Bilgisayar Formatör Öğretmenleri ve Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ile Bilgisayar Laboratuarları Bulunan Okullarda Dikkat Edilcek Hususlar

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNİN GÖREVLERİ:

a) Kanun- tüzük ve yönetmeliklerde belirlenen görevlerinin dışında bilgisayar koordinatör öğretmenleri ve zümre öğretmenleri ile uyum içinde çalışmak dersleri dersin amaçları doğrultusunda ve ders dağıtım programlarında belirlenen saatlerde bilgisayar dersliğinde işlemek,
b) Dersliğin bakım ve temizliğinden sorumlu olmak
c) Derslikte çıkabilecek ve kendisinin çözemediği teknik problemleri bilgisayar formatör öğretmenlerine anında duyurmak,
BİLGİSAYAR FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN GÖREVLERİ

(Okul formatörü bulunmayan okullarda bilişim teknolojileri öğretmenlerinin bu görevleri yapması gerekir)
a) Görevli olduğu okulda bilgisayar eğitiminin ve bilgisayar destekli eğitimin verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
b) Bilgisayar laboratuarlarını mesai saatleri içinde açık tutmak, gerektiğinde mesai saatleri dışında da öğrenci ve öğretmenlerin kullanmalarını sağlamak,
c) Her ay en az bir defa veya gerekli durumlarda bilgisayar öğretmenleri ile toplantı yapmak,
Ç) Görevli olduğu okulda öğretmenlere Bilgisayar Destekli Eğitim Konusunda kısa süreli kurs veya seminer düzenlemek,
d) Program Müdür yardımcıları veya müdür başyardımcıları başkanlığında eğitim yazılımı bulunan derslerin öğretmenleri ile bir araya gelerek laboratuar kullanım programını hazırlamak,
e) Bilgisayar Laboratuarlarının kullanılması sırasında ortaya çıkabilecek ve kendisinin çözüm getiremediği teknik sorunları okul müdürlüğü kanalı ile il milli eğitim müdürlüğüne bildirilmesini sağlamak,
g) Firmaların periyodik olarak yapması gereken bakım onarım işlerini takip etmek,
h) Her yarıyıl sonunda bilgisayar eğitimi ve bilgisayar destekli eğitim faaliyetleri ile ilgili her türlü problemi ve genel durumu, hazır anket formları yoluyla rapor ederek genel müdürlüğe gönderilmesini sağlamak,
ı) Ders yazılımlarını ilgili dersin öğretmenleri ile inceleyerek yazılımların geliştirilmesi için önerilerde bulunmak,
i) Bilgisayar Dersi zümre öğretmenleri toplantısına başkanlık yapmak
j) Bilgisayar öğretmenleri ile koordineli çalışarak bilgisayarlar için sicil fişi tutmak ve bunların takibini yapmak,
k)Laboratuar kullanım kılavuzunu laboratuarının uygun bir yerine asmak,
I) Bilgisayar eğitimi ve bilgisayar destekli eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak,
m) Ders sırasında çıkabilecek kullanım problemlerini anında çözmek ve ilgili öğretmene yardımcı olmak,
n) yazılımlar ve uygulamalarla ilgili öğretmen isteklerini idareye bildirmek
o) idari ve diğer amaçlı bilgisayarların kullanımına yardımcı olmaktır.
ö) Bilgisayar laboratuarına, öğrencilerin faaliyetleri, bilgisayar dünyasındaki faaliyetler vb. konuları içeren yazı ve çalışmaların sergilenmesi için bir pano asılmasını sağlar.
p) Öğrencileri bilgisayarla ilgili çalışmalara özendirmek, bu alandaki bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla yarışmalar düzenlenmesine yardımcı olur.
r) Bilgisayar kitaplığı kurup zenginleştirir
s)Okul müdürlükleri ve bilgisayar formatör öğretmenler, bilişim teknolojisi sınıflarının halkın kullanımına açıldığı zamanlarda, bilişim teknolojisi sınıflarından yararlananların kimlik bilgilerini, bu sınıflara giriş, çıkış ve çalışma saatlerini, bilişim teknolojisi araçlarını kullanma amaçlarını kayıt altına alarak, beyan edilen amaca uygun yararlanıp yararlanmadıklarını izleyecektir. Bilişim teknolojisi sınıflarının amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi halinde gerekli önlemlerin alınmasından okul müdürlükleri ve bilgisayar formatör öğretmenler sorumlu olacaktır.
ş)Okul web sitesini hazırlamak

BİLGİSAYAR FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN TUTMASI GEREKEN EVRAKLAR
1.Bilgisayar sicil kartları
2.BT araç listesi
3.Araç takip defteri
4.BT bakım çizelgesi
5.BT kullanım planı
6.Bilgisayar ve yazıcı arıza kontrol fişi
7.Öğrenci ve Öğretmen Bilgisayarı Özellikleri
8.BT sınıfı donanım ürün seri numaraları
9.BT sınıfı öğrenci oturma planı
10.BT yıllık çalışma planı
11.BT aylık ve yıllık rapor

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSLERİ İÇN DİĞER HUSUSLAR:
1.Yenilenen programda 1?8. basamaklar bulunmaktadır. Hangi sınıflarda hangi basamağın seçileceği öğrencilerin seviyesine göre öğretmenlerin takdirine bırakılmıştır. Ancak okullarda kitap seçim modülünden her sınıf için bir basamak kitabı seçildiğinden kitaplarda ve basamakların işlenişinde problemler çıkmaktadır. Bu nedenle kitaplarla birlikte verilen CD leri öğretmenler tarafından öğrenci bilgisayarlarına yüklenip, öğrenci çalışma kitapları buradan kullanılabilir. Ya da bütün öğrenci kitapları laboratuarda toplanıp derslerin işleneceği zamanlarda kullanılabilir. Bilişim teknolojileri öğretmeni yıl sonunda öğrencilerin seviyelerini tespit ederek bir liste halinde idareye vermeli gelecek yıl planlama yapacak olan arkadaş bundan yararlanmalıdır.Burada tavsiye edilen ilk defa bilgisayar dersi görülen sınıflarda,1.basamaktan başlanması diğer sınıflarda alt basamaktaki önemli olan ve tekrar edilmesi gereken konular ve üst basamaktaki konuların da harmanlanarak yıllık plan oluşturulmasıdır.Kitaplarda bulunan kontrol listelerini de öğretmen uygularsa öğrencilerinin seviyesini tespit etmiş olur ve planlamasını da buna göre yapabilir.
2.Öğretmen kılavuz kitapları kullanıldığından ders planı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
3.Bilişim teknolojileri dersi seçmeli ders olup notla değerlendirilmese de öğrencinin seviyesinin ölçme araçlarıyla belirlenmesi gerekir. Ayrıca bu derste performans görevleri ve isteyen öğrencilere de proje görevleri verilmelidir.
4.Öğretmenler, öğrencilerin dijital ürün dosyalarını arşivlemeli istendiğinde gösterebilmelidir. Ayrıcayapılan etkinlikler ve performans çalışmaları da bu dosyada olmalıdır.

ÖZLÜK HAKLARI YÖNÜNDEN BİLGİSAYAR FORMATÖR ÖĞRETMENLERİ
1. Bilgisayar formatör öğretmenleri 6 aylık süreyle valilik tarafından geçici olarak görevlendirilir.
2. .Ek ders esasları hakkındaki kararın 21.maddesi gereğince 18 saat ek ders ücreti alırlar. Ve en az 6 saat en çok 10 ders saati derse girerler. Kendilerine daha fazla ders verilmez
3. Kendi yönergeleri ve görev talimatlarının dışında nöbet görevi de dahil formatör öğretmenlere hiçbir görev verilemez.
4. Bilgisayar formatör öğretmenlerinin çalışma saatleri 08:00-17:00 arasıdır.Ayrıca yarıyıl tatillerinde ve okulun açık olduğu diğer günlerde okulda bulunmak zorundadır.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ LABORATUARLARININ KULLANIMI İLE İLGİLİ HUSUSLAR
BİLGİSAYAR DERSLİĞİNİN YERİNİN SEÇİMİNDE VE TANZİMİNDE AŞAĞIDAKİ ESASLARA UYULUR.
a) Bilgisayar Dersliğinin büyüklüğü bir öğrenciye ortalama en az 1,5 m2 yer düşecek şekilde hesaplanır.
b) Bilgisayar Dersliği okul binasının kuzey yönünde nem oranı en az olan odalardan
Seçilir. Zorunlu olarak okulların güney yönünde seçilen derslik için güneş ışığının doğrudan doğruya bilgisayarların üzerine düşmemesini sağlayacak şekilde gerekli önlemler alınır.
c) Bir okulda birden fazla Bilgisayar Dersliği varsa bunlar ?Bilgisayar I,
Bilgisayar II ?..? olarak isimlendirilir.
ç) Aydınlatma, Florasan lambalarla yapılır.
d) Bilgisayar Dersliğinin tabanı, temizliği, kolay, toz ve gürültüyü önleyebilecek bir
madde ile kaplanır.
e)Masa ve sandalyeler Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olur.
f) Metal, formika, Plastik v.b. malzemelerden mamul beyaz renkli yazı tahtası ön duvara öğrencilerin rahatça görebileceği şekilde yerleştirilir.
g)Bilgisayar Dersliği kullanma kılavuzu her öğrencinin görebileceği bir yere yerleştirilir.
h) Disket dolabı, öğrencilerin disketlerini ve diğer malzemelerini koyabilmeleri için dersliğin uygun bir yerine yerleştirilir.
I) Arıza tablosu, dersliğin yerleşme planına göre düzenlenerek sınıfta uygun bir yere asılır. Bilgisayarda ortaya çıkacak her türlü arızalar küçük bir kâğıda yazılarak bir tabloya iliştirilir. Arıza giderildikten sonra kâğıt tablodan çıkarılır.
i) En az 100 cm, 150 cm boyutlarında olan ilan tahtası, öğrencinin giriş çıkışlarında kolaylıkla görebileceği bir yere asılır. Bu tahtada bilgisayar destekli eğitim ve bilgisayar eğitimi ile ilgili yazılar asılır.
j) Ayrı çalışma odası olmayan okullarda, dersliğin uygun bir yerine ders programları ve diğer malzemelerin konulacağı dolaplar yerleştirilir.
k) Dersliğin uygun bir yerinde veya öğretmen masasında sözlük, işletim sistemi kullanma kılavuzları, program kullanma kılavuzları, kitaplar v.b. malzemelerin konulacağı bir dolap veya raf bulundurulur.

BİLGİSAYAR DERSLİĞİNDEKİ BİLGİSAYARLARIN HER AN ÇALIŞIR, HİZMETE HAZIR DURUMDA BULUNDURULMASI ESASTIR. BUNUN İÇİN:
a) Bilgisayarlara birer seri numarası verilir. Bir yıl boyunca öğrencinin aynı bilgisayarı kullanması sağlanır.
b) Bir okulda birden çok bilgisayar dersliği varsa, bir derslikte bulunan bilgisayarların aynı tipte olmasına özen gösterilir.
c) Bilgisayarların yıpranmasına ve arızalanmasına neden olan yanlış kullanımı önlemek, doğru davranışlar kazandırmak hususuna titizlik gösterilir.
ç) Bilgisayarların günlük bakım ve temizliğinde öğretmen ve öğrencilerin gerekli özeni göstermeleri sağlanır,
d) Bilgisayarların dönemlik bakımları öğretim başlamadan önce yaptırılır.
e) Teknik problemi olan bilgisayarların durumu küçük bir kâğıda yazılarak arıza tablosuna iliştirilir.
f) Arızalı bilgisayarlar arıza kontrol fişine işlenerek çalışma odasına bırakılır.
g) Bakım ve onarımı yapılmış bilgisayarların durumu sicil fişine eklenir.

KONU İLE İLGİLİ KAYNAK MEVZUAT
a) 15/03/1993 tarih ve 2378 sayılı Tebliğler Dergisi?nde yayımlanan ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarında Bilgisayar laboratuarlarının Düzenlenmesi ve İşletilmesi ile Bilgisayar ve Bilgisayar Koordinatör Öğretmenlerinin Görevleri Hakkında Yönerge?.
b) Kasım 2003 tarihli ve 2554 sayılı Tebliğler Dergisi?nde yayımlanan ?Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi ve İletişim Teknolojisi Araçları ve Ortamlarının Eğitim Etkinliklerinde Kullanımı Yönergesi?.
c) 16/12/2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan ?MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar?.
d) M.E.B.Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 04/07/2007 tarih ve 209.0/12089 sayılı yazı.
e) 2007/04 sayılı Bilişim Teknolojileri Sınıflarının Halka Açılması Genelgesi.