Küresel Göç

İngiliz insani yardım kuruluşu Christian Aid, yayımladığı raporda, 2050 yılına kadar en az 1 milyar kişinin küresel ısınmanın sonuçları yüzünden göç edeceği uyarısında bulundu.
Bu göçü küresel ısınmanın yol açacağı çatışmalar ve mevcut doğal felaketlerin bir sonucu olarak beklendiğini belirten kuruluş, 21′inci yüzyılda hızla artan göç dalgasına dikkat çekerek, “Çatışmalar, doğal felaketlerle barajlar ve madenler gibi büyük kalkınma projeleri yüzünden evlerini terk eden insanların sayısı şimdi bile şaşırtıcı bir artış eğilimindedir” açıklamasını yaptı.

Gelecekte ise iklim değişikliklerinin bu artışı tırmandıracağı uyarısında bulunan kuruluş, ‘güçlü ve acil önlemler’ alınması için uluslararası toplumu acil eyleme çağırdı.

Christian Aid, büyük kalkınma projelerine bağlı olarak yıllık mevcut 15 milyon göçe karşı 645 milyon kişinin göç etmesinin beklendiğini, sel, kuraklık, açlık gibi küresel ısınmaya bağlı nedenlerle 250 milyon kişinin, çatışmalar ve insan hakları ihlalleri yüzünden de 50 milyon kişinin göç edeceği tahmininde bulundu.

Hükümetler Arası Uzmanlar Grubu’nun iklim değişikliğine ilişkin henüz yayımlanmamış verilerine de dayandırılan raporda, İngiliz yardım kuruluşu, 2080′e kadar 1.1- 3.2 milyon kişinin susuz, 200- 600 milyon insanın da aç kalacağına dikkat çekti.

Raporda, okyanus seviyesinin yükselmesinden de her yıl 2 – 7 milyon kişinin etkilendiği belirtti.

İkinci Dünya Savaşı göçmenlerine yardım için kurulan kuruluşun raporunda, evlerini terk etmek zorunda kalacak bu kişilerin göçünün yeni çatışmalara yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Raporda, “Birçok başka Darfur’u olan bir dünya, en muhtemel kabus senaryolarından biri” denildi ve göçmenlerin Avrupa’daki ve başka yerlerdeki zengin ülkelere gitmeye çalışacaklarının altı çizildi.