Dostlar Seni Hatırlıyor * Işıl Soğukpınar

Âşık Veysel hakkında çok şey yazıldı çizildi şimdiye dek. Zaman her geçen gün onu daha da önemli ve değerli kılıyor. Değerli ve önemli de kalacak.

Dile kolay, koca bir ömür bu! Üstelik türlü sıkıntılar, türlü sorunlarla dolu. 24 Ekim 2013'te doğmuştur edebiyatımızın son halk ozanı. Bu uzun ömür köprüsü içinde nice acı tatlı anılar sergilenmiştir kuşkusuz. Bize ölümsüz Veysel'den arta kalan anılarla, şiirlerle, bilgilerle avunmak yalnızca.

Aşık Veysal,Sivas´ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası “Karaca” lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel´in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı bir gözünü kaybetti. Kendi anlatımına göre:

« Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeğe gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım… Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan. »

Kendi anlatımından öğrendiklerimize göre babasının, Âşık Veysel´e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı.1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer´in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri´nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970´li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel´in deyişlerini düzenleyerek türkülerinin dilden dile yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla´da her yıl adına şenlikler yapılır.

Sözlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk, yaşama dair her şey şiirlerinde iç içedir. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır.

Şiirleri, Deyişler (1944) , Sazımdan Sesler (1950) , Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.

Ozan mademki ” Dostlar Beni Hatırlasın” demiş, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Manisa Şubesi Âşık Veysel'in doğumunun 120'nci yılı nedeniyle “' 24 Ekim Cuma günü Âşık Veysel 120 Yaşında” programı düzenliyor.

Program:

-Türkülerle AŞIK VEYSEL Belgeseli
-Şiir: Dilara Nur Yanmaz -Hedef Koleji
-Türkü: Gitar -Utku Turbil- OTDÜ-Ülkem Koleji
-Türkü: Bağlama -Melike Özen Gülten – Hedef Koleji
-Türkü: Bağlama – Serap Altunyay
-Dinleti : Halk Aşığı- Halil Yıldız
-Konser: Grup Korneanın Sesi
-Bağlama ve Vokal- Prof. Dr. Sait Eğrilmez- Ege Üniversitesi
-Bağlama ve Vokal- Cem Cansız- İzmir
-Kaval ve Vokal- Eyüp Sultan Aylar- İzmir
-Gitar- Özgün Düzgün
Sunucu- Işıl Soğukpınar
Etkinlik ücretsizdir.
24 Ekim 2014 Cuma günü saat 20.00'de Manisa Kültür Sitesi Lale Salonunda olmanız yeterli.