Bendeki Değişiklik Kanser Habercisi

Doğuştan var olan benlerin, zaman içinde yapısında, renginde ve şeklinde değişiklik oluşması kanser belirtisi olabilir.

Ufuk Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Aysel Gürler, deride benlere bağlı görülen ağır kanser hastaları ile son yıllarda geçmişe oranla sık karşılaştıklarını söyledi.

Gürler, küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneş ışınlarının yan etkilerinin artması ve sağlıksız bronzlaşma nedeniyle özellikle tatil sonrasında çeşitli lekeler ve benler oluşabildiğini belirtti.

Benlerin, güneşin etkisiyle sayılarının artabileceğine ve yapılarının bozulabileceğine değinen Gürler, “Bilhassa cildin güneş gören yerlerinde, tatil sonrası gelişen benler diye tabir edilen kahverengi veya siyah lekeler görülebilir” dedi.

Lekelerin mutlaka kansere dönüşme riski taşımadığını vurgulayan Gürler, oluşan ben ve lekelerin uzmanlar tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Ultraviyole (UV) ışınlarının etkisiyle benlerin sayısının artabileceğini belirten Gürler, benlerin, kansere yakalanma riski yüksek olan kişilerde, ilerleyen dönemlerde ağır kanserlere (malign melonama) neden olabileceğini kaydetti.

Güneşlenirken dikkat!

Vücudunda yaygın olarak doğumsal ya da sonradan olma çok sayıda beniolan kişilerin, tatile çıkmadan önce, dermatoloğa gitmesi ve hekimin tavsiyesi doğrultusunda güneşlenmesi gerektiğini söyledi.

Gürler, doğuştan gelen benin renginde açılma, koyulaşma ya da birden fazla renk içermesi, simetri ve şekil bozukluğu, belirgin büyüme, benin kenarında girinti, çıkıntı görülmesi ve yayılma yüzeyinin değişmesi durumunda, o kişide akciğer, beyin gibi ağır kanserlerin görülebileceğini kaydetti.

Vücutlarında benleri olan kişilerin, bu belirtilerden birini görmesi durumunda en kısa zamanda doktora gitmesi gerektiği uyarısında bulunan Gürler, bu tür belirtiler gösteren benlerin tedavi edilmediğinde, diğer organlarda metastaz yapabilen ve ölümle sonuçlanan klinik tablolara neden olabileceğini söyledi.

Benlerin, kansere dönüşme ihtimalinde cerrahi yöntemlerle çıkarıldığını anlatan Gürler, duruma göre ilaçla tedavinin de bir seçenek olduğunu söyledi.

Gürler, yaşlanmayla birlikte çıkan ve genellikle beyaz tenlilerde görülen minik kırmızı benlerin de zararlı olmadığını belirtti.