Burada Bulunan Saygıdeğer İnsanlar

23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde Ankara’da bulunan herkes Meclis binası çevresinde toplandı.Öğlen namazı sonrasında Meclis binası girişinde gözleri yaşartan muhteşem bir törenden sonra saat 13.45 de, Ankara’ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonuna geldi.
Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey Başkanlık Kürsüsüne çıktı ve Meclisin ilk toplantısını şu konuşma ile açtı.
“Burada bulunan Saygıdeğer İnsanlar,
İstanbul’un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğunu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir.Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir.Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derce ve kesinlikle reddetmiş ve hemen milletvekillerini toplamaya başlayarak, Yüksek Meclisimizi meydana getirmiştir.Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek Büyük Millet Meclisini açıyorum.
Oldukça etkili ve anlamlı bir konuşma.
O zaman savaş meydanında verdiğimiz mücadeleyi, şimdi ekonomi alanında vermek duru-mundayız.Milletimiz köleliği savaş alanında nasıl reddettiyse diğer alanlardaki savaşlarda da reddediyor.Hükümetlerimizin özelleştirme yolu ile ulusal değerlerimizin satışında bu husus-ları dikkate alması gerekiyor.Egemenlik bir kere kazanılıyor ancak korunması daha büyük bir mücadeleyi gerektiriyor çünkü.
* * *
İçinde bulunduğumuz haftada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlanacak.
O gün (23 Nisan)ilk Büyük Millet Meclisinin toplandığı gündür.( 23 Nisan 1920)
Ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür.
Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu Mecliste alınmıştır.
“Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır.Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir” diyordu Mustafa Kemal.
Bunu gaz lambası ile aydınlanan, eğri büğrü boruların yükseldiği soba ile ısınan Mecliste söylüyor, milletvekilleri ise okullardan getirilen sıralarda oturuyorlardı.
* * *
23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramı.
Atatürk’ün Ulusal Egemenlik kavramı ile yarının büyükleri, bugünün çocuklarını bir arada düşünmesi ne kadar çocuklara önem verdiğinin bir göstergesi. Atatürk, yönetimin bayram süresince çocuklara bırakılması geleneğini de başlatmıştır.Çocuklarla paylaştığı bu önemli güne uzun yıllardır yabancı ulusların çocukları da katılmaya başladılar.
Her sene TRT ekranlarından dünya çocuklarının gösterilerini neredeyse TV ekranına yapışa-rak izlerim ve bundan çok büyük keyif alırım.Hele bütün dünya çocuklarının bir arada dans edip karıştığı son sahne gözlerimi yaşartır.Daha güzel bir manzara olamaz diye düşünürüm insana dair.
Küçükken bu bayramda yağmur yağmasına sinir olurdum.Hava günlük güneşlik olmalıydı ve bayram coşkuyla kutlanmalı idi.Sanki yine yağmur yağacak gibi.
Yağsa bile ne çıkar…
Ulusal Egemenliğini çocuklarla paylaşmayı düşünmüş kaç dünya lideri var ki…
Ne mutlu ki bizim çocuklarımız bu mutluluğu ve onuru yaşıyorlar.
Hem de dünya çocukları ile birlikte.
Ulusal Egemenliğimizin garantisi onlar.
Kutlanmaya en değecek günlerden biri.Hepimize kutlu olsun…