Anadolu Üniversitesi Sınav Uygulaması Yönergesindeki

?Anadolu Üniversitesi Sınav Uygulama Yönergesi?ndeki Yazım Yanlışları
02-03 Nisan günleri Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri sınavı var. Bu sınava yönelik uygulamaların yazıldığı ?Sınav Uygulama Yönergesi? verildi görevli tüm öğretmenlere.
Kurallara uygun bir sınav yapabilmek için bu yönergenin tüm görevliler tarafından dikkatlice okunması ve uygulanması gerekmektedir, denilmekte bu yönergenin ön sayfasında. Ben de öyle yaptım; dikkatlice okudum ve şu yazım yanlışlarını gördüm:
Ön sayfanın üçüncü paragrafında ?(sabah oturumlarında saat 09:15 öğleden sonra oturumlarında saat 14:45) hiçbir görevli sınava alınma talimatı veremez ve her ne sebeple olursa olsun hiç bir öğrenci sınava alınamaz. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika geçmeden hiç bir öğrencinin salondan çıkmasına izin vermeyiniz.?
Saatlerin yazımıyla başlayalım işe. Saatlerin yazımında iki nokta değil tek nokta kullanılır, dijital göstergeler iki nokta olarak yazsa bile saat ile dakika arasına tek nokta konulur:09.15 gibi. Birinci sayfanın Genel Bilgiler bölümü ilk paragrafında doğrusu yazılı:?02 Nisan Cumartesi ve 03 Nisan Pazar günleri sabah saat 9.00?da öğleden sonra 14.30?da başlamak üzere??Gerçi saat 14.00 denildiğinde öğleden sonra olduğu anlaşılıyor olmasına rağmen tam açıklama isteğine bağlıyoruz bu durumu.
İlk paragrafta yazılan ?hiçbir? sözcüğünün yazımında da tereddüde düşüyoruz.?hiçbir görevli? derken bitişik ?hiç bir öğrenci? derken ayrı yazılmış. Oysa belgisiz sıfat olan ?hiçbir? sözcüğü bitişik yazılmalı.
İkinci sayfanın 2.maddesinde ?Sınavın Koordinasyon ve uygulamasını, Rektör adına Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü(AUBAUM) yürütür? deniliyor. ?koordinasyon sözcüğünün niçin büyük harfle başladığını anlayamıyoruz öncelikle.Görülen o ki AUBAUM açılımında müdürlüğü sözü var bu yüzden AUBAUM müdürlüğü denilemez.
2.2. maddesinde ?İl Koordinasyonun zorunlu olarak bulunmaması halinde AUBAUM müdürlüğünü faksla bilgilendirerek??
2.11 maddesinde ?Sınav sonunda tüm ödeme poşetlerini teslim almadan sınav ilini terkedemez.? ?terk etmek? bileşik eylemi ünlü düşmesi ya da ünsüz ikizleşmesi olmadığı için ayrı yazılır. Aynı yanlış ilerideki bölümlerde de görülecek.
e)maddesinde ?Sabah oturumlarında saat 09.30 öğleden sonraki oturumlarda saat 15.00?den önce ??saatlerin yazımındaki noktanın doğru kullanımını fark ediyoruz hemen; ancak ?15.00?den?değil ?15.00?ten ?olmalıydı ekin yazımı.
6.sayfanın son paragrafında??ders notu vb. şeyleri okumaları, Kendi aralarında yüksek sesle konuşmaları, Görevli Yaka Kartlarını takmamaları, Kıyafet yönetmeliğine uygun olmayan kıyafetle sınava gelmeleri YASAKTIR.?
?kendi? ve ?kıyafet? sözcükleri niçin büyük harfle başlamış anlayamadık.
8.2. maddede ?Sınavın geçerli sayılması, herşeyden önce sınav kurallarına uymanıza bağlıdır.? deniliyor. Belgisiz zamir olan ?şey? daima ayrı yazılır.
Aynı(8.2.)maddedeki diğer cümlelerle de uğraşmamız gerekiyor biraz daha.?sınav görevlilerinin talimatlarına uymayan, sınav görevlilerine hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlere sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan ,sınav salonunu terketmesi yasaklanan zaman içinde terkeden ,sınav yapılmasını belli bir süre engelleyenlerin kimlikleri Bireysel Sınav İptal Tutanağına yazılır ve o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.?Neresinden başlasak düzeltmeye.?terk etmek? ayrı yazılır bunu biliyoruz artık.??bulunan ve tehdit edenlerle..?bölümüne ?ve? bağlacından önce ?görevlilerini? (belirtili nesne) gelmeli;yoksa ?görevlilerine tehdit etmek? olur.
8.5.maddesinde ?Sınav salonunda size verilen cevap kağıdı üzerindeki T.C.Kimlik No,ad ve soyadın size ait olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.?Yine büyük harf küçük harf kargaşası yaşıyoruz.?T.C. Kimlik No ?büyük harfle yazılırken aynı yerde aynı amaçla yazılan ?ad soyad? küçük harfle yazılmış.
8.11.??cihazları kapalı olsa bile, o oturumdaki sınavı geçersiz sayılır.??bile? bağlacından sonraki virgüle gerek yok.
Sınava giren tüm öğrencilere başarılar diliyorum.