Koç Olmak – 2 * Işıl Soğukpınar

Geçen hafta ?Koçluk? eğitimlerimi tamamladığımı anlatmıştım. Bu konunun beni heyecanlandırdığını söylemiştim bu konuya dalışım da bu yüzden.
Diyelim ki gözlerimizden rahatsızız, göz doktoruna gitmeye karar veriyoruz. Doktor gözümüzle ilgili şikayetlerimizi kısaca dinliyor sonra da kendi gözlüğü gözünden çıkararak bize veriyor.
?Bunu takın? diyor ve ekliyor ?Bu gözlüğü on beş yıldır kullanıyorum ve bana gerçekten yararlı oldu . Evde benim bir gözlüğüm daha var. Siz bunu kullanabilirsiniz.?
Gözlüğü takıyoruz; ama sorun daha da kötüleşiyor: ?Bu bir felaket !? diye bağırıyoruz. Hiçbir şey göremiyorum.?
Göz doktoru ?Ne oldu?? diye soruyor. ?Bu gözlük benim işime yarıyor. Biraz daha deneyin.?
?Deniyorum, hiçbir şey göremiyorum her şey bulanık.? Diye ısrar ediyoruz.
?Neyiniz var sizin? Olumlu düşünün.?
?Tamam, olumlu da düşünsem hiçbir şey göremiyorum.?
?Amma da nankörsünüz!? diye çatıyor bize ?Üstelik size yardım için bunca çaba harcadım.?
Tekrar yardıma ihtiyacımız olduğunda bu göz doktoruna gitmemiz mümkün mü?
Tedaviden önce teşhis koymayan birine güvenemeyiz. Ne yazık ki iletişim kurarken konuya balıklama dalmaya, her şeyi güzel öğütlerle çözmeye öyle eğilimliyiz ki. Çoğu zaman teşhis koymaya önce sorunu derinlemesine anlamaya vakit ayıramıyoruz.
Koçun görevi de tam bu noktada başlıyor. Teşhis koymada danışanının, öğrencinin önünü açmaktır.
Daha önce de söylediğim gibi koçun ilk işlerinden biri öğrencinin nerede olduğunu belirlemektir.
Öğrenci genellikle değiştirmek istediği ancak kendi başına değiştirmede sorun yaşadığı konular için bir koç tutar. Sıklıkla da iş, kişisel yaşam veya her ikisi için en iyi yolu belirlemede yardım ister.
Koçun bir öğrencinin nerede olduğunu belirlemesine yardımcı olacak alışkanlıklar ve davranış kalıpları vardır. Bunlar: okulla olan ilişkisi, ailesiyle olan ilişkisi, arkadaşlarıyla olan ilişkisi ve kendisiyle olan ilişkisidir.
Bunlar, alışkanlıklar ve davranış kalıplarının, koçun öğrencinin bulunduğu yerle uyumu yakalamasına olanak tanıdığı ana alanlardır.
Normalde, öğrenci koçu görmeye gelmeden önce aynı yerde belli bir zaman boyunca mahsur kalmıştır.Öğrencinin istediği , bir anlamda, koçun onun ilerlemesine yardım etmesidir. Bunu yapabilmek amacıyla da koç, öğrencinin mahsur kalmasına neden olan ve onu orada tutan şeyi dinlemelidir.
Kısaca, önce dinlemek, anlamaya çalışmak sonra anlaşılma ve peşi sıra çözüm yolları nasıl açılacak önümüzde hep beraber göreceğiz.