TÜRKİYE'NİN BUZULLARI 10 YILDA 50 METRE ERİDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, yaptıkları araştırmalar sonucunda, Türkiye'deki buzulların son 10 yılda ortalama 50 metre eridiğini tespit ettiklerini söyledi.

Türkiye'de buzul jeomorfolojisi üzerine araştırma yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, Ağrı Dağı başta olmak üzere Cilo, Süphan, Kaçkar, Erciyes, Toros ve Doğu Karadeniz dağlarının yüksek kesimlerindeki buzulların gözle görülür bir biçimde eridiklerini söyledi.
Türkiye'de, Doğu Karadeniz, Kaçkar ve Süphan dağlarındaki buzullarda araştırma yaptığını vurgulayan Prof. Doğu, "Yaptığımız araştırmalar, Türkiye'deki buzulların son 10 yılda ortalama 50 metre eridiğini gösteriyor" dedi. Avrupa ve Asyalı bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda, Alp-Himalaya dağ kuşağındaki buzullarda son 50 yılda ortalama 100 metrelik bir küçülmenin tespit edildiğini de hatırlatan Prof. Doğu, 10 yıldaki gerilemenin son 50 yıldakini ikiye katlayan bir hıza ulaştığını açıkladı. Buzullardaki hızlı erimenin atmosferdeki ortalama sıcaklık değerlerinin yükselmesiyle ilişkili olduğunu hatırlatan Prof. Doğu şöyle konuştu:
"Buzulların erimesi yeni bir kavram değil, ancak son 10 yıldaki erime hızının artması endişe verici boyuttadır. Yeryüzünde yıllık ortalama sıcaklıkta bir derece yükselme olması, tüm dünya buzullarında çok ciddi erimelere neden olur. Bilim adamları, günümüzde de dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmeye doğru gittiğini söylüyor. Ortalama sıcaklığa bağlı olarak buzullardaki erime önümüzdeki 50 yıl süresince aynı hızla devam ederse endişelerimiz çok ciddi boyutlara ulaşır. Fakat bu endişe, sansasyonel haber veya halkı paniğe sokmak şeklinde algılanmamalıdır."
Cilo Derneği, Buzullara Bilimsel Çalışma İstedi
Cilo Sat Dağları'ndaki buzulların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması Cilo Doğa Derneği yetkililerini harekete geçirdi. Buzullardaki erimenin küresel ısınmadan kaynaklandığını belirten Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan, üç yıldan bu yana buzullarda inceleme yaptıklarını söyledi. Soydan, son iki yılda buzullarda gözle görülür kırıkların ve çukurların oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Buzullar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Dernek olarak meydana gelen erimelerle ilgili bilimsel çalışmanın yapılmasını istiyoruz. Gelecek olan uzman heyet, bu konuda daha ayrıntılı bilgiler verecektir. Bölgede eko sistemde çok ciddi değişimlerin olduğunu görüyoruz. Gözlemlerimizle ilgili olarak Türkiye Çevre Platformu'na da bilgi verdik."
(Behçet Yılmaz / DHA)Kaynak: www.hurriyet.com.tr 18 Ağustos 2007