Sirklerin Arka Yüzü

Kentimize de uğrayan Avrasya Sirki ardında dehşet içinde kalmış çocuklar, anne-babalar bırakarak ilçeleri dolaşmakta. Soma’dan, Alaşehir’den gelen tepkiler aynı. Çocuklar ormanların kralı arslanların üstünde parçalanan kırbaçlardan ve kırbaç seslerinden dehşet içinde kalmışlar. Soma’dan gelen haberlerden birisi de çadırın arkasında bağırta bağırta kesilen eşek ve yarattığı şok idi. Annelerden , babalardan nereye başvuracakları konusunda bilgi isteyen telefonlar almaktayız. Yasal bağlamda yapılması sağlanacak işlem Çevre ve Orman Müdürlükleri ve tarım il/ilçe müdürlükleri kanalıyla sıkı denetim, kontrol ve sadece idari para cezası ile sonuçlanacak yaptırımı uygulatmaktır. Etkisinin ne kadar olacağını takdirlerinize bırakıyoruz.
Kırbaçla, elektrikli sopalarla “eğitilen” ormanların kralları, koskoca fillerin yaptıkları her hareketin altında acı vardır.Tutsaklığı, acıyı eğlencenin bir parçası olarak izleyen ne olduğunu bilmeden acının karşısında gülen bir çocuğun öğrendiği ne olabilir ? İnsanı insan yapan hangi erdem başka bir canlının acısına gülmeye, eğlenmeye izin verir?
Hayvanat bahçesinin taş zemininde kayan arslana gülen çocuğu izlediğimde ,o çocuğun 10-15 sene sonra nasıl bir yetişkin olacağını tahmin etmek güç değildi. Sirkler, hayvanat bahçeleri hayvan sevgisinin öğretileceği yerler değildir. Bir zürafayı tanımak ne kadar hayati bilgi içerebilir ki ? O hayvanın yerinden yurdundan alınıp sadece “canlısını” görsünler diye uygun olmayan koşullarda yaşatmaya çalışılmasının geçerli bir izahı olabilir mi ?
Sirklerde çalıştırılan hayvanların sonra ne olduğunu hiç düşündünüz mü ?
Yıllardır yükünü taşıttırdığı atını yaşlanınca ve hastalanınca yol kenarına, çöplüğe terk edenin yaptığından farklı değil. Ya emekli olan bakıcıları tarafından dilendiriliyorlar ya da uyutuluyorlar. Uyutulan hayvanlar ya gübre olarak ya da kedi-köpek maması olarak sahibine ölümüyle az da olsa gelir getiriyor.
Eğitim süreci içinde çektikleri acıyı , daracık kafeslerde yaşamayı, seyahatleri, evine yuvasına dönme ihtimalinin olmayışını düşününce tek kurtuluşun ölüm olduğunu görüyorsunuz.
Çocuklara tutsaklığın, şiddetin ortaya çıkardığı görüntülerin eğlence olmadığı öğretilmeli. Ülkelerin çoğunda artık hayvanlı sirkler kabul görmüyor. Bu durumun şu anda sirklerdeki hayvanlar için , sirklerde çalışanlar için kötü olduğunu düşünebiliriz ama gelecek için iyi atılmış bir adımdır.
Halk bilinçlendikçe içinde hayvan olan sirklere rağbet azalacak , akrobasi ve teatral içerikli sirkler çoğaldıkça ve tercih edildikçe insan olma yolu açılacaktır.
Aşağıdaki sitelerden sirk gerçeğini görebilirsiniz.
http://www.ad-international.org/media_centre/videos.php?g=1
http://www.zaplat.com/video/hayvan_videolari/26178/Sirk_Hayvanlari_Nasil_Egitilir
Çocuklara , bir canlının acısına gülmemeyi öğretmek için bu gerçekleri görmek gerekir. Hayvanlı sirkler, hayvanat bahçeleri insan olma yolunda birer engeldir. Vatandaşını eğlendirmek, kültür çalışmaları içinde olmak isteyen balediyelere büyük görev düşmektedir. Bugün yurdumuzda da hayvanlı sirklere izin vermeyen belediyeler çoğalmaya başlamıştır. Aynı duyarlılığı belediyemizin de göstermesini , ardında büyük acıların yattığı, acının eğlence olduğu yolunda öğretiler veren hayvanlı sirkler yerine teatral nitelikli, insan becerilerinin sanata dönüştüğü sirklerin getirilmesine öncülük etmesini bekliyoruz.

Kış gerçek yüzünü gösterdi. Uzmanlar havanın daha da soğuyacağını belirtiyor. Dışarıdaki diğer canlar için yaşam çok zor. Sokağınızın bir köşesine koyacağınız bir kap su
( donmaması için içine birkaç damla zeytinyağı koyabilirsiniz), bir parça yemek artığı, ağaç dallarına takacağınız , balkonunuza koyacağınız ekmekler onları soğuğa karşı güçlü kılacaktır.
Tatil dönüşü çocuklarınızın arkadaşlarına , öğretmenlerine anlatacağı, yaptıkları iyiliklerden biri de bu olsun.
Sevgi ve saygılarımızla
HAKDEM