya
Şimdi artık göz yaşları gereksiz akmamalı
Alışmalı kendi yaramızı kendimiz sarmaya
Şimdi artık kelimeler yetersiz anlamı yok
Yitirmişiz anılarla beraber faydası yok

Ne çok şarkıya dize olmuş akıl karıştıran karar sözleri.
Buket Uzuner?in İki Yeşil Susamuru romanından bir cümle? fiziksel rahatsızlıgı olan aspirin ya da tyrenol, ruhu rahatsız olan karar alır.”
Güzel Türkçemizde de ?almak? ve ?vermek? eylemleri farklı durumları karşılarken ?karar almak? da ?karar vermek? de aynı davranışı karşılamakta.
Karar vermekte ya da karar almakta zorlandığımı düşündüğümde kartalların hayat dersini anımsarım.
Kartallar, kanatları ve kuyrukları geniş, bacakları tüylü, iri yırtıcılardır. 2-3 yılda ergenliğe ulaşırlar. Uçuşta sıkça dönerek yükselirler. Ormanlar ve dağlarda yaşarlar. Kaya girintilerinde ve ağaçlarda yuva yaparlar.
Kartallar tek eşlidir. Yaşamları boyunca eş değiştirmedikleri gibi her yıl aynı yuvayı kullanırlar. Yuvaları genellikle kolay ulaşılamayacak yerlerdedir. Kartallar, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için 40 yaşındayken çok ciddi ve zor bir karar vermek zorundadırlar. Kartalların yaşı 40?a vardığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzar ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır. Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartal burada iki seçimden birini yapmak zorundadır. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.
Bu yeniden doğuş süreci, 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yer bulduktan sonra, burada gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkartır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur ?Yeniden Doğuş? uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.
İnsan hayatında da utku uçuşunu sürdürmek için bize acı veren eski alışkanlıklardan ve anılardan kurtulmak zorunda kalırız. Ancak geçmişin saygı duyuyor da olsak acı veren gölgesinden kurtulduğumuzda, deneyimlerimizin yeniden doğuşumuzun getireceği olağanüstü sonuçlarından tam olarak yararlanabiliriz. Bazen kararlarımız acı da verse ?Yeniden Doğuş?u müjdeleyebilir.