Yabancı Sözcükler Beyni Koruyor

ABD’deki Dartmouth Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dil öğrenmede beynin aktiviteleriyle ilgili ilginç bulgular ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, yazıldığı gibi okunmayan sözcükler beyni yoruyor, öğrenmeyi zorlaştırıyor.
Araştırmayı gerçekleştiren Prof. Laura Ann Petito’ya göre bir sözcüğün yazılışının ve seslendirilişinin birbirine uymaması kafa karışıklığı yaratıyor. Petito araştırmalarının okullarda dil öğretilmesiyle ilgili yeni tekniklere ışık tutabileceğinini söylüyor.
Dartmouth Üniversitesi’nde gerçekleşen ve dili İngilizce olan araştırma 12 genç üzerinde yapıldı. Kendilerine 90 sözcük dinletilen katılımcılar aynı zamanda beyin tarama cihazına da bağlıydılar. Gösterilen sözcüklerin 30’unun yazılışı ve okunuşu aynı, 30’unun farklı, diğer 30’u da anlamsız kelimelerdi.
Kendilerinden sözcükleri dinlemeleri istenen deneklerin beyinlerinin sözcük anlamlarını kaydettiği düşünülen Inferior Frontal Gyrus (IFG) bölümünde daha yoğun aktivite görüldü.
Aynı şekilde yazılı metni deşifre eden Supramarginal Gyrus (SMG) bölümünde de yazılışı ve okunuşu aynı olmayan sözcüklere rastlandığında daha yoğun aktivite kaydedildi.
Duyu yoluyla beyne iletilen bilgileri işleyen Superior Temporal Gyrus (STG) adlı bölümünse, yazılışı ve okunuşu aynı olan sözcükler duyulduğunda yoğunluk göstermesi, beynin görsel ve işitsel olarak uyum gösteren sözcükleri daha kolay algıladığını kanıtladı.
Petito’nun bu araştırması dil öğreniminde hem görsel, hem işitsel yöntemlerin önem taşıdığını gösterirken, bu kanıtların dil öğrenme konusunda yeni tekniklere ışık tutabileceği de söyleniyor.