Özgür Düşünceyi Savunan * Bedriye Aksakal

24.01.2014 / 00:00
Zaman ne çabuk geçiyor. Uğur Mumcu'nun adını taşıyan sokakta, insanlar onu anmak için 24 Ocak 2014 Cuma günü(bugün) toplanacak, öldürüldüğü yere çiçekler koyacaklar. Yapılan etkinliklerde Uğur Mumcu'yu anacaklar.
Uğur Mumcu bir siyasi partinin lideri değildi. Halkın sevgisini saygısını kazanmış bir halk lideriydi. Ona sevgi gün be gün artıyor.
Canına kıyıldığı gün saatler durdu. Ertesi gün, toprağa verilirken, yurdun dört bir yanından nice Uğur Mumcular Ankara'ya koştu.
Uğur Mumcu'nun tüm kitaplarını okumuştum. O, belgelere dayanarak yazıları yazan bir yazardı. Güçlü kalemiyle nice uyarı yazıları yazarak, kalemin gücüyle, ender bir kişiliğe sahipti. Yaşadığı sürede, ülke sorunlarıyla ilgili yazılar yazan Mumcu, bu gün ortaya çıkan gerçekleri o yıllar önce görmüştü.
Masamda Uğur Mumcu ile ilgili yazılar. Oktay Akbal'ın, İlhan Selçuk'un, Hikmet Çetinkaya'nın ve Zeynep Oral'ın yazıları. Tümü de Uğur Mumcu'nun kişiliğini dile getirmiş.
Zeynep Oral , 1 Şubat 1993 Milliyet Sanat'da yazdığı yazıda attığı başlık “SUSTURAMAZLAR”
Ne diyor Oral:
“Bu güne dek Atatürkçülüğü, Cumhuriyeti, demokrasiyi, insan haklarını, laikliği, özgür düşünceyi, tam bağımsız Türkiye'yi savunan; terörizme, demokrasi düşmanlarına, silah kaçakçılarına, yobazlara, vurgunculara, hırsızlara savaş açmış bir aydın, bir düşünür, titiz bir araştırmacı artık yaşamıyor.”
Ama o kitaplarıyla yaşıyor:
“Sakıncalı Piyade”, “Suçlular ve Güçlüler”, “Tüfek İcad Oldu”, “Silah Kaçakçılığı ve Terör”, “Devrimci ve Demokrat”, “Terörsüz Özgürlük”, “Ağca Dosyası”, “Papa, Mafya –Ağca”, “Söz Meclisten İçeri”, “12 Eylül Adaleti”, Bir Uzun Yürüyüş”, Liberal Çiftlik”, Bir Pulsuz Dilekçe…”
Nice yazamadığım kitapları, bu gün her zamankinden daha çok okunuyor.
Uğur Mumcu'nun , “Gazeteci Kimdir? ” sorusuna verdiği yanıt şöyleydi:
“Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için, habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde de hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan gazetecidir.”
Uğur Mumcu, yaşamı boyunca 141- 142 değil, 163. maddenin kaldırılması için savaş verdi.
Atatürk ilkelerinden hiç ödün vermeyen Uğur Mumcu'nun son yazısı: “Yolsuzluk İddiaları” üzerineydi.
Üzerinde en hassas durduğu olgu, tam bağımsızlıktı.
İzinde yürüdüğü kişi de Mustafa Kemal'di.