Ulusal Utku * Işıl Soğukpınar

Ulusal Kurtuluş Savaşımızı utkuyla taçlandırışımızın yıldönümünü kutluyoruz bugün. Atalarımız, dedelerimiz geçmişimizle onur duyacağımız çılgınlıklara
girişmişlerdir bu gün. Geleceğe ışık tutan zaferleri ? Dünyada ki en meşru, en
haklı, en kutsal savaşlardan? birini vermeleridir.
30 Ağustosla Ege?de özgürleşme heyecanı başlar; çünkü Ege her eylülde yeniden özgürleşir.
Ege, milli mücadele eyleminin ilk kıvılcımlarının parladığı, sonra şanlı Kuvay-ı Milliye direnişinin boy attığı kutsal topraklardır. Gazeteci Hasan Tahsin'in işgalci Yunan kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atmasıyla direnişe geçen Yörük Ali Efelerin, Demirci Mehmet Efelerin, Gökçen Efelerin düşmanı hallaç pamuğu gibi attıkları, bu şehit topraklarına geldiklerine pişman ettikleri yere, Ege Bölgesi denir.
Yörüğü ve efesi, kızanı ve zeybeği, imamı ve aydını, subayı ve sivili ile Egeliler, düşmana kök söktürdüler, adım adım vatanlarını Aydın'dan Tire'ye, Ayvalık'tan Salihli'ye kahramanca savundular
Türk Kurtuluş Savaşı'nın 30 Ağustos 1922'de başlayan kesin ve son zaferleri, eylül ayı içinde birbirini kovalayarak, İzmir'e doğru ilerler. Bu bakımdan eylül ayı için ?Ulusal Kurtuluş Ayı? tanımı uygun olacaktır
Ege illeri ilçeleri gazi merkezleridir. Ege?nin kurtuluş bayramları özgürlüğün ve çağdaş milliyetçiliğin göstergesidir.
Egeliler, ulusal kurtuluş bayramlarını asla unutmazlar hatta daha coşkulu ve yaygın, ama daha çağdaş kutlamak için seferber olmaktadırlar.
Halkımızı birbirine kaynaştıran en diri ulusal heyecan, ulusal kurtuluş bilincidir. Yöre yetkilileri, eğitimciler, subaylar, dernekler, sivil kuruluşlar, sanatçılar, aydınlar, muhtarlar, imamlar, köy ileri gelenleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk?ün kahraman kurtuluş ordusunun emperyalizme karşı gerçekleştirdiği direnişi, yeni yetişen kuşaklara öğretmek için elbirliği ve gönül birliği oluşturmaktadır her eylülde.

Ege'nin Kurtuluş Günleri
1 Eylül: Uşak
2 Eylül: Eskişehir
3 Eylül: Dursunbey, Ödemiş, Emet, Eşme, Sındırgı, Tavşanlı
4 Eylül: Tire, Bayındır, Buldan, Simav
5 Eylül: Nazilli, Alaşehir, Bilecik, Gördes, Salihli.
6 Eylül: Akhisar, Balıkesir, Söke, Gönen, İnegöl
7 Eylül: Aydın, Turgutlu, Kuşadası
8 Eylül: Manisa, Kemalpaşa, Burhaniye, Selçuk
9 Eylül: İZMİR, Menemen, Edremit
11 Eylül: Bursa, Foça, Gemlik, Orhaneli.
12 Eylül: Mudanya, Kırkağaç, Urla
13 Eylül: Soma
14 Eylül: Bergama, Dikili, Karacabey
15 Eylül: Alaçatı, Ayvalık
16 Eylül: Çeşme
17 Eylül: Karaburun, Bandırma
18 Eylül: Erdek.
Bu kadar kurtuluş utkusun sevincini yaşayan Ege bu kıvancı unutabilir mi? Böyle bir şeyin kendini unutmak olacağının bilincindedir Ege, güzel yurdumuzun diğer bölgeleri, illeri gibi.
Atatürk?ün o ünlü özdeyişinin kahramanından bir anıyı paylaşmadan geçemeyeceğim.
Seyfettin Yağız… Tam 107. yaşını görmüş. Atatürk'ün şoförü, Cumhuriyet'in capcanlı tanığı.
1927-1938 yılları arasında Ulu Önder'in şoförlüğünü yapan Yağız, “Onun gibi bir lider dünyaya kolay kolay gelmez” diyerek, o günleri gözü yaşlı anlatıyor. Yağız, Ata'yla ilgili bir anısını anlatırken, tarihi sözün de kahramanı olduğu ortaya çıktı:
“1927 yılında Ürdün Kralı Emir Abdullah, Ulu Önder'i ziyaret etti. Ürdün Kralı'na kahve yapacak kimse yoktu. 'Ben yaparım paşam' dedim. Ama servis yaparken kahveyi Kral'ın üstüne döktüm. Ürdün Kralı çok sinirlendi. Bunun üzerine Atatürk 'Bu millete her şeyi öğrettim sadece uşak olmayı öğretemedim' dedi.”