Köy Enstitüleri 69 Yaşında

Urbalarımız bozdu
Toprak renginde
Yamasız temiz
Öyle uydu sırtımıza
Nedense yadırgadılar bizi

Potinlerimiz beykozdu
Beykozun içinde ilk kez
Çorap gördü ayaklarımız
Okşar gibi giydik ikisini de
Nedense yadırgadılar bizi
…………….
Haşim Kanar

Bu yıl “KÖY ENSTİTÜLERİNİN “69.doğum gününü kutluyoruz. Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal Atatürk, Eğitim Bakanı Saffet Arıkan ve eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’un proje ve uygulamaları ile1936’da başlatılan Eğitmen Kursları ve ardından Köy Öğretmen Okulları deneyimleri üzerinden 17 Nisan 1940 tarihinde hayata geçmiştir.
“Köy Enstitüleri” adına yazılar yazmaya kâğıtlar kalemler yetmez, konuşmaya da günler… Bir dönemdi geldi geçti. Köy Enstitülerini hem anlayışı olarak hem de fiziki olarak bugün tekrar gerçekleştirmek mümkün değildir. Bugün ne yapılabiliri tartışmak gerekir diye düşünüp aklıma gelen önerileri paylaşmak isterim.
• Köy Enstitüleri dönemine ilişkin tüm zenginlikleri, birikimleri yeni yüzyıla taşımak ve Köy Enstitülerinin yetiştirdiği tüm aydın ve sanatçıların birikimlerinden yararlanmak. (Örneğin Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Talip Apaydın gibi Köy Enstitülü yazarlar)
• Büyük bir emekle, öğrenciler tarafından kurulan Köy Enstitüleri binalarının eğitim merkezleri ve müzelere dönüştürmek.
Köy Enstitüleri üzerine başta Mustafa Kemal Atatürk olma üzere diğer aydınlatmacıları görüşleri bugünün eğitim anlayışına ışık tutmaktadır. Birkaçını aktarmakta yarar görüyorum.
“Efendiler!…İzlemek zorunda olduğumuz eğitim politikamız ana çizgileriyle şöyle olmalıdır:Demiştim ki;bu ülkenin asıl sahibi ve toplumsal yapımızın ana öğesi gerçek üretici olan köylülerdir.İşte u köylüler ki bugüne kadar eğitimin nurundan yoksul bırakılmıştır.Bu nedenle;bizim izleyeceğimiz eğitim politikasının temeli öncelikle bu bilgisizliği yok etmektir.”(MUSTAFA KEMAL ATATÜRK)

“Köy Enstitülerini Cumhuriyetin eserleri içinde en kıymetlisi ve en sevgilisi sayıyorum. Köy Enstitüsünden yetişen evlatlarımızın başarılarını ömrüm oldukça yakından ve candan izleyeceğim.”İSMET İNÖNÜ

“Bozkıra çıkartma yapacağız, karşımıza çıkacak her engeli aşacağız.Türkiye’nin kalesi olan Orta Anadolu’nun insanını eğitmek en başta gelmek koşuluyla ülke için iş göreceğiz. SAFFET ARIKAN

“El koyduğumuz ilk öğretim davasını gerçekleştirerek Türk vatanının dağlarında, bayırlarında ve kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi kendine açıp solan çiçek bırakmayacağız. HASAN ALİ YÜCEL

Manisa Köy Enstitüleri etkinliği programı aşağıda verilmiştir. Tüm Manisalıları bekler,Köy Enstitülerinin kuruluşu nedeniyle tüm enstitülerinin ellerinden öperim.

Tarih: 22 Nisan 2009 Çarşamba
Yer: Kitapsaray konferans salonu / MANİSA
Konu: Köy Enstitüleri
Katılımcılar: Prof.Dr.Kemal KOCABAŞ (YKKED Genel Başkanı)
Güzel Yücel GİER (Şair Can Yücel'in Kızı )
Nural GÜRAN (Yazar)