Mesirin Tarihçesi * Bedriye Aksakal

25.03.2014 / 00:00
Doğanın yeniden doğuşuyla birlikte, Manisa'da bir şenlik kutlanır. Her yıl yaşama sevincive coşkusuyla tümleşen şenlik, Mesir Şenlikleridir.
21 Mart 2014 Cuma günü, Sultan Camiinde mesir karma töreni yapıldı. Bu yıl Belediye Başkanlığı ve muhtarlar seçimlerinin olmasından dolayı mesir atma nisan ayına ertelendi.Mesir atma tarihi ertelense de bizler tarihin içinde yolculuğumuzu sürdürerek, Mesir'in tarihine doğru yolculuğumuzu sürdürelim.
Tarihi süreç içerisinde önemli bir konumu olan Manisa, birçok uygarlığın beşiği olmuştur. Adını kenti kuran Mağnetlerden alan Manisa'nın tarihine baktığımızda, kenti İ.Ö ikibinde Hititlerin ardından Akadlar, Frigler, Lidyalılar, Makedonya, Bergema, Roma ve Bizanslıların egemenliği altında görüyoruz.
Saruhan Bey, Manisa'yı Bizanslılardan alarak, kenti başkent yapmıştır. Yeni bir kimlik kazanan kentin önemi bir kat daha artarak, tarihi sahnesinde yerini almıştır.
1389'da yıldırım Beyazıt'ın fetihinden sonra Manisa, Osmanlı egemenliğindedir.Daha sonraları “Şehzadeler Kenti” olarak isim yapan kent, şehzadelerin yetişmelerinde önemli katkı sağlamıştır. Nice şehzadeler burada valilik yaparak Manisa önemli bir merkez olmuştur.
Yakın bir zamana dek Mesir, 22 Mart Sultan Nevruz Günü halka saçılırdı. Anadolu'nun köklü bir geleneğini yıllardır sürdüren Manisalılar, Mesir'in kente kültürel, tarihsel ve ekonomik alanda, önemli bir katkısı olduğunu bilerek şenliğe onurla sahip çıkması gerekir. Tarihi doğru olarak anlatılması gerekir.
Tarihi Mesirin M.Ö 165'lere dek dayandığını görüyoruz. Trabzon yöresinde imparatorluk kuran 6. Mitridates zehirlenmemek için 50-55 maddeyi içine alan bir macun hazırlayarak devamlı kullanırmış. Daha sonraları Roma Devri'nde Antromas adında bir hekim bu macunu genişleterek yeni bir oluşum hazırlıyor adını da, “Misir Misridates” adını veriyor.
İslamiyet, Arap yarımadası'nda meydana geldikten sonra, Arapların ilk yaptığı işlerden biri Yunan Klasiklerini incelemek oldu. Söylence bilimin dışında tüm yapıtlar Arapça'ya çevriliyor.Mitridates'in hazırladığı karışım Arap dilinde bozularak, “Misirdaten” değilde “Mesireditap” a dönüştü.
İbn-i Sina ise “Kanun” adlı yapıtında “Mesir macunu”nu “Meriditos” olarak yazmakta.
Osmanlı sarayında ise 22 Mart günü, hekim başı tarafından 41- 50 baharatla hazırlanmış özel macun törenle hükümdar ve ailesine takdim edilirmiş. Gece ve gündüzün eşit olduğu saatlerde bu macun yenilirmiş. Bu geleneğin günümüzde sadece Manisa'da kutlanması Manisa için önemlidir. Bu önemi uluslar arası platforma taşımak gerekir.
Mesir, Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın hastalanması sonucu Mesir'le şifa bulması ile tümleşmiştir.
Geleneksel şenliklere dönüşen kutlamalar, bu yılda Sultan Camii kubbelerinden halka saçılacaktır.