Uzay Çöpü Ne Demektir

Amerikan uzay mekiği Discovery?nin son seferi gözleri yeniden uzaya ve dünya çevresindeki uzay çöplerine çevirdi.
Uzmanlar uyarıyor: “Bir ilaç tableti büyüklüğündeki bir parça, saatte 15 bin km'lik hızıyla uydulara zarar verip astronotları öldürebilir.”
Uzay çağının mirası uzay çöpleri, iletişim uyduları ve uzay turizmi için en yeni büyük tehdit.
Uzmanlara göre, bir ilaç tableti büyüklüğündeki bir parça, saatte 15 bin kilometrelik hızıyla uydulara zarar verip astronotları öldürebilir.
Dünya yörüngesinde roket parçaları, ölü uydular, uydu ve uzay aracı artıklarının oluşturduğu binlerce parçalık hurda yığınının oluşturduğu bir “uzay çöplüğü” bulunuyor.
12 Bin Nesne Teleskop ve Radarla İzlenebiliyor
Her geçen gün daha da artan kirliliği oluşturan 10 santimetreyi geçen, teleskop ve radarlarla “izlenebilen” nesnelerin sayısının 12 bin olduğu belirtiliyor.
1 santimetrelik parçacıkların sayısıysa 10 milyonları aşmış durumda…
Birçoğu Dünya atmosferine girip sürtünmeyle parçalandığı için tehlike yaratmıyor.
Ancak yerden 800 ile bin 100 kilometre yükseklik arasındaki bölgede hareket eden uzay atıkları binlerce kilometrelik hızlarıyla uydulara, mekiklere ve astronotlara zarar verebiliyor.
“Kontrolsüz Zincirleme Reaksiyon” Dünyada İletişimi Kesebilir
Yörüngedeki atıkların ortasında uydular arasında bir çarpışmanın ?kontrolsüz bir zincirleme reaksiyona? neden olarak Dünya üzerindeki iletişimin kesilmesine neden olabileceği uyarısında bulunuluyor.
30 gramlık bir cismin uzay istasyonu ile çarpışmasının, saatte 100 kilometre hızla giden bir kamyonun enerjisinden daha güçlü etki yaratacağı hesaplanıyor.
Rus araştırmacılar bu tehlikeden yola çıkarak küçük çarpışmalardan sonra kendini onaran bir kaporta geliştirdi.