Okullar Açılırken

Bugün ziller yeni bir eğitim öğretim yılı için çaldı. Okul öncesi ve birinci sınıflar uyum için bir hafta önceden sıralardaki yerlerini aldılar. Artık öğrencilerimiz yoğun ders temposu, bitmez tükenmek bilmeyen sınavlar bekliyor.
İlimizde geçen eğitim döneminde 357 müstakil, 293 birleştirilmiş,14 tanesi de özel olmak üzere toplam 664 ilköğretim okulunda 164.269 öğrenci eğitim öğretim görmüştü. Bu rakamları il düzeyine genellersek 24 okul öncesi, 664 ilköğretim, 132 ortaöğretim, 14 diğer kurumlardaki toplam öğrenci sayısı ise 239.013 kişidir.(*) Yeni eğitim öğretim döneminde okul sayısında fazla değişiklik olmasa da öğrenci sayısında nüfusa orantılı artış olacaktır.
Yeni bir eğitim öğretim dönemine başlarken, eğitimde öncelikli olarak dikkate alınması gereken konuların başında kız öğrencilerin eğitimleri gelmektedir. Gelişmiş ülkeler bu sorunları aştığı için eğitim enerjilerini farklı noktalarda değerlendirmektedirler. Biz de her fırsatta kız öğrencilerimize okul kapısını göstermemiz gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Arttırılması Projesi” başlattı. 2008–2009 öğretim yılı itibariyle erkek öğrencilerin okullaşma oranı yüzde 60.63 olarak gerçekleşirken, kız öğrencilerin okullaşma oranı yüzde 56.30'dur. İlimiz genelinde bu rakam % 66.07, ilimiz merkezinde ise % 66,3 ‘dür. (*) Kız öğrencilerin okullaşma oranları itibariyle Soma İlçemiz ise %75.95 oranla hem ülke hem il ortalamasının çok üstündedir. Soma yöneticilerine ve kızlarına duyarlılıklarından dolayı kutlamak gerekir.
Devletimizin eğitim anlamında temel görevlerinden başta geleni eğitim seviyesini çıkabilecek en üst seviyeye getirmektir. Üniversite mezunu hatta yüksek lisans, doktoralı insan sayısının çok olması kalkınmışlık seviyemizle doğru orantılıdır. Ülkemizin nüfus sayımına göre üniversite mezun oranı %5.96’dır. İlimiz Manisa’da ise bu oran % 4.35 olup Ege Bölgesi illeri içersinde Afyonkarahisar’ın bir basamak üzerinde olup 9. sıradadır.(*) Yani Manisa caddelerinde gezen her yüz kişiden 4,5 tanesinin yüksek okul mezunu olduğunu unutmayalım. İl olarak hedefimiz önce ülke ortalamasının üzerine çıkmak olmalıdır.
Bir yandan insanımızı üniversiteli yaparken diğer yandan okuma yazma bilmeyen nüfusu sıfırlamamız gerekir. Hala ülkemizin en önemli sorunlarından başında okuma yazma bilmeyen nüfus gelir. Ülkemizin en tepe yöneticileri her dönem kampanyalar başlatırlar. Nedense bir türlü kökünü kurutamayız bu sorunun. İlimiz Manisa’da 15 yaş ve üzeri nüfusa göre okuma yazma bilmeyen, herhangi bir okul diploması olmayan, ilkokul ve ilköğretim okulu mezunu nüfus toplam nüfusun neredeyse % 70’in üzerindedir. Bu rakam acı bir rakamdır. Herkes bu sonuçtan ders çıkarmalı ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Okuma Yazma bilmeyen insanlarımızı okula getirmede okuma yazma öğretmen de çocuklarından yardım istenmelidir. Sevimli kampanyalarla, reklamlarla okul yolu gösterilmelidir. Bu konuda hem yerel hem de ulusal basına büyük görev düşmektedir.
Yeni bir eğitim öğretim döneminde hem ülke olarak hem de ilimiz Manisa olarak daha üst seviyelere çıkmak için elbirliği yapmalıyız. İlimiz Manisa’nın bence vurdumduymazlıktan başka eğitim konusunda herhangi bir eksikliği yoktur. Üzerimizde ölü toprağını atarak, uykusu ağır şehir imajından kurtularak eğitim için el ele verelim.
Tüm öğretmen ve öğrencilerimizin yeni eğitim – öğretim yılını yürekten kutlar, önce sağlık, sonra mutluluk ve başarı dolu bir eğitim dönemi geçirmelerini temenni ederim.
* TUİK ve Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü verileri

24.09.2009 / MANİSA