Dünya Çocuk Günü

Türkiye genelinde 6-14 yaş grubunda ekonomik işlerde istihdam edilen çocukların yüzde 68?ihanehalkının gereksinimlerini katkıda bulunmak için, yüzde 21?i ailesi istediği için, yüzde 6?sı iş öğrenmek, meslek sahibi olmak için, yüzde 1?i diğer nedenlerle çalışmaktadır.
Çocukların yüzde 87?sinin okula devam ettikleri görülmektedir. Okula devam edip çalışanların oranı, yüzde 27, okula devam edip ekonomik işlerde çalışanların oranı yüzde 4, okula devam edip ev işlerinde çalışanların oranı yüzde 23?tür. Okula devam edip çalışmayanların oranı yüzde 73?tür. Okula devam etmeyen çocukların oranı yüzde 13?tür.Okula devam etmeyip çalışanların oranı yüzde 7, okula devam etmeyip ekonomik işlerde çalışanların oranı yüzde 39, okula devam etmeyip ev işlerinde çalışan çocukların oranı yüzde 32?dir. Okula devam etmeyip çalışmayanların oranı ise yüzde 29?dur.
Okulun çalışmaya önleyici ya da geciktirici bir etken olamadığı anlaşılmaktadır. Okula devam etmeyip çalışan çocukların eğitim dışına olmasının tek nedeni ? yoksulluk? değildir. Bunun yanında eğitim kurumlarına karşı güvensizlik, eğitim sisteminin beceri kazandırmaması, gençler arasında işsizliğin yüksek olması gibi birçok etken vardır.
Türkiye genelinde ekonomik faaliyette bulunan çocukların yüzde 95?i, 1?9 işçi çalıştıran işyerlerinde çalışmakta olup, çalıştıkları işyerlerinin yüzde 83?ü herhangi bir yere kayıtlı değildir. Ekonomik işlerde ücretli ve yevmiyeli olarak çalışan çocukların aylık geliri asgari ücretin çok altında ve yüzde 78?i haftada 40 saatin üzerinde herhangi bir ek ücret ödenmeden çalışmaktadır.

Kaçımızın haberi var bilmiyorum ama önümüzdeki hafta ? DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ? nü kutluyoruz. Hani bizi hayata bağlayan, hayatımızın anlamı ve en çok değer verdiğimiz varlıklarımız.

Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.(Madde ? 1)

Taraf Devletler, bu sözleşmede yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, anne babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler. (Madde: 2/1) Taraf Devletler, çocuğun anne-babasının, yasal vasilerinin veya ailesinin öteki üyelerinin durumları, faaliyetleri, açıklanan düşünceleri veya inançları nedeniyle her türlü ayırıma veya cezaya tabi tutulmasına karşı etkili biçimde korunması için gerekli tüm uygun önlemi alırlar.(Madde 2/2)İnsanları, çocukları koruma, kollama, yaşatma, sevgi dernekleri bir araya gelip kişisel gösterilerden çok çocukların korunması amacına yönelmelidir. Önlemleri sosyal hukuk devleti olmalıdır.

Her şeyden önemlisi ?Çocuk Hakları Sözleşmesini? bilmek ve uygulamak için hepimizi görevi olmalıdır.

ÇOCUKLARIMA
Diyelim ıslık çalacaksın ıslık
Sen ıslık çalınca
Ne ıslık çalıyor diye şaşacak herkes
Kimse çalamamalı senin gibi güzel

Örneğin kıyıya çarpan dalgaları sayacaksın
Senden önce kimse saymamış olmalı
Senin saydığın gibi doğru ve güzel
Hem dalgaları hem saymasını severek

De ki sinek avlıyorsun sinek
En usta sinek avcısı olmalısın
Dünya sinek avcıları örgütünde yerin başta
Örgüt yoksa seninle başlamalı

Diyelim zindana düştün bir ip al
Görmediğin yıldızları diz ipe bir bir
Sonra yıldızlardan kolyeyi
Düşlemindeki sevgilinin boynuna geçir

Say ki hiçbir işin yok da düşünüyorsun
Düşün düşünebildiğince üç boyutlu
Amma da düşünüyor diye şaşsın dünya
Sanki senden önce düşünen hiç olmamış

Dalga mı geçiyor düşler mi kuruyorsun
Öyle sonsuz sınırsız düşler kur ki çocuğum
Düşlerini som somut görüp şaşsınlar
Böyle bir dalgacı daha dünyaya gelmedi desinler

Dünyada yapılmamış işler çoktur çocuğum
Derlerse ki bu işler bir şeye yaramaz
De ki bütün işe yarayanlar
İşe yaramaz sanılanlardan çıkar
Aziz NESİN