Bu Kez Bravo

Erdoğan, Lula ve Ahmedinecad üçlüsü, “olmaz” denileni oldurdular ve İran elindeki uranyumu batı ile takas etmeyi kabul etti. Bu durum kim ne derse desin, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın üstlendikleri kritik görevde başarı hanelerine yazılacaktır.
Batının “şeytanın ülkesi” olarak gördüğü ve her türlü uzlaşmaya kapalı olarak tanımladığı Ahmedinecad yönetimi de kendi açısından başarılıdır.
İlk başlarda başta ABD olmak üzere diğer batılı ülkelerin bu anlaşmaya temkinli yaklaşmaları gayet doğaldır. Uzun yıllar süren bir inatlaşmanın ardından gelen uzlaşmanın altında “çapanoğlu” aranması da gayet doğaldır. Burada sorumluluk İran tarafının vaatlerini tutmasına bağlıdır. İlk olumsuz durumda tüm batı birleşip “biz dememiş miydik” şarkısını koro halinde söyleyeceklerdir.
Anlaşma ile kazanan ve kaybeden tarafları incelersek…
İran, ülkesine uygulanan ambargoyu süreç içerisinde kaldıracak tarihi bir adım atmıştır.
Türkiye, hem BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak gücünü ispatlamış hem de bölgede İran’a karşı olası bir savaş tehdidini şimdilik de olsa ortadan kaldırmıştır.
Brezilya, Türkiye ile benzer şekilde kendi diplomatik gücünü ispatlarken aynı zamanda ABD’nin arka bahçesi olmadığını göstermiştir.
Bence burada tek kaybeden ülke A.B.D. olmuştur. Çünkü, sürekli olarak hem kendisine hem de batıya dönük bir düşman tanımlaması ortadan kalkmıştır. ABD silah sanayi ve yönetimi elinde koz olarak bulundurduğu “şeytanın ülkesine” olası bir silahlı müdahale için diğer NATO ülkelerini ikna etmekte zorlanacaktır…
Bu bakımdan Erdoğan başta olmak üzere bu anlaşmada emeği geçen herkes tebriki hak ediyor…
İMKB endeksi temelde aşağı yönlü hareketini devam ettiriyor. Euro’nun hızlı değer kaybı ve mali piyasalardaki çalkantılar nedeniyle tüm dünya borsalarında olduğu gibi İMKB’de zikzaklı bir seyir izliyor. Özellikle son dönemde Çin hakkında başlatılan spekülatif haberlere dikkatinizi çekmek isterim. Başta Dow Jones olmak üzere, bütün piyasa endekslerinde belirli bir seviyede maliyetlerin oluşması bekleniyor. Maliyet oluşumundan kastımız, belirli bir seviyede alım satımların endeksi çok fazla hareket ettirmeden gerçekleşmesi ve böylece destek noktalarının oluşmasıdır…
İMKB için düşüşte 53.500 destek seviyesi, 56.300 ve 56.800 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. En azından bir süre bu bant içinde işlemlerin gerçekleşmesi maliyetlerin oluşması açısından önemlidir.
Şubat ayında işsizlik rakamlarının geçen yıla göre az da olsa azalması sevindirici. Bu durum ekonominin canlanmakta olduğuna dair bir işarettir. Burada önemli olan Nisan ve Mayıs aylarındaki işsizlik oranlarıdır. Eğer ilgili aylarda da azalış eğilimi devam ederse olumlu beklentiler içine girmek olasıdır.