Lys için 2015 Değişiklikleri * Işıl Soğukpınar

Okullar açılalı henüz bir hafta oldu, öğrenciler, öğretmenler ve veliler yeni sistemi öğrenmekteler.
12. sınıflar ve YGS'ye girecek öğrenciler için Milli Eğitimdeki değişikliler kadar ÖSYM'deki değişiklikler de önemli.
Bu arada ÖSYM 2015 için LYS hazırlığını açıkladı.
ÖSYM en erken 2015'ten itibaren Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) elektronik ortamda randevulu yapılması üzerinde çalıştığını açıkladı gazetelerde.

Yeni sistemle, adaylar randevu alarak her gün birden fazla sınava girebilecek. Yapılacak sınavlarda soru havuzundaki soruların boşaltılmaması için sorular adaylara açıklanmayacak ancak sınavın güvenirliliği için ÖSYM soruları akademik bilimsel denetimden geçirecek.

Ayrıca sınav sonrası adayların sorulara verdikleri cevapların analizi olan 'madde analizi' sonucunda iptal edilmesi gereken sorular da iptal edilebilecek. Adayların çoğunun yanlış yaptığı soru bilimsel denetimden geçirildikten sonra soruda yanlış anlam çıkartılabileceği kanaati oluşursa iptal edilebilecek.

Her yıl 40'a yakın merkezî sınav yapan ÖSYM, yılda ortalama 4 bin soru kullanıyor. 2012'de, 11 bin 200 soru kullanıldı. ÖSYM yetkilileri, üzerinde çalıştıkları elektronik sınav sistemi için şunları kaydetti: “Randevu ile belirli bilişim ağı güvenliği sağlanmış sınav merkezlerinde gerçekleşecek bu sınavlar haftanın her günü yapılabileceği gibi günde bir kaç kez de yapılabilecek. Soruların hemen sınavdan sonra açıklanması, sınavların istenilen sayıda yürütülmesini imkânsız hale getiriyor. Dünyada sınav yapan kuruluşlar kesinlikle soruları açıklamıyor. Biz de soruları açıklamama kararı aldık. Ancak, şeffaflık prensibi gereği, hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınavlarda sorulan soruların yüzde 10'unu açıklanmasına ve yayın organlarında basımına izin verdik.”

Çalışmalara başladığınızı biliyoruz. Aman ha gevşemek, umutsuzluğa kapılmak, mazeretler üretmek, yorulmak yok.
————————————————
Bir yılda ders çalışabilmeniz için 365 gün vardır. 52 gün pazarları kaldırırsak 313 gün kalıyor.
Yazın havaların çalışmak için çok sıcak olduğu 50 gün var, yani geriye 263 gün kalıyor.
Her gece ortalama 8 saat uyuyoruz bir sene için düşünürsek saatler 122 gün yapar. Geriye 141 gün kalır.
Kendimize her gün 1 saatçik zaman ayırsak 15 gün daha azalır. Kaldı 126 gün.
Her gün yeme içme için iki saat harcarsak 30 gün gidiyor. 96 günümüz kalıyor. İyi bir öğrenci dışarı çıktığında sadece 2 saat gezip tozmaya harcasa, yılda 92 gün eder, geriye sadece 4 günümüz kalır.
Ee sonuçta biz de insanız. 3 gün de hastalanırız, geriye 1 günümüz kalıyor.
Aaa, tesadüfe bakın o gün de doğum günümüz.