Öğretmenin Görev ve Nitelikleri

Eğitim ve öğretim aşamalarının temel öğelerini okul ve öğretmen oluşturur.Öğrencinin dersi sevmesi,çalışma alışkanlığı kazanmasının yanı sıra,benimseyeceği değer yargıları,tutumları açısından da öğretmenin rolü büyüktür.
Sınıf içi çalışmada olduğu kadar,öğrencinin grup içinde kendini gerçekleştirmesinde de öğretmen bir rehberdir.Her birimizin gölünde bizi derinden etkilemiş,yönlendirmiş en az bir öğretmenimizin anısı,sevgisi yatar.
Öğretmen sınıfta adaletiyle olduğu kadar,sırdaşlığıyla da dikkati çeken bir modeldir.O,çocuğun kişiliğinin oluşumunu ve gelişimini biçimlendiren insandır.Çocuk,artık anne baba modeli yerine öğretmenini koyar ve onunla kendisini özdeş tutmaya başlar.İşte çocuğun yaşamını doğrudan etkileyen bir birey olması nedeniyle, öğretmenin kişiliğinin önemi büyüktür.
Öğretmen,sınıfını ele alırken ders konusunun yanı sıra,öğrencilerin ilgi,yetenek ve kişilik özellikleriyle ayrı ayrı tanıyabilmeli,öğrettiklerini elden geldiğince bireysel olarak düzenleye bilmelidir.
Öğretmenler tüm öğretim konularıyla ilgilenmelidirler.Bunların başında,öğretim programı malzemesinin seçimi ve düzenlenmesi, bu malzemenin bireysel farklılıklara göre hazırlanması,öğrencilerin motive edilmesi,başarı düzeylerinin değerlendirilmesi ve programın etkinleştirilmesi gerekmektedir.
Yine öğretmen,ders konularının ne tür bir sıra içinde öğrenciye sunulacağını,yeni kavramların sunuluş hızının ne olacağı sorunlarına yanıt arar.
Öğretmenin Etkinliği ve Araştırmacılığı
Günümüzde öğretmen,salt bilgi dağıtan,ders verip onu değerlendiren,pasif bir birey olmaktan çıkmıştır.Modern eğitim anlayışının öğretmeni,çocuğun toplum içinde özgürce gelişe bilmesi için onun duyan,düşünen ve uygulayan bir insan olması yolunda çeşitli deneyimleri kazanmasıyla yakından ilgilenir.Öğretmen,çocuğun öğrenme,araştırma ve incelemesine rehberlik eden bir birey olmalıdır.
Çocuğun farklı bireylere ve ortamlara uyum sağlaması yolunda öğretmenin göstereceği çaba, onun önde gelen ödevidir.
Öğretmen, öğretim planını düzenlerken, çeşitli etkenleri kontrol eden,dikkatli ölçümlerde bulunan,başarılı bir araştırmacı olmalıdır.O, bu tür çalışmasını, öğretim programından düşünerek çıkaracağı değişkenlerle ya da öğrencilerin tepkilerini yakından gözleyerek gerçekleştirebilir.
Öğretmen,eğitimin temel kaynağıdır.O,sistem ve program içeriğiyle kullanılan araçlar farklı da olsa, bunları eylemleştiren,kullanarak amacına ulaştıran bireydir.
Özgür Düşünceli Aydın ve Dünya Kültürü
Öğretmen,kan davası gibi bazı kültür kalıplarının olumsuz yönlerini sergileyen,buna karşılık toplum yararına olan kültür kalıplarının benimsenmesini sağlayan kişi olmalıdır.
Çevresel etkinlikleri yakından izlemek ve bu etkinliklere seve seve katılmak öğretmenin başlıca sorumluluklarındandır.
Uluslararası sorunlar karşısında duyarlı,geniş görüşlü ve özgür düşünceli bir aydın olarak öğretmen,modern insan için yeni bir çağ yaratan temel etkenleri bilmek zorundadır.Bu konuda kazandırılmış olan bilgi ve anlayışlar,ülkesinin kalkınmasında daha etkili bir rol oynamak ve yaşayan bir dünya kültürü yaratılmasına katkıda bulunmak isteyen bir öğretmene yardımcı olacaktır.
………….
Not: Yukarıdaki bilgiler Prof.Dr.Haluk Yavuzer'in "Çocuk Pisikolojisi" adlı eserinden alınmadır.Ayrıntılı bilgi için aynı kaynaga başvurabilirsiniz.