Ya Diğer İlçeler * Reyhan Elbirliler

10 Kasım 2014, 18:58

Bir belediyenin vicdan görüntüsü dedik SARUHANLI Belediyesi'ne ait bakım evinin ölüm merkezi olduğunu gördük. YA DİĞER İLÇELER…..

Bir bakıma tencere dibin kara seninki benden kara olayı..

Manisa Büyükşehir olunca ilçe belediyelerinin sahipsiz hayvanlara ilişkin görevleri de ortada kalıverdi.Halbuki kesin hükümlerle belediyelere görev veren bir yasa vardı.

On yıl öncesi çıkmış bu yasayı ısrarla uygulamayan ilçe belediyeleri Büyükşehir belediye kanunundaki kesin hüküm taşımayan bir maddeye sarılıverdiler. Aynı madde ;sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmayı da içeriyordu. Bunlara ses çıkarmadılar “kendilerine göre getirisi olmayan ” ama hesabı kendilerinden sorulacak vicdan ve insan olma görevlerini de orta yerde bırakıverdiler. Büyükşehir belediye meclisinde hatalı,nice canın ölümüne sebep olan bir karara onay verdiler.

Bu karara onay verenlerin yasal görevlere ve bizler gibi yaratılan (inanıyorlarsa ) hayvanlara yaklaşımlarının ne olduğunu görmenin üzüntüsü hayvanların acı ve ölüm içeren geleceğinin endişesi içindeyiz

Alınan bu kararın somut görüntüsü ; Saruhanlı ilçesi'nin ölüm merkezi haline gelmiş bakım evindeki görüntülerindeydi. Manisa'nın onyedi ilçesi mevcut. Dokuz yerde hayvan tedavi bakım merkezi bulunuyor.
İlçelerden gelen hastalık ,kaza haberlerine karşılık ” belediyenizi arayın dediğimizde “aradık, onların görevi olmadığını , büyükşehir belediyesinin görevi olduğunu söylediler ” şeklinde cevap alıyoruz.

Manisa ili içinde belediyelerin yasal görevi olan sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmalar durmuş durumda. Manisa'nın dörtbir yanından, mahalle olmuş köylerden,beldelerden,ilçelerden gelen çaresiz çığlıklar yükselmektedir. Vatandaşın barınağa gidiyor diye bildiği sahipsiz köpekler bilin ki bilinmeze gidiyor.
Büyükşehir Kanunu'nun bir maddesini kendi işlerine geldiği gibi yorumlayıp siyasi husumetinin bir aracı olarak kullananlar nice canın ölümüne sebep olmuş ve olmaktadır.

Belediye başkan adayı iken , bakım evi kuracağını,5199 sayılı kanundaki hükümlere dikkat etmeyi, görevleri yerine getirmeyi taahhüd edip bugün başkan olmuşların bunu inkar eden bir karara onay vermeleri hayret vericidir. Sadece bu taahhüdlerine dayanarak kendilerine oy vermişlere ihanet etmekle kalmamışlar yüzlerce canın yok olmasına sebep olmuşlardır.

Kurumları insanlar oluşturur.Bugünlerde biz Manisa Büyükşehir Belediye Meclisini oluşturan insanlarımızın vicdan ve görev anlayışlarını yok edilmekte olan canların üzüntüsüyle izliyoruz.

Bize göre bu işler partiye ,siyasal görüşe vs dayanan işler değil tamamiyle vicdana,insanlığa ve görevlerin önemsenmesine dayanan işlerdi.Konu da sadece kedi-köpek olayı değil hayatın korunmaya değer bir hak olmasıydı. Yaşam hakkına saygıydı.Siyasi görüşleri farklı da olsa insanlığa ve vicdana dayanan görevleri ortada bırakacak yanlış kararlar alınmazdı.

Ne yazık ki alındı. Aylardır sayısız can ya yerinden edilerek ya bakım evlerinde ya da sokaklarda zehirlenerek, vurularak ölmektedir.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ;” Sokak hayvanlarının toplanması, barınaklarda muhafazası ve diğer hususlarda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde belediyeler yetkili ve görevli kılınmışlardır. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinde hayvan barınaklarının yapılması, yaptırılması, işletilmesi veya işlettirilmesi yetki ve görevi münhasıran büyükşehir belediyelerine aittir denilmekte olup, sahipsiz ve sokak hayvanlarının toplatılması görevinin büyükşehir belediyesi görevleri içerisinde olduğuna karar verilmiştir.” şeklindeki 09.09.2014 Tarih 243 Sayılı Meclis Kararı'nın iptalini bekliyoruz.

Üç kilometre ötesindeki hayvana ulaşmaktan kaçınan yönetim 200 kilometre ötesindeki belediyeden iş bekliyor. Sebep olduğu ölümlere gerekçesi de hazır olacak : Büyükşehir Belediyesi görevini yapmadı diyecek. Büyükşehir belediyesinden bakım evi yapmasını , bakım evin varsa techizatının,araçlarının tamamlanmasını,çoğaltılmasını isteyebilirsin ama yaralı,hasta bir hayvanının alınmasını 200 kilometre ötendeki yönetimden isteyemezsin. Büyükşehir olmadan önce 5199 un hükümleri vardı. O hükümler hala devam ediyor.

Bulunduğunuz yerde bakımevi varsa sık sık gidip ziyaret edin. Sokaklarınızda köpek yoksa Bakım evi de boşsa bilin ki ölüme gönderilmişlerdir. Sokaklarınızda yabancı köpekler dolaşıyorsa belediyenizin yaptığını diğer belediye de yapmış demektir.
Şu sıralar sokağınızda yaralı,hasta hayvan varsa belediyenizden alınmasını istemeyin.İstemiş olursanız da takip edin.Belediyenize sadece yasal değil vicdani ve insan olmanın görevlerini hatırlatın.

Sevgi ve saygılarımızla