Sedat Simavi ( 1898 – 1953 )

Doğum Tarihi – 1898, İstanbul
Ölüm Tarihi – 11 Aralık 1953, İstanbul
Henüz 18 yaşlarında tiyatroya ve sinemaya hevesli bir kişi olarak tanındı. 1917 sıralarında karikatür çizerek adını duyurmayı başarmıştı.
Nurullah TİLGEN'in kaynaklarına göre, 1917 yılının ilk aylarında sırtında asker elbisesi, bıyıkları henüz terlememiş, sevimli ve kibar bir genç olarak “Müdafaa-i Milliye Cemiyeti” adına uzun metrajlı film çekmeyi teklif eder. Cemiyet bu teklifle ilgilenir. Yanına yardımcı yönetmen olarak yazar, oyuncu ve sahne koyucu Aşot MADAT'ı ve adını sadece Yorgo olarak bildiğimiz bir operatörü alarak “Müdafaa-i Milliye Cemiyeti” adına kuruma gelir sağlamak amacıyla “Pençe” ve “Casus” isimlerinde iki film çeker.
Üçüncü eser olarak “Alemdar Vak'ası / Sultan Selim-i Salis” çekimlerine başlanır. Basında çeşitli tepkilerle karşılaşılır. Bir devlet büyüğünü filme almanın sakıncaları tartışılır. Film piyasaya çıkmadan Birinci Dünya Savaşı sona erer. Montajı biten film Müdafaa-i Milliye Cemiyeti ile birlikte hazineye intikal eder, cemiyet kapanır.
Sedat SİMAVİ'nin Türk Sineması Tarihindeki en büyük özelliği, o dönemlerde tiyatro sahnesi, oyunculuktan gelmeden direk yönetmen oluşudur.
Sedat Simavi, Yedigün adlı haftalık bir dergi çıkardı. Bu dergi edebiyattan magazine, bir aydının ihtiyaç duyacağı her konuda yazılar, haberler yayınlardı. Daha sonra Hürriyet Gazetesini çıkardı ve bu gazetenin sahibi olarak Türk Basınında ünlü bir kişilik olarak yerini aldı.

YÖNETMEN FİLMOGRAFİSİ
Alemdar Vakası 1918
Alemdar Mustafa Paşa 1918
Casus 1917
Pençe 1917

SENARİST FİLMOGRAFİSİ
Casus 1917
Pençe 1917

YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
Hürriyet Apartmanı 1944

Kaynak
Türk Sineması Veri Tabanı
Internet Movie Database
Sedat SİMAVİ Hayatı ve Eserleri, Muzaffer GÖKMEN, Hürriyet Yayınları İstanbul. 1970
Türk Sinema Tarihi, Giovanni SCOGNAMILLO, Kabalcı Yayınları İstanbul 1998