Kalp Yetmezliği Belirtileri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Yılmaz, kalp yetmezliğinin tipik ama zararsız olan belirtilerinin yorgunluk, çabuk yorulma ve kesik kesik soluma olduğunu belirterek, kalp yetmezliğinin bazı hastalarda ani ölümlere yol sebep olabileceğini söyledi.
OMÜ Tıp Fakültesi Şehir Polikliniği'nde düzenlenen '2007-2008 Eğitim Semineri'nin açılışında bir konuşma yapan OMÜ Tıp Fakültesi Şehir Polikliği Başhekimi Prof. Dr. Sabri Acar, her yıl olduğu gibi bu yılda akademik eğitim süresi içinde, 2008 Mayıs ayı sonunda kadar devam edecek olan Hasta Eğitim Seminerleri'ne başladıklarını kaydetti. Şehir polikliniğinin kuruluş amaçlarının başında; halkın sağlık sorunlarına, halkın ayağında yardımcı olmak olduğunu ifade eden Acar, polikliniğe gelen acil hastaların aynı gün muayene, tetkik ve tedavilerinin yapıldığını açıkladı.
Seminere konuşmacı olarak katılan OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Yılmaz ise 'Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi' konusunda geniş bilgi verdi. Kalp yetmezliğinin genel anlamıyla kalp kaslarındaki kronik yetmezlik olduğunu dile getiren Yılmaz, kalp yetmezliğinde kanın yeterli miktarda damarlara, organlara ve kaslara pompalanmadığını anlattı. Sağlıklı bir kalp dinlenme halindeki bir insanda dakikada 5 ila 6 litre kan pompalarken, yetersiz kalbin ise dakikada ancak 2 litre kan
pompalayabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özcan Yılmaz, “Vücuda yeterli miktarda oksijen ve besin gönderilemediği için vücut fonksiyonları gittikçe zayıflar. Tipik ama henüz zararsız olan belirtileri yorgunluk, çabuk yorulma ve kesik kesik solumadır. İlerlemiş vakalarda hasta yatağa mahkum olur ve günlük faaliyetlerini sürdüremez bir duruma gelir. Sorunun kaynağı sağ kalp karıncığı olduğunda vücutta, özellikle de bacaklarda şişme meydana gelir. Kalp yetmezliğinde daha çok kalbin sol karıncığını etkilediği durumlarda ise akciğerlerde su göllenmeleri görülebilmekte ve nefes darlığına neden olmaktadır. Kalp yetmezliği bazı hastalarda ani ölümlere neden olmaktadır” dedi.
Kronik kalp yetmezliğinin günümüzde yaygın bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmasının hiçte yanlış olmayacağını vurgulayan Yılmaz, dünya çapında yaklaşık 22.5 milyon kalp yetmezliği hastası bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Özcan Yılmaz, sadece Türkiye'de 500 bin ila 1 milyon arasında kalp yetmezliği hastasının bulunduğunu ve buna her yıl yeni birilerinin eklendiğini sözlerine ekledi.