Sınavlar ve Meslekler

SBS ve ÖSS sınavları yapıldı. Şimdi milyonlarca öğrencimiz sonuçları bekliyor. Sonuçlar gelince ardından üniversite yerleşme heyecanı, üniversite bitince de iş bulma kaygısı ve maratonu yaşanacak. Sınav sonuçlarına göre de kendilerini başarılı veya başarısız sayacaklar. Gönül isterdi ki hepsi başarılı olsun kimse üzülmesin. Biraz arabesk şarkı gibi oldu ama böyle bir sistem olamaz mı*her öğrencinin başarılı olduğu bir eğitim sistemi yaratılamaz mı diye çok düşünmüşümdür?
Sınavla yatıp, testle kalkan gençlerimiz şimdi kendilerini boşlukta hissediyorlar. Şaşkınlıklarını kendileri de gizlemiyor. Dile kolay günün çok büyük bölümünü test, tost ve dershane üçgeninde geçirenlere şimdi dinlenin kitap okuyun demek küfür gibi geliyor. Geçenlerde Manisa’nın en başarılı ÖSS öğrencisi ile karşılaştım ve elinde “puzzle” yap-boz vardı. Bana öğretmenin bana kitap okuyun demeyin patlayacağım artık der gibi bakıyordu. Şimdi onlar kaç puan ve hangi bölüm ve üniversitenin adını tartışıyor ve düşünüyorlar. Meslek seçimi ve yönlendirme puanı yüksek olan öğrencileri en çok düşündürecek konuların başında geliyor. Geçenlerde bir bilimsel yazıda okuduğum, bundan yaklaşık beş yıl kadar önce Amerika’da MIT Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2030 – 35 yıllarında icra edilecek mesleklerin %60’ı henüz icat edilememiş. Yani 2005-2010 yılları arası doğan çocukların mesleği henüz belli değil.
Eğitim bilim otoriteleri gelecek 20 yılın en gözde meslekleri olarak;
 Duygu Tasarımcılığı
 Hot-Line İşletmeciliği
 Duyu reklam tasarımcılığı
 Elektronik gazetecilik
 Genetik ekonomi
 Bilgi madenciliği
 Siber teknoloji, mühendisliği
 Nano yapı mühendisliği
 Yönetici menajerliği
 Akıllı tedarik yöneticiliği
 Robotik sorunlar avukatlığı
 Alternatif esin mühendisliği
 Senaryo tasarımcılığını belirlemişler.
Adını bile yeni duyduğumuz bu mesleklerin seçiminde artık gençlerimiz kariyer mi? para mı? İkileminin zorluğunu yaşayacaklardır. Başarılar onlarla olsun. Meslek belirlerken kendi kariyerlerini ve ülkenin menfaatlerini hiçbir zaman unutmasınlar.

BAŞARILI OLANLAR ve OLMAYANLAR
Başarılı insan daima çözümün bir parçasıdır; Başarısız insan daima sorunun bir parçasıdır.
Başarılı insanın her zaman bir programı; Başarısızın ise her zaman bir mazereti vardır.
Başarılı insan her soruna bir çözüm bulur; Başarısız her çözümde bir sorun görür.
Başarılı insan en olumsuz durumda bile bir çıkış noktası görür; Başarısız ise en olumlu durumda bile engeller bulur.
Başarılı insan "Zor olabilir, ama imkânsız değil" der; Başarısız "Mümkün olabilir ama çok zor" der.
Başarılı insan evrenin uçsuz bucaksız olduğunu bilir; Başarısız insan evreni kafasının büyüklüğü kadar sanır.