Uşak Müzesi

Milli Egitim Müdürlügü bünyesinde, 1970 yilina kadar Müze Memurlugu olarak hizmet vermistir. Usak'ta bu dönemde henüz bir müze binasi bulunmamaktaydi. Hizmetler Halk Egitim binasinda sürdürülmekte ve toplanilan eserler burada muhafaza altina alinmaktaydi. 1966 yilinda ilimizde bir müze yapma fikri ortaya atilmis, ayni yil müze sahasi kamulastirilmis, 1967 yilinda baslatilan müze insaati 1969 yilinda bitirilmis, 1970 yilinda teshir tanzimi tamamlanarak 23 Mayis 1970 tarihinde Usak Müze Müdürlügü olarak hizmete açilmistir.
Müze teshir salonunda Eski Tunç Çagindan kalma idoller, gaga agizli testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilenir. Diger vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çagi toprak kaplar ve cam eserlerdir.
Teshir salonunda açikta sergilenen eserler genellikle Roma Dönemine ait mezar stelleri, adak stelleri ve kefaret yazitlaridir. Bununla birlikte Blaundus örenyerinden getirilen heykeller de ayni alanda bulunmaktadir.
Diger bir vitrinde ise Usak Müzesi'nin yapmis oldugu kurtarma kazilarindan çikarilan altin takilar, diademler cam kaplar ile gerek müsadere edilen, gerekse vatandaslarin teslim ettigi her döneme ait sikkeler yer alir.
Teshir salonunun geriye kalan yariya yakin kisminda ise 1960'li yillarin 2. yarisinda Usak yakinlarindan Amerika'ya kaçirilan ve Kültür Bakanligi'nin açtigi dava sonucu 1993 yilinda ülkemize geri getirilen ve “Karun Hazinesi” olarak adlandirilan Lidya hazineleri sergilenmektedir.
Birinci büyük vitrinde, 1966 yilinda Ikiztepe tümülüsünden kaçirilan gümüs agirlikli eserler, 2. vitrinde, 1965 yilinda Toptepe tümülüsünden kaçirilan altin agirlikli eserler 3. vitrinde Usak Müzesi'nin Basmaci tümülüsünde yaptigi kazidan çikan Lidya eserleri yer alir. Bunlarin disinda açikta tümülüslerin mezar odalarindaki klineler, volütler ve mezar kapilari sergilenmektedir.

Karun Hazineleri 1996'dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, 35 bin 573 tarihî eser var. Eserlerin yüzde 10'u teşhirde. Müzede Kârun Hazineleri'ne ait 450 adet eserden 300'ü ziyarete açık. Çoğunluğu M.Ö. 7. yüzyılda kullanılan, yüzlerce altın sikkeden oluşan Kârun Hazineleri, parayı icat eden Lidyalılara ait. En değerli parçası olarak kanatlı denizatı broşu biliniyor. 0276 212 18 41