H.nedim Şahhüseyinoğlu

HAYATI

Malatya-Yeşilyurt İlçesi'nin Onatlı (Cumhuriyet) Köyü'nde 1930'da doğdu. İlköğretimini Malatya-Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladı. 1944'te Akçadağ Köy Enstitüsü'ne girdi. 1949'da mezun oldu. 26 yıl değişik köy ve kentlerde ilkokul öğretmenliği yaptı.
Türkiye Öğretmenler Milli Federasyonu'nun (TÖMF) Malatya Şube Yöneticisi, Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) Malatya Şubesi Kurucusu ve Başkanı, TÖS Genel Yönetim Kurulu Üyesi, TÖS'ün Malatya, Elazığ, Adıyaman Bölge Temsilcisi; Tüm Öğretmenlerin Birleşme ve Dayanış­ma Derneği'nin (TÖB-DER) Malatya Şubesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi, TÖB-DER Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Temsilcisi oldu.
12 Mart 1971 askeri müdahalesi sonucu ilan edilen sıkıyönetim döneminde Diyarbakır, Adana, Ankara Sıkıyöne­tim Komutanlıklarınca ayrı ayrı gözaltına alınarak uzun süre tutuklu kaldı.
15 Ekim 1975'de emekli oldu. Ekonomik zorluklar nedeniyle maden ocaklarında işçi olarak çalıştı. DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen'in Sivas Şube Başkanı ve Bölge Temsilcisi oldu. 1979'da Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Elazığ 8. Bölge Müdürlüğündeki işlerinde mevsimlik işçi olarak çalıştı.
1988'de Eğitimciler Derneği (Eğit-Der) Malatya Şubesi Kurucusu ve Başkanı oldu. 1994'de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi. Bir süre Genel Sekreterlik görevini üstlendi.
Çeşitli dergi ve gazetelerde 300'e yakın yazısı yayınlandı.

H. Nedim Şahhüseyinoğlu,

Berfin Yayınları,

anı, 352 sayfa
H. Nedim Şahhüseyinoğlu köy enstitülerinden bir öğretmen. Şahhüseyinoğlu, hayat deneyimini, “Şehirde 'Kuyruklu Kürt' diye alay edilen bir çocukken, toplumun aydınlanmasının neferlerinden biri olmuşum.” şeklinde özetliyor. Kendisi uzun yıllar, sol politikada çaba sarf etmiş, örgütlenme-sendikacılık alanında çalışmalarda bulunmuş. Dolayısıyla kendisinin anılarından oluşan bu kitap, Türkiye'nin çalkantılı yakın dönemine, sol siyasetten bir muhalifin gözlerinden bakıyor. Şahhüseyinoğlu'nun anılarında çocukluk yılları, köy enstitüleriyle tanışma, öğretmenlik yılları, sendikal mücadele, örgütlenme çalışmaları, kitap yasakları, düşünce suçları, Sivas Katliamı, sansür ve Kahramanmaraş Katliamı gibi çok sayıda ayrıntı yer alıyor. Kitap, Türkiye'nin yakın tarihiyle ve özellikle de Türkiye'deki sol siyasetin geçirdiği aşamalar ve deneyimlerle ilgilenenlere önerilir.