Sivrisineğin Baş Düşmanı Sarımsak

Özellikle yaz aylarında ve kuraklık dönemlerde ortaya çıkan sivrisineklerin, en fazla hastalık taşıyan hayvanlar olduğu ve yılda yaklaşık 3 milyon insanın ölümüne sebep olduğu belirlendi. Sivrisineklerden korunmanın en etkin yollarından birinin sarımsak yağı ve naturel sarımsak olduğu bildirildi.
Özellikle yaz aylarında ve kuraklık dönemlerde ortaya çıkan sivrisineklerin, en fazla hastalık taşıyan hayvanlar olduğu ve yılda yaklaşık 3 milyon insanın ölümüne sebep olduğu belirlendi. Sivrisineklerden korunmanın en etkin yollarından birinin sarımsak yağı ve naturel sarımsak olduğu bildirildi.
SİVRİSİNEKE KARŞI SARMISAK
Dünyada en modern ülkeler bile baş belası olan sivrisineklerden kurtulmak için çare arayışlarını sürdürürken İsveçli bir köylünün buluşu, sivrisineklerden kurtulmak için umut oldu. İsveçli köylü Rolf Lunden, evinin dört bir yanına sarmısak yağı koyduğu zaman sivrisineklerin 50 metre yaklaşamadıklarını söyledi.
Amerika ve Kanada'da yapılan araştırmalardan da yüzde yüz sonuç alınmış. İsveç'in Osterfarnebo kazası halkı, bu faydalı buluşundan ötürü Lunde'ye teşekkür şildi vermişler. Uzmanlar, buluşun denenmesinde fayda olduğunu belirtiyorlar.
Türkiye'de, Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde dünyanın en kaliteli sarımsağı üretiliyor. Buradaki çiftçiler, seraların veya sebze-meyve diktikleri tarlaların etrafına tek sıra halinde sarımsak dikerek ürünlerini sivrisinek ve diğer zararlılara karşı koruyor. Sarımsak hasadı sonrası ürününü tarlada kurutmaya çalışan köylüler, geceleyin tarlada kendilerini sivrisineklerin rahatsız etmemesi için yanlarında sarımsak bulunduruyorlar.
SARIMSAK, VÜCUDU SİVRİSİNEK VE HAŞEREDEN DE KORUYOR
Uzmanlar, sarımsağın, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Mikroplarla iç içe yaşayan, kontrolsüz yiyecekleri tüketen, kanalizasyonların yollara aktığı gecekondu mahallelerinde yaşan insanların salgın hastalıklarla karşılaşmamasının en büyük sebebi, sarımsak olarak gösteriliyor.
Sivrisineğe karşı 'Citrosa' adlı bir bitki geliştirildi. Latince'de 'Geur geranium' adı verilen ve 1989 yılında sardunya ve Çin otunun melezlenmesiyle ortaya çıkartılan Citrosa adlı bitki, ABD, Japonya ve Kanada'da büyük rağbet görüyor. Bitkinin içerdiği 'citronella oil' maddesinden çıkan kokuyu sivrisineklerin sevmediğini belirten uzmanlar, 'Citrose, etrafa limon kokusu vermektedir. Bu kokuyu alan sivrisinekler üç gün baygın kalıyor ve bu süre içerisinde kan ememediği için de ölüyor. Sadece sivrisinek değil, ışığa gelen tüm uçan böcekler üzerinde de etkisi bulunmaktadır' dediler.
15 yıllık bir çalışma süreci içerisinde üretilen bu bitkinin, Hollanda'dan tohum olarak getirilen Citrose bitkisinin, ülkemizde Fethiye'deki seralarda üretildiği kaydedildi.
Bakımı çok kolay olan bu bitkinin toprağı ne çok ıslak, ne de çok kuru olmalı. Güneşi gören ve gölge yerlerde muhafaza edilebilir. Kullanımı ise, elle yapraklarına kısa bir süre temas yapılarak kokunun yayılması sağlanır. Yatarken yapraklarına dokunulup vücudun açık yerlerine kokusu sürülebilir. Bu koku 8 ila 12 saat arasında etkili olur.