Küresel Isınma Yoksulları Etkileyecek

Uzmanlar, küresel ısınmanın ölüm oranında artışa yol açacağı ve bundan en çok yoksulların zarar göreceği uyarısında bulunuyor.
Dördüncü raporlarının ikinci bölümünü ortaya koymak üzere 2-4 Nisan tarihlerinde Brüksel'de bir araya gelecek uzmanlar, sıtma ve deng humması gibi tropikal hastalıkların yayılacağını, ishal, kötü beslenme, polen alerjisi, sıcak dalgaları, fırtınalar, kuraklık ve sellerin bedelini insanların ödeyeceğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, Avrupa'da 2003 yazındaki aşırı sıcakların 16 ülkede 70 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını da hatırlatıyor.

Şubat ayındaki raporda 2100'e kadar dünyanın ortalama 1.8 ila 4 derece ısınacağını söyleyen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, 6 Nisan’da küresel ısınmanın etkilerinin bölgelere göre sonuçlarını Brüksel'de açıklayacak. İklim uzmanları, küresel ısınmanın etkilerinin herkes için aynı olmayacağı uyarısında da bulunuyor. Örneğin en çok etkilenecek bölgelerin başında Arktik geliyor çünkü iklim değişikliği özellikle bu bölgeyi vuracak. İklim değişikliğinden fazla etkilenecek olan bir başka bölgeyse Afrika.
Uzmanlar, kıtada sağlık sorunları, salgın hastalıklar, su sıkıntısının yanı sıra kıyı bölgelerinde okyanus seviyesinin yükseleceğini ve buna bağlı sıkıntıları dile getiriyoR.

İnsan sorumluluğu
İnsan faaliyetlerine bağlı sera etkisi yaratan gazlar, 20’nci yüzyılın ortalarından itibaren dünyanın sıcaklık ortalamasının artmasından sorumlu. Son 50 yıldır kaydedilen iklim değişikliğini sadece doğal nedenlerle açıklamak mümkün değil. Atmosferde sera etkisi yapan gazların yaşam süresi yüzünden, CO2'nin geçmişteki gelecekteki salımı küresel ısınmayı ve deniz seviyesinin yükselmesini bin yıldan fazla bir süre daha artırmayı sürdürecek.
Yüzyılın sonunda sıcaklıkların 1980-1999'a nazaran 1.8 ila 4 derece artması bekleniyor. En önemli sıcaklık artışı kıtalarda beklenirken, Hint Okyanusunun güneyiyle Kuzey Atlantik'in bazı yerlerinde daha az etki görüleceği tahmin ediliyor. Grönland'daki buzullar yok olabilir. Sanayileşme öncesi dönemin değerlerine oranla 1.9 ila 4.6 derecelik ortalama ısınmanınsa deniz seviyesinin 7 metre civarında yükselmesine ve Grönland'daki buzulların uzun vadede tamamen yok olmasına yol açabileceği tahmin ediliyor.
Aşırı sıcaklar, sıcak dalgaları ve şiddetli yağışlar sık görülmeye devam edecek. Gelecekte tropikal fırtınalar daha yoğun görülecek. Yağışlar daha şiddetli olacak, bununla birlikte bazı bölgelerde azalacak.

Kaynak: www.cnnturk.com