Evliliğin Butlanı

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Dün (08/09/2011) günü Manisamızın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yılını hep birlikte kutladık. Bugün de Ege?nin incisi İzmir?in düşman işgalinden kurtuluşunu hep birlikte büyük bir sevinçle kutluyoruz. Bir daha ülkemizin o kötü günleri yaşamaması temennilerimle hepimizin bayramı kutlu olsun.

05/09/2011 tarihi itibariyle yeni bir adli yıl başladı. Tüm hukuk camiasına yeni adli yılın hayırlı olmasını da buradan temenni ederim.

Evliliğin batıl olmasına sebep olan haller mutlak ve nisbi butlan sebepleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu hafta sizlere mutlak butlan sebeplerinden bahsedeceğim.

Mutlak Butlan Sebepleri :
1.Mevcut Evlilik : Evlenme sözleşme yapıldığı anda eşlerden biri halen bir başka kişiyle evli bulunuyorsa yapılan bu evlilik batıl olacaktır. Kendisiyle evlenen kişinin başka biriyle evli olduğunu bilen eş için de durum aynıdır, mutlak butlan sonucunu etkilemez. Ancak iyiniyetli eşi kanun koyucu tek bir durumda korumuştur. Medeni Kanunumuza göre ikinci evliliğin iptaline karar verilmeden önce ilk eş ölmüşse, kendisiyle evlenen kişinin evli olduğunu bilmeyen eşin iyiniyeti korunacak ve bu evliliğin iptaline karar verilmeyecektir.
1.Eşlerden Birinin Evlenme Sırasında Sürekli Ayırt Etme Gücünden Yoksu Bulunması : Evlilik sözleşmesi yapıldığı esnada eşlerden birisi sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksunsa evlilik mutlak butlanla sakat hale gelir. Ayırt etme gücünden yoksun olan eş evliliğin devamında ayırt etme gücünü kazanırsa dava açma hakkı artık sadece bu eşe ait olacaktır.
1.Eşlerden Birinde Evlenmeye Engel Olacak Derecede Akıl Hastalığı Bulunması : Akıl hastalığı evlenmeye engel olacak derecede ise evlilik mutlak butlanla batıl olacaktır. Diğer akıl hastalıklarında ise mutlak butlandan bahsedilemez.
1.Eşlerin Evlenmeye Engel Olacak Derecede Hısım Olması : Medeni Kanunumuz kimlerin evlenmelerinin yasak olduğunu tek tek saymıştır;
?Altsoy ile üst soy; kardeşler; amca, dayı, hala, teyzeyle yeğenler,
?Kayın hısımlığı meydana getiren evlilik sona ermiş olsa bile eşlerin biriyle diğerinin alt soyu ve üst soyu,?Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan herhangi biriyle diğerinin eşi ve altsoyu arasında yapılan evlilikler mutlak butlanla batıl olacaklardır.

Mutlak butlan davası, evlenmenin iptali ile ilgili olan herkes tarafından açılabileceği gibi Cumhuriyet savcısı tarafından da re?sen açılır. Mutlak butlan ile sakatlanmış olan evlenmeler kamu düzenine aykırıdır ve bunların ortadan kaldırılması kamu yararından sayıldığı için kanun koyucu, Cumhuriyet Savcısının evlenmenin mutlak butlanını gerektiren sebeplerden birinin mevcut olması halinde butlan davası açmakla yükümlü tutmuştur. Eşlerden biri, onların ana babaları ve mirasçıları ile vasileri ?ilgili? sayılacaklardır.

Butlan davasında amaç, batıl olan evliliği ortadan kaldırmaktadır. Mutlak butlan sebepleriyle sakat olan bir evliliğin ortadan kaldırılmasında kamu yararı vardır. İptal kararı verildiğinde evlilik sona ermiş olur. Ancak iptal kararı verilip evlilik sona erdirilinceye kadar sakat olan evlilik geçerli bir evliliğin tüm hüküm ve sonuçlarını doğuracaktır.
Sevgili okurlarımız bu haftalık da yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki hafta evliliğin nisbi butlanla sakat olması hallerinden devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta aynı köşede buluşmak ümidiyle sizlere iyi haftalar dilerim. Esen kalın?

——————————————————————————–