Develerin Güreş Stilleri

Deve Güreşleri Ayak, Orta, Başaltı ve Baş olmak üzere değişik katagorilerde yapılır.

Galibiyetler:

1-Kaçırtarak

2-Bağırtarak

3-Yıkarak elde edilir.

Birincisinde, deve heybetiyle diğer deveyi kaçırtır

İkincisinde, zor bir oyunla rakibini bağlar, zora durumda kalan rakip deve diğer devenin gücüne dayanamadığı zaman bağırır.

Üçüncüsünde ise deve rakibini yaptığı oyunla yıkar ve üzerine çöker.

Ayrıca pes etme biçiminde galibiyet vardır o da, deve sahibi devesinin fazla hırpalanmaması için devesini güreşten çeker, bunun için deve sahibi urganı ortaya atar bu pes etme anlamına gelir, öbür deve galip ilan edilir.

Yenişemeyen develer berabere kalırlar.

Develerin güreşlerde yaptıkları oyun adlarından bazıları şunlardır: Bağ, Çengel, Çatal, Makas, Kol Atması, Muşat Çengel, Tam Bağ, Yarım Bağ, Düz Çengel, Tekçi, Kol Kaldırma

Bağ: Rakibinin başını gögsünün altına alıp oturmak. Bu develere Bağcı deve denir.

Çengel: Develerin ikiside aynı taraflı olmalı.İki deve nin makasa girip taraflarındaki ayaklarını birbirine geçirmesi şeklinde gelişir.

Çatal: Devenin kendisini rakibe bağlatıp boşta kalan ayağı ile diğer devenin boynunu yakalaması.Bu en çok sevilen güreş dir.

Makas (Sağ Makas-Sol Makas): İki devenin sağ ya da sol olması şarttır. Güreş itişme şeklinde geçer. Develer ayaklarını kullanıprakibin boynunu ya da kafasını kapmaya çalışır.

Kol Atması:

Muşat Çengel:

Tam Bağ:

Yarım Bağ: Devenin ön ayaklarından birisi ile rakip devenin kafasını yakalayıp kendi gövdesi ile bacağı arasına sıkıştırmasıdır.

Düz Çengel:

Tekçi (Tek Güreş): Bu eşleşmede develerden birisi sağ ise diğeri sol olmalıdır.Develer boyunları ile güreşir.Develerin başları aynı yöndedir.Deve rakibinin ayağını burnu ile sürer aslında rakibinin ayağını ısırmaya çalışır . Bu haraketi sağdan yapana sağ tekçi, soldan yapana sol tekçi denir. Rakip deve kendini savunmak için ön dizlerinin üzerine çöker, arka bacakları dik vaziyettedir yada korkup büzülür. Saldırı pozisyonundaki deve bundan sonra Çırpma denen başka bir oyunu dener.
Çırpma:

Kol Kaldırma:

Sallama Tek:Taraf önemli değildir.Devenin boynunu rakibin ön bacakları arasında gezdirip kendini diğer deveye bağlatır gibi yaparak bir anda rakibine karşı atakla sökmesi ve rakibin boynunu yakalaması şeklindedir.

Sağdan güreşen develere sağcı. Soldan güreşen develere solcu denir.

Develer eşleştirilirken aynı oyunları yapan develer seçilmeye çalışılır.

Çengelci develer pek tutulmaz. Çünkü hem kendine hemde rakibine zarar verebilir. Bu deve güreşinde istenmeyen bir durumdur.