Savunma Hakkı

Anayasanın 129. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 130. maddelerinde, bir kimseye isnat edilen bir suç hakkında savunma alınmaksızın karar verilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Bu husus, hukukun önemli genel prensipleri arasın¬da sayılmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 130. maddesi aynen, ?Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkın¬dan vazgeçmiş sayılır.? şeklindedir.
Bu hükümdeki ?soruşturmayı yapan? sözünden müfettiş/muhakkik değil, Danıştay 3. Dairesinin 29.5.1973 gün, E. 1973/272, K. 1973/269 sayılı istişarî kararında belirtildiği üzere, bizatihi disiplin cezası vermeğe (soruşturma onayını veren) yetkili amir olarak anlaşılması gerektiği açıktır.
Gerek Danıştay?ın anılan görüşü, gerekse Devlet Personel Heyeti (Devlet Personel Başkanlığı) kararına göre soruşturmacıların savunma almaları söz konusu olmayıp, bu durumun kusurlu ya da suçlu konumundaki kişilerden ifade yo¬luyla bilgi alınması şeklinde değerlendirilmesi gerekmektedir.