Felsefe Yapma * Mehmet Hekim

Güç istedim…
Ve Tanrı beni güçlü yapmak için karşıma zorluklar çıkardı.
Bilgelik istedim…
Ve Tanrı bana çözmek için sorunlar verdi.
Zenginlik istedim…
Ve Tanrı çalışmak için bana beyin ve güçlü kaslar verdi.
Cesaret istedim…
Ve Tanrı üstesinden gelmem için bana tehlike verdi.
Sevgi istedim…
Ve Tanrı yardım etmem için bana sorunlu insanlar verdi.
İyilik istedim…
Ve Tanrı bana fırsatlar verdi.
İstediğim hiçbir şeyi elde etmedim; ihtiyacım olan her şeyi elde ettim…
****** ****** ******
aklın varsa kendine sakla
felsefe yapma
kimi doğru kimi yanlış
kafana takma , kafana takma
felsefe yapma
felsefe yapma
hiç felsefe yapma
felsefe yapma diye geçmiş yıllarda kimin söylediğini hatırlayamadığım bir şarkı vardı. Bir de bazen tartışmalarda tartışmacılar birbirlerini ?felsefe yapmakla? suçlarlar.
Eğer çağdaş bir eğitim yapmak ve özgür düşünen bireyler yetiştirmek istiyorsak felsefeyi özel bir ilgi alanı olmaktan çıkarmak, eğitimin genelinin bir parçası haline getirmek zorundayız. Çünkü düşüncenin her türlü otorite karşısında özgürleşmesi, eleştirel düşünebilen bir zihin gerektirir. Böyle bir zihin yapısı ancak felsefe disipliniyle oluşur. Bu nedenle düşündüğünün hesabını verebilen kişiler yetiştirmek istiyorsak felsefe eğitimine gereksinimimiz var ve bu eğitime küçük yaşlarda başlamak gerekir. Çünkü disiplinli bir felsefe eğitimi, soru sormayı, Soru sormayı hep etkin kılmayı, sürdürmeyi; bir başka deyişle sorgulamayı, gerekçelendirmeyi, Düşünme nesnesine odaklanmayı, Tartışmayı, Eleştirmeyi, Benzerlikleri ortaya koymayı, saptamayı, Benzerleri bir araya getirmeyi, Farklılıklara dikkati çekmeyi, saptamayı, Farklı olanları duruma göre değerlendirmeyi, Önemliyle önemsizi ayırt etmeyi, Öncelikleri saptamayı, Anlamaya çalışmayı, Anlamlandırmaya çalışmayı, Değerlendirmeyi, Yargıda bulunmayı, Yargısını tartışmayı, eleştiriye açacak biçimde açıklamayı, sağlayacaktır.
Çocuklar için Felsefenin geçmişi, yapılış biçimi itibariyle 2000 yıl öncesine kadar gider. Eski Yunan?da Sokrat zamanında felsefe yazılı değil sözlü olarak yapılan bir etkinlikti.
Bütün mesele doğaya, dünyaya ve davranışlarımıza ilişkin bilgilerimizi mantık yoluyla ve doğru sorularla sorgulayarak bir cevaba ulaşabilmekti.
Ünlü düşünür Platon?un dediği gibi ?felsefe merakla başlar? sözünden hareketle en meraklı grubun eğitimin ilk yıllarındaki öğrenciler bu konuda değerlendirmeye alınmalıdırlar.